Πόλεμος στο Ισραήλ: Τις επιπτώσεις που θα δούμε άμεσα στην Ελλάδα δεν τις φαντάζεται κανείς

Η επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια τα ξημερώματα του Σαββάτου (07/10), ήταν η πιο συντονισμένη, η πιο καλά οργανωμένη και η πιο «σκληρή» των τελευταίων δεκαετιών, αιφνιδιάζοντας την πιο σύγχρονη, οργανωμένη και αναπτυγμένη «πολεμική μηχανή», τον στρατό του κράτους του Ισραήλ.

Ο πόλεμος σε κοντινή απόσταση από τη χώρα μας θα έχει άμεσες επιπτώσεις. Πρόκειται για τις εξής:

Πρόσφυγες: Αύξηση του αριθμού των ατόμων που έρχονται στην Ελλάδα από την Παλαιστίνη.

Επενδύσεις: Ενδεχόμενη μείωση των επενδύσεων Ισραηλινών στην Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια έχουν σημειώσει «έκρηξη», ιδιαιτέρως στον τομέα των ακινήτων.

Ελληνοτουρκικά: Ο πόλεμος βάζει «φρένο» στην επαναπροσέγγιση του Ισραήλ με αραβικά κράτη που έχει ξεκινήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Θεωρείται πως πίσω από τον πόλεμο βρίσκονται τόσο το Ιράν όσο και η Τουρκία, η οποία παρουσιάζεται ως το κράτος-προστάτης των σουνιτών. Η επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και η ενδεχόμενη εμπλοκή της πρώτης στη σύγκρουση με την παροχή βοήθειας στη Χαμάς, φέρνει τον πόλεμο στην πόρτα της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, μία Τουρκία σε διπλωματική σύγκρουση με το Ισραήλ την καθιστά «επικίνδυνη» για την πολιτική που ακολουθεί, αφού σε δύσκολες στιγμές μετακινεί την ένταση προς τα ελληνοτουρκικά, φανατίζοντας πολίτες με θεωρίες όπως της υποτιθέμενης Γαλάζιας Πατρίδας.

Ενέργεια: Ενδεχόμενη αύξηση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα λόγω μείωσης εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή.

Γεωργικά προϊόντα: Η Ευρώπη ο μεγαλύτερος εταίρος του Ισραήλ. Η Ελλάδα εισάγει και εξάγει μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, γάλακτος και ζώων από το Ισραήλ και η πολεμική σύγκρουση ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και πρωτίστως να αυξήσει ραγδαία τις τιμές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*