Πύρινη κόλαση σε Ρόδο και Κάρυστο – Μάχη των πυροσβεστών με τις αναζωπυρώσεις

Τα πιο δύσκολα μέτωπα για την Πυροσβεστική είναι σε Ρόδο και Κάρυστο. Μπαράζ εκκενώσεων οικισμών, τεράστια οικολογική καταστροφή, οργή των κατοίκων.

Για έβδομη συνεχόμενη ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στη Ρόδο, ενώ μαίνεται η πυρκαγιά στην Κάρυστο. Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές σε Αίγιο και Κέρκυρα, με ενεργές εστίες μόνο σε δύσβατα σημεία.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά στο Πήλιο.

Συνεχίζονται οι εκκενώσεις οικισμών με τα μηνύματα του 112 να πέφτουν στη «βροχή». Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι δίνουν μάχη να σώσουν δασικές εκτάσεις, περιουσίες και σπίτια, ενώ η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Εκατοντάδες είναι τα νεκρά ζώα που έχουν βρει τον θάνατο στις πυρκαγιές.

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι άσχημες για μια ακόμη ημέρα, ενώ έρχεται καυτό διήμερο από άποψη θερμοκρασιών.

Ανάρτηση από το σύστημα «Κοπέρνικος» για τη φωτιά στη Ρόδο

Υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί, δίνεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Ρόδου.

Υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα στα οποία δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές προκειμένου να τα περιορίσουν, ενώ οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης. Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.

Δύο τα βασικά μέτωπα στο νησί

Η φωτιά στην περιοχή Γεννάδι και Βάτι εξακολουθεί να καεί συνεχώς και η μάχη δίνεται σε δύο σημεία: κάτω από τον ποταμό και στην επάνω πλευρά, περίπου τρία χιλιόμετρα από το χωριό Βάτι. Και σε αυτό το μέτωπο οι δασοπυροσβεστικές δυνάμεις υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να μην ξεφύγει η φωτιά προς τα δύο χωριά Γεννάδι και Βάτι.

Στο Ασκληπιειό η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της από το χωριό προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον δέκα σπίτια, με μία πρόχειρη εκτίμηση, καθώς η μάχη συνεχίζεται και εκεί λόγω των συνεχώς αναζωπυρώσεων.

Στα Λάερμα, χωριό το οποίο και αυτό έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, υπάρχουν και εκεί αρκετές και σοβαρές αναζωπυρώσεις. Μάλιστα, πριν από λίγο κινδύνευσε ένα ακόμη σπίτι που ευτυχώς με ρίψεις νερού από πτητικά μέσα και τη σημαντική συνδρομή των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, σώθηκε. Αυτή την ώρα οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται γύρω από το χωριό, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές όπως Απόλλωνα κα.

Οι άνεμοι που πνέουν στο νησί και στην περιοχή της φωτιάς φθάνουν και τα επτά μποφόρ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την εξέλιξη της πυρκαγιάς σε όλα τα μέτωπα.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*