
«Προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις, άξιες προκαταρκτικής διερεύνησης, ότι ο καθ’ ου η παρούσα πρόταση κ. Χρήστος Τριαντόπουλος τέλεσε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3.3.2023 και 6.3.2023 με την ιδιότητα του μέλους της Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που κατατέθηκε στη Βουλή από τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Στην πρόταση σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ επιφυλάσσεται να επανέλθει εφόσον προκύψουν νεότερα στοιχεία και για έτερα μέλη της Κυβέρνησης.
Εισαγωγικά το ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του αναφέρει ότι «από τη μία μεριά υπάρχουν τα αίτια και οι συνθήκες που οδήγησαν στο ίδιο το δυστύχημα και στην πυρκαγιά που προκλήθηκε αμέσως μετά την σύγκρουση των δύο συρμών, θέματα για τα οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η ανακριτική διαδικασία και για τα οποία έχουμε δεσμευθεί να τοποθετηθούμε όταν αυτή θα ολοκληρωθεί και ανάλογα με τα πορίσματά της. Από την άλλη μεριά, όμως, υπάρχει το δεδομένο της μεταβολής της υφιστάμενης μετά τη σύγκρουση κατάστασης και της αλλοίωσης του ίδιου του χώρου του τραγικού δυστυχήματος, ενός τόπου δηλαδή στον οποίο φέρονται ότι τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις ερευνώμενες από την ανάκριση. Η αλλοίωση αυτή έλαβε χώρα τις αμέσως επόμενες ημέρες και ήρθε στο φως μετά από μηνύσεις συγγενών θυμάτων της τραγωδίας, οι οποίες εκκρεμούν ενώπιον των δικαστικών Αρχών της Λάρισας. Για το εν λόγω θέμα η ανακριτική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, με την διαβίβαση προς την Βουλή κατά το άρθρο 86 Σ, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών» από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας δια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου της σχετικής δικογραφίας, συνοδευόμενης από μία πλήρως και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένη Διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας».
Στην πρόταση γίνεται, εξ αρχής, μνεία στην εισαγγελική διάταξη της εισαγγελέως εφετών Λάρισας, της 22.4.2024.
Στη εισαγγελική διάταξη αναφέρεται ότι «τις επόμενες ημέρες του δυστυχήματος, που έλαβε χώρα στις 28.2.2023 και περί ώρα 23.23 στην περιοχή του Ευαγγελισμού του δήμου Τεμπών και στη σιδηροδρομική – χιλιομετρική θέση 372 της σιδηροδρομικής γραμμής Πλατέως – Πειραιώς, απομακρύνθηκαν από τον χώρο σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να καθίσταται «δυσχερής αν όχι αδύνατη» η πλήρης συγκέντρωση και αξιοποίηση όλων των ευρημάτων προκειμένου να εντοπιστούν οι αιτίες του δυστυχήματος και συνακόλουθα οι πράξεις και παραλείψεις των υπαιτίων που αιτιακά οδήγησαν σε αυτό». Ακολούθως ζητήθηκε να διευκρινιστεί κατά την προκαταρκτική εξέταση ποια συγκεκριμένα πρόσωπα παρευρίσκονταν στον χώρο τις πρώτες ημέρες και μέχρι και την επίστρωσή του με πίσσα και χαλίκια, ποιος ή ποια πρόσωπα έδωσαν εντολή απομάκρυνσης των χωμάτων και των λοιπών υλικών που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ιδιόκτητο οικόπεδο χωρίς να τεθεί το υλικό αυτό στη διάθεση των δικαστικών αρχών, αν συντάχθηκε έκθεση για την απομάκρυνση των υλικών ή καταγράφηκε αυτή η ενέργεια σε οποιοδήποτε άλλο έγγραφο, την επισύναψη στη δικογραφία όλων των σχετικών εγγράφων και απαντήσεων και τελικώς την λήψη ανωμοτί καταθέσεων των εμπλεκόμενων προσώπων.
Μετά την διενέργεια και ολοκλήρωση της εισαγγελικής προκαταρκτικής εξέτασης, η Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας εξέδωσε την με αριθμό 69/15.7.2024 Διάταξή της, με την οποία δέχθηκε εν μέρει την Προσφυγή του εγκαλούντος Παύλου Ασλανίδη, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των 1. Βασιλείου Παπαγεωργίου του Παναγιώτη, 2) Κωνσταντίνου Αγοραστού του Αναστασίου, 3) Αγάπιου Χαρακόπουλου του Παντελή και 4) Ευάγγελου Φαλάρα του ‘Αγγελου για την πράξη της παράβασης καθήκοντος από κοινού με ενέργεια και δια παραλείψεως, ενώ την απέρριψε ως προς το σκέλος της έγκλησης που στρεφόταν σε βάρος των μελών του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που συνεδρίασε την 1.3.2023 και ώρα 02.30 και 04.30.
Η ως άνω Διάταξη, μετά της συγκεντρωθείσας δικογραφίας από την συμπληρωματική Προκαταρκτική Εξέταση, διαβιβάστηκε στην Βουλή καθώς η Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας, ως όφειλε βάσει της διάταξης του άρθρου 86 Σ και του άρθρου 4 Ν.3126/2003, απείχε από την διερεύνηση ευθυνών μελών της Κυβέρνησης και είχε ήδη με την αρχική υπ’ αριθ. 43/2024 Διάταξή της παραγγείλει την αποστολή της δικογραφίας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς τούτο.
Η διαδικασία
Όπως ορίζει το άρθρο 154 του Κανονισμού της Βουλής για την άσκηση εναντίων προσώπου που είναι ή διατέλεσε μέλος της Κυβέρνησης ή Υφυπουργός απαιτείται πρόταση κατηγορίας και απόφαση της Βουλής που δέχεται την πρόταση αυτή. Η πρόταση για την άσκηση δίωξης υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται τουλάχιστον από τριάντα (30) Βουλευτές, πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο για την ευθύνη των Υπουργών είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν. Με την κατάθεση της πρότασης προς άσκηση δίωξης μπορεί να προταθεί από τους Βουλευτές που την υπογράφουν η ανάθεση από τη Βουλή σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.
Όπως ορίζει το άρθρο 155 του Κανονισμού της Βουλής, αμέσως μετά την κατάθεσή της, η πρόταση άσκησης δίωξης ανακοινώνεται στην Ολομέλεια της Βουλής, τυπώνεται και διανέμεται στους Βουλευτές μαζί με την τυχόν κατατεθείσα πρόταση, των Βουλευτών που υπογράφουν την πρόταση άσκησης δίωξης για ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους. Αν δεν κατατεθεί, μαζί με την πρόταση δίωξης, πρόταση για ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, μπορεί να ζητηθεί αυτή με πρόταση, που κατατίθεται εγγράφως από τουλάχιστον τριάντα (30) Βουλευτές, εντός επτά (7) ημερών από την ανακοίνωση της πρότασης άσκησης δίωξης. Αν την πρόταση άσκησης δίωξης δεν συνοδεύει πρόταση για ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους, και αν εντός της προθεσμίας των επτά ημερών δεν κατατεθεί τέτοια πρόταση, ο Πρόεδρος της Βουλής εγγράφει την πρόταση άσκησης δίωξης σε ειδική ημερήσια διάταξη εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής.
Η ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα του άρθρου 86 (σ.σ. ευθύνη υπουργών) του Συντάγματος και του άρθρου αυτού είναι μυστική και σε αυτήν δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης, αν είναι Boυλευτής. Η απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής ή τη σύσταση του τριμελούς γνωμoδoτικoύ συμβουλίου λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, άλλως η οικεία πρόταση απορρίπτεται. Αν η Βουλή αποφασίσει να μη συγκροτηθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά.
Κατά το άρθρο 156 του Κανονισμού, η επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης. Κατά την προκαταρκτική εξέταση, εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση δίωξης καλείται από την Επιτροπή να δώσει εξηγήσεις. Όταν η αξιόποινη πράξη για την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση συνεπάγεται για τον Υπουργό οικονομικά οφέλη, κατά την έννοια του άρθρου 68 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα, η Επιτροπή διατάσσει την κατάσχεσή τους.
Πηγή ΑΜΠΕ
Κάντε το πρώτο σχόλιο