«Persona non grata» για το Ισραήλ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ – Του απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα

Το Ισραήλ κήρυξε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «persona non grata» και του απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα, ενώ δήλωσε ότι θα τον θυμούνται «ως κηλίδα στην ιστορία του ΟΗΕ».

Ανακοινώνοντας την απόφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ δήλωσε:

«Σήμερα, κήρυξα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες persona non grata στο Ισραήλ και του απαγόρευσα την είσοδο στη χώρα. Όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, όπως έκαναν σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου, δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του σε ισραηλινό έδαφος.

Πρόκειται για έναν γενικό γραμματέα που δεν έχει ακόμη καταδικάσει τη σφαγή και τις σεξουαλικές φρικαλεότητες που διέπραξαν οι δολοφόνοι της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ούτε έχει ηγηθεί οποιασδήποτε προσπάθειας για την ανακήρυξή τους σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ένας γενικός γραμματέας που παρέχει υποστήριξη σε τρομοκράτες, βιαστές και δολοφόνους της Χαμάς, της Χεζμπολάχ, των Χούθι και τώρα του Ιράν – της μήτρας της παγκόσμιας τρομοκρατίας – θα μείνει στην ιστορία του ΟΗΕ ως κηλίδα.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους πολίτες του και να διατηρεί την εθνική του αξιοπρέπεια, με ή χωρίς τον Γκουτέρες».

Πόλεμος του Ισραήλ με τον ΟΗΕ

Η κίνηση του Κατζ αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης που εξαπολύει συχνά το Ισραήλ στον ΟΗΕ εξαιτίας της καταδίκης του οργανισμού για όσα συμβαίνουν στη Γάζα.

Πρόσφατα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε από το βήμα του ΟΗΕ τον οργανισμό για αντισημιτισμό.

«Καταδικάζω τη διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή με τη μία κλιμάκωση μετά την άλλη. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κατάπαυση του πυρός», ήταν η δήλωση του Γκουτέρες που εξόργισε τον Γκατζ.

Τον Οκτώβριο του 2023 ο Γκουτέρες δήλωσε: «Καταδίκασα απερίφραστα τις τρομακτικές και πρωτοφανείς τρομοκρατικές πράξεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στο Ισραήλ. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την εσκεμμένη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων – ή την εκτόξευση ρουκετών εναντίον πολιτικών στόχων. Όλοι οι όμηροι πρέπει να τύχουν ανθρώπινης μεταχείρισης και να απελευθερωθούν αμέσως και χωρίς όρους».

Ωστόσο, εξόργισε τους Ισραηλινούς λέγοντας, στην ίδια ομιλία, ότι «είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε επίσης ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν σε κενό αέρος. Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής».

Το ψήφισμα για το Ισράηλ

Ο Γκουτέρες συνέχισε με αυτή την ευκαιρία να λέει ότι οι Παλαιστίνιοι «έχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται σταθερά από τους εποικισμούς και να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία τους να ασφυκτιά, τους ανθρώπους τους να εκτοπίζονται και τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται.

Αλλά τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς. Και αυτές οι τρομακτικές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Τον περασμένο μήνα, τα μέλη του ΟΗΕ υποστήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που καλούσε το Ισραήλ να τερματίσει την σχεδόν έξι δεκαετιών κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης.

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*