Ομάδα έρευνας και μελέτης για την κλιματική αλλαγή που συμμετέχει σε πρόγραμμα του ΕΚΠΑ με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή : Οικονομικές- Κοινωνικές Επιπτώσεις και Πολιτικές Αντιμετώπισης» στα πλαίσια της έρευνα που πραγματοποίησαν σε βιβλιογραφία και διαδίκτυο, αναφέρονται στις ενέργειες στις οποίες προέβη ο Γιώργος Καρασμάνης, καθώς πρωτοστάτησε στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και της στήριξης των παραγωγών με πλήθος έργων και παρεμβάσεων του, καθώς από πολύ νωρίς ο πρώην υπουργός «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου»
Αναλυτικά η ανάρτηση:
«Στα πλαίσια προγράμματος του ΕΚΠΑ με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή : Οικονομικές- Κοινωνικές Επιπτώσεις και Πολιτικές Αντιμετώπισης» και της έρευνας που πραγματοποιήσαμε σε βιβλιογραφία και διαδίκτυο, διαπιστώσαμε τις ενέργειες στις οποίες προέβη ο Γιώργος Καρασμάνης, καθώς πρωτοστάτησε στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και της στήριξης των παραγωγών με πλήθος έργων και παρεμβάσεων του.
Σημαντική πρωτοβουλία η επιστολή που απέστειλε , ο πρώην Υπουργός κος Καρασμάνης , στις 24/5/21 στους ευρωβουλευτές μας να παρέμβουν για την στήριξη των παραγωγών από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με κοινοτικούς πόρους. Γεγονός που επιβεβαιωθηκε πρόσφατα από τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε Μαργαρίτη Σχοινά στην γενική συνέλευση των επιμελητηριων στην Έδεσσα.
Βαρύνουσα ή τροπολογία που προτείνατε και περιλήφθηκε στο νόμο 4235/14 ,άρθρο 71, με το οποίο καλύπτονται όλες οι ζημιές από οποιονδήποτε αιτία λόγω της κλιματικής αλλαγής , εξαιρετικό και το ειδικό πρόγραμμα Μ17 με 200 εκατομμύρια που εκπονήσατε ως υπουργός – ποσό που προήλθε απο κοινοτικά κονδύλια για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ.
Επειδή ασχοληθήκατε εκτενέστατα , με την επείγουσα αυτή απειλή της κλιματικής αλλαγής , για τον πλανήτη μας, για την Ελλάδα , το νομό σας , για τους πολίτες , θα χαρούμε να σας συναντήσουμε από κοντά , για να μας καθοδηγήσετε με την γνώσεις και εμπειρία σας , γιατί κανένας δε πρέπει να μένει αδιάφορος αλλά όλοι μας μπορούμε να κάνουμε κάτι για να την καταπολεμήσουμε και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Στο τομέα αυτό έχετε ήδη πρωτοστατήσει.
Συγχαρητήρια για αυτές τις ενέργειες σας .
Από φίλους και συναδέλφους γνωρίζουμε πως είστε μία πολύ δυνατή φωνή της Πέλλας . Πολλά τα έργα , πολλές οι παρεμβάσεις. Σταθήκατε δίπλα σε κάθε κλάδο: γεωργικό. επαγγελματικό , ιδιωτικό , επιχειρηματικό , επιστημονικό . Δώσατε την ψυχή σας . Έχετε πολλά να δώσετε . Η εμπειρία σας , οι γνώσεις σας μόνο καλό θα κάνουν στους συμπολίτες σας . Αφορμή της επιστολής μας στάθηκε , η επιθυμία να σας συγχαρούμε που πολύ νωρίς συλλάβατε το θέμα της κλιματικής αλλαγή και “κρούσατε τον κώδωνα κινδύνου”» .
Αυτούσια η επιστολή του πρώην Υπουργού στους Έλληνες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
“ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΓΕΙ ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΓΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ
Προς
Τους Έλληνες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Αρ. Πρωτ. 999
ΠΕΛΛΑ 23/05/2021
Αγαπητοί συνάδελφοι
Όπως γνωρίζετε, οι αλλεπάλληλοι και απρόσμενοι παγετοί του διμήνου Μαρτίου Απριλίου – προφανής συνέπεια της κλιματικής αλλαγής – κατέστρεψαν σε μεγάλη έκταση δενδροκαλλιέργειες και κηπευτικά. Σε ορισμένες περιοχές οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες, ενώ σε άλλες, η καταστροφή είναι ολοσχερής. Όπως επίσης, τεράστιες είναι και οι ¨παράπλευρες απώλειες¨ όσων δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή, στην τυποποίηση, εμπορία, διακίνηση προϊόντων, στις τοπικές κοινωνίες και συνολικά στην Οικονομία.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια προκειμένου να διεκδικήσει πόρους από το Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων ή και οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό ¨εργαλείο¨ της Ε.Ε., όπως η Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) για τη στήριξη των πληγέντων καλλιεργητών μας. Μάλιστα, με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού, στην προσπάθεια αυτή έχουν συνταχθεί και οι ομόλογοί του Γαλλίας και Ιταλίας των οποίων οι χώρες έχουν επίσης υποστεί μεγάλες ζημιές από τους ίδιους πρωτοφανείς παγετούς.
Πέραν βέβαια από την στήριξη που πρέπει να υπάρξει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει και με την τρέχουσα αλλά και με την νέα ΚΑΠ να δοθεί η δυνατότητα στα Κράτη-Μέλη, να διαθέσουν ένα μικρό ποσοστό από τις άμεσες ενισχύσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή, ως ένα ¨δίχτυ προστασίας¨ της παραγωγής. Και το υπογραμμίζω αυτό, επισημαίνοντας ότι οι ίδιοι δενδροκαλλιεργητές και το 2020, και το 2019, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, έχουν υποστεί ανάλογες ζημιές, σε σημείο που το εθνικό μας ασφαλιστικό σύστημα (ΕΛΓΑ) να αδυνατεί να σηκώσει όλο αυτό το βάρος – με δεδομένη ασφαλώς και την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας λόγω και της πανδημίας.
Να παρέμβετε στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στον Επίτροπο Γεωργίας ώστε να εκταμιευθούν κονδύλια για μέτρα ρεαλιστικά και στοχευμένα στήριξης των πληγέντων παραγωγών. Και για τις τεράστιες ζημιές από τους παγετούς, και για το καταστροφικό εμπάργκο.
Ειδικότερα δε για το τελευταίο, θα πρέπει επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιληφθεί ότι οφείλει να αναπληρώσει κατά το δυνατόν τις τεράστιες απώλειες του εισοδήματος των παραγωγών, που δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για τις πολιτικές ή άλλες επιλογές της Κοινότητας, αλλά απλώς υφίστανται τις καταστροφικές επιπτώσεις τους, έχοντας αποκλειστεί από μια μεγάλη αγορά την οποία όλα αυτά τα χρόνια δεν κατέστη δυνατόν να αναπληρώσουν.
Υπενθυμίζω, ότι και το 2014 επί υπουργίας μου, είχα ζητήσει τη βοήθεια των ευρωβουλευτών μας στη διεκδίκηση ανάλογων κοινοτικών κονδυλίων, από τους οποίους και βρήκα μεγάλη ανταπόκριση. Δημιούργησαν ένα πολύ κλίμα στα κοινοτικά όργανα και στήριξαν αποτελεσματικά το αίτημά μας για διεκδίκηση κοινοτικών πόρων.
Είμαι πεπεισμένος ότι, με τη δική σας πολύτιμη βοήθεια, θα πετύχουμε και αυτή τη φορά την οφειλόμενη κοινοτική στήριξη των παραγωγών μας που μετρούν ήδη τα τελευταία όρια της αντοχής τους.
Με εκτίμηση
Γιώργος Καρασμάνης»
Κάντε το πρώτο σχόλιο