Παραμορφωμένα φρούτα σε 26.730 στρέμματα δήλωσαν 1.778 καλλιεργητές – Στην Πέλλα το μεγαλύτερο πρόβλημα

Σε 26.730,2 ανέρχονται τελικά τα στρέμματα στους νομούς Φλώρινας, Τρικάλων, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Λάρισας, όπου συνολικά 1.778 καλλιεργητές εντόπισαν παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα και το δήλωσαν ενυπόγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιούργησε και «έτρεξε» η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ), όπως επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρός της, Χρήστος Γιαννακάκης, αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα έκλεισε και τα τελικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και τα οποία έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν ήδη αποσταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους βουλευτές και στους εκπροσώπους των αρμόδιων παραγωγικών φορέων.

Από τα συνολικά 5.094 αγροτεμάχια όπου έχουν εντοπιστεί παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα, στα 3.150, που αντιστοιχούν σε 16.500 στρέμματα η παραμόρφωση που εντοπίστηκε φτάνει στο 100%, όπως προκύπτει από τα τελικά στοιχεία, με βάση τα οποία, προκύπτει ότι τα 1.400 περίπου αγροτεμάχια από το σύνολό τους, είναι ηλικίας 12 ετών και πάνω.

Στην Πέλλα το μεγαλύτερο πρόβλημα – Ακολουθούν Ημαθία και Λάρισα

Από την ανάλυση των στοιχείων που δηλώθηκαν για παραμορφώσεις σε στρέμματα όπου καλλιεργούνται πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και δαμάσκηνα), προκύπτει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον νομό Πέλλας, όπου 1.304 παραγωγοί δήλωσαν ότι εντόπισαν αλλοιώσεις σε 20.809 στρέμματα, ήτοι 3.830 αγροτεμάχια.

Ακολουθεί ο νομός Ημαθίας, όπου 429 καλλιεργητές δήλωσαν ότι εντόπισαν παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα σε 5.233,8 στρέμματα, ήτοι 1.160 αγροτεμάχια και ακολουθεί αυτός της Λάρισας με τα αντίστοιχα νούμερα να διαμορφώνονται σε 17 παραγωγούς, 287 στρ. και 37 αγροτεμάχια.

Στον νομό Κιλκίς, τα τελικά αποτελέσματα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιούργησε και «έτρεξε» με πρωτοβουλία της ΕΔΟΠ, εμφανίζουν 12 καλλιεργητές που δήλωσαν ότι εντόπισαν παραμορφώσεις σε πυρηνόκαρπα σε 184,5 στρέμματα, ήτοι 26 αγροτεμάχια. Στον νομό Θεσσαλονίκη οκτώ παραγωγοί δήλωσαν 113,6 στρ. ήτοι 21 αγροτεμάχια.

Σε σχετική ερώτηση απαντά ότι οι έλεγχοι από την πλευρά της πολιτείας στα ήδη δηλωμένα ως πληττόμενα αγροκτήματα αναμένεται να ξεκινήσουν στο επόμενο διάστημα.

Το ιστορικό της προσβολής και της παραμόρφωσης

Το φαινόμενο της προσβολής και παραμόρφωσης των ροδακίνων και νεκταρινιών πρωτοεμφανίστηκε το 2021 σε αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων στις Αμπελιές Πέλλας.

Ωστόσο, μέσα σε τρία χρόνια εξαπλώθηκε ανησυχητικά και αφού ενώ αρχικά υπολογιζόταν ότι έχουν προσβληθεί συνολικά 5.000 στρέμματα σε Πέλλα και Ημαθία, τελικά, τα τελικά στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα «μιλούν» για πολλαπλάσια έκταση, ήτοι 26.730,2 στρέμματα.

«Το φαινόμενο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και πρέπει να αντιμετωπιστεί ορθά και πειθαρχημένα έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα μεγάλο πλήγμα στην καλλιέργεια και στο εισόδημα των αγροτικών νοικοκυριών», επισημαίνει.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*