Πρόσκληση για συμμετοχή στο 8οτοπικό εργαστήριο που αφορά στις παραδοσιακές ποικιλίες και τους δασικούς καρπούς στην Αλμωπία στις 12 Νοεμβρίου 2021 στις 18:00.

Το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων -ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η εταιρία περιβαλλοντικών μελετών «Συστάδα Ο.Ε.», τα φυτώρια Agriherb και Ε.Βίτσιος, και η εταιρία πληροφορικής Verus+ Ο.Ε., οργανώνουν τοπικό εργαστήριο στην περιοχή της Αλμωπίας, με στόχο την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου EcoVariety – «Ανάδειξη τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών και αυτοφυών οπωροφόρων δέντρων και θάμνων».

Το Εργαστήριο θα την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021, στις 6 μμ. στο Δήμο Αλμωπίας και συγκεκριμένα στο Οινοποιείο Ζην Ηδέως στο Λουτράκι Αριδαίας.

Πρόγραμμα

18:00 – 18:15      Xαιρετισμοί

18:15 – 19:15Oμιλίες:

  • Δρ. Ελένη Μαλούπα, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ – Δήμητρα, μέλος ομάδας του Έργου.
  • Δρ. Νίκος Νικήσιανης, Συστάδα, μέλος ομάδας του Έργου.

19:15 Παρέμβαση του Γιώργου Γαϊτάνη, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας.

  • Συζήτηση

Σας καλούμε να συμμετάσχετε και σας παρακαλούμε ναδημοσιοποιήσετε την πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Το έργο αφορά στη συλλογή, αναγνώριση, διατήρηση, αξιολόγηση και πιλοτική αξιοποίηση αυτοφυών καρποφόρων θάμνων και τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών οπωροφόρων δέντρων. Ως τοπική ποικιλία ορίζεται ένας δυναμικός πληθυσμός ο οποίος έχει ιστορική προέλευση, διακριτή ταυτότητα και στερείται επιστημονικής βελτιωτικής παρέμβασης. Οι ποικιλίες αυτές συχνά είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες, πιο ανθεκτικές στις ασθένειες και παράγουν καρπούς με μεγάλη διατροφική αξία. Ακόμα, μπορούν να αποτελέσουν μια αναντικατάστατη πηγή γενετικού υλικού για τη βελτίωση καλλιεργούμενων ποικιλιών.

Παράλληλα με τις τοπικές ποικιλίες, το έργο μας στράφηκε και στα αυτοφυή, καρποφορά είδη, όπως η Αγριοτριανταφυλλιά (Rosacanina), η Κρανιά (Cornusmas), το Σμέουρο (Rubusideaus), τοΜύρτιλο (Vacciniummyrtillus), η Κουφοξυλιά (Sambucusnigra) η Τσαπουρνιά (Prunusspinosa), το ρούδι(Rhuscoriaria)και το Αμελαγχές (Amelanchierovalis). Δασικοί καρποί, όπως αυτοί των παραπάνω ειδών, έχουν μεγάλη θρεπτική, γευστική ή φαρμακευτική αξία, τόσο που θα άξιζε να χαρακτηριστούν ως υπερτροφές. Η γενετική παραλλακτικότητα που υπάρχει στις τοπικές ποικιλίες αποτελεί ένα πολύτιμο πόρο για τη βελτίωση των καλλιεργούμενων φυτών, ενώ τα ίδια τα είδη αυτά μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες για νέες δυναμικές καλλιέργειες.

Ένας από τους κύριους στόχους του έργου είναι η ανοιχτή δημοσιοποίηση και διάδοση των αποτελεσμάτων και η προώθηση της καλλιέργειας των παραπάνω ειδών. Όλα λοιπόν τα αποτελέσματα της έρευνας μας είναι ελεύθερα διαθέσιμα στην διαδραστική εφαρμογή που έχουμε δημιουργήσειhttps://ecovariety.gr/και σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνουμε σειρά τοπικών εργαστηρίων σε όλες τις περιοχές του έργου.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*