Πρόταση δυσπιστίας: Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα

Συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αιχμή τα Τέμπη.

Η αντιπολίτευση συμφώνησε να μεμφθεί την κυβέρνηση, όχι μονάχα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, αλλά γενικότερα για «ακραία παραβίαση» του κράτους δικαίου, με την πρώτη μέρα της συζήτησης χθες, να διεξάγεται σε υψηλούς τόνους και να ολοκληρώνεται στις 3:30 τα ξημερώματα.

Το κλίμα είχε ήδη ηλεκτριστεί κατά την κατάθεση της πρότασης, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να κατηγορεί την κυβερνητική πλειοψηφία, πως είναι ικανή για τα πάντα προκειμένου να «κρατήσει την καρέκλα της» και τον Μάκη Βορίδη να σηκώνει το γάντι και να κατηγορεί ευθέως τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως «εντολοδόχο συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων», ξεκαθαρίζοντας πως η πρόταση είναι καλοδεχούμενη.

Άγρια κόντρα

Ο υπουργός Επικρατείας καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να εδραιώσει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με «παραλογισμούς, ψέματα, χαλκεύσεις, συκοφαντίες, άσχετες συνδέσεις, υποψίες και υπαινιγμούς». «Αυτή είναι η πολιτική σας», επεσήμανε.

Νωρίτερα, καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Ανδρουλάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, η οποία «έχει κάνει πια συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Σε μια σειρά από σκάνδαλα βιώνουμε το ίδιο μοτίβο: «Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία».

Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτήρισε «πολιτική επιλογή» την απόκρυψη της αλήθειας της, η οποία μαζί με την «ατιμωρησία και τη συγκάλυψη, πλήττουν την αξιοπιστία των θεσμών, απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας την πολιτική».

Οι υψηλοί τόνοι

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «η συγκάλυψη είναι η πρώτη σας φύση», μιλώντας για μπάζωμα, ξεμπάζωμα και μονταζιέρα στο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

«Είδα εισηγητή σε μια πρόταση δυσπιστίας που αφορά το Κράτος Δικαίου και ανάμεσα σε άλλα και το θέμα της χειραγώγησης των ΜΜΕ, τον κ. Παππά… τον κ. Παππά! Από όλους επιλέξατε τον κ. Παππά. Κρίμα που δεν έχει εκλεγεί και ο κ. Παπαγγελόπουλος για να είναι η δεύτερή σας επιλογή και να συμπληρωθεί το σετ του κράτους δικαίου», σχολίασε δηκτικά ο  Μάκης Βορίδης.

«Εκλογές είναι η λύση», επεσήμανε από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, προσθέτοντας: «Και φυσικά με παρατηρητές, οι οποίοι και θα ενημερωθούν εκ των προτέρων ότι έχει γίνει εξαγωγή στοιχείων των εκλογέων και χρήση τους από το κόμμα που ήταν στην κυβέρνηση».

«Έχουν ανοίξει τα στόματα. Είχατε έναν στόχο. Την ιδιωτικοποίηση της υποδομής του σιδηροδρόμου. Λίγες μέρες πριν από το δυστύχημα ο κ. Καραμανλής είχε διακηρύξει ότι ετοιμάζατε τρία ΣΔΙΤ για την συντήρηση της γραμμής. Σας κατηγορούμε για συνειδητή εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου. Και όταν έγινε το δυστύχημα βάλατε μπροστά μία διπλή στρατηγική: μπάζωμα-ξεμπάζωμα και μονταζιέρα», είπε.

Πυρ ομαδόν

Από τη δική της πλευρά, η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για «οργανωμένη και συστηματική συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών» και «οικοδόμηση του αφηγήματος του ανθρώπινου λάθους».

«Στην προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία των Τεμπών, ήρθαν τις τελευταίες ημέρες να προστεθούν νέα δεδομένα, που αποδεικνύουν αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα, τη νύχτα της μοιραίας τραγωδίας, ώστε να μεγεθυνθεί το αφήγημα της κυβέρνησης για το ανθρώπινο λάθος, ως αποκλειστικό αίτιο της σύγκρουσης και να υποβαθμιστούν οι υφιστάμενες κυβερνητικές ευθύνες, αναφορικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου», συμπλήρωσε η ίδια.

«Ματαιοπονείτε, η προσπάθεια σας για συγκάλυψη βγάζει μάτι», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. «Θέλετε να «βγάλετε λάδι» την πολιτική των κερδών», είπε και ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ την μομφή την κάνει κάθε μέρα, οργανώνοντας τους λαϊκούς αγώνες και πως θα καταψηφίσει την κυβέρνηση με το δικό του σκεπτικό, όχι μόνο για το έγκλημα των Τεμπών, αλλά για την ενιαία πολιτική της. Παράλληλα ο Θανάσης Παφίλης θύμισε ότι το ΚΚΕ πρότεινε την κατάργησή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά δεν στήριξε κανείς την πρόταση.

Πηγή in.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*