Ομόφυλα ζευγάρια: Γιατί δεν θα ισχύσει κομματική πειθαρχία

Άνοιξε και επισήμως την συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πάντως πως δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές στην ψηφοφορία στη Βουλή. Να σημειωθεί εδώ πως η συζήτηση στο γαλάζιο στρατόπεδο έχει φουντώσει και ήδη υπάρχουν βουλευτές που τάσσονται δημοσίως κατά της ρύθμισης.

Τα 3 κρίσιμα ερωτήματα

Οι ζυμώσεις για να πειστούν οι αναποφάσιστοι βουλευτές έχουν ξεκινήσει, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν τρία κρίσιμα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν το επόμενο διάστημα:

1.Το πρώτο ερώτημα είναι πόσοι από τους βουλευτές που διαφωνούν θα επιλέξουν την αποχή και πόσοι θα πάνε  στην Βουλή για να καταψηφίσουν. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης – απαντώντας σε σχετική ερώτηση – επεσήμανε πως «η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές».

Ουσιαστικά η λύση της αποχής θεωρείται πως είναι «ηπιότερη» και είναι δεδομένο πως στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν θέλουν να δουν ένα σημαντικό αριθμό βουλευτών του κόμματος να πηγαίνει στη Βουλή για να πει «όχι».  Σε περίπτωση που τελικά επιβαλλόταν κομματική πειθαρχία ο αριθμός των διαφωνούντων θα ήταν μικρότερος, ωστόσο θα υπήρχαν βουλευτές που και πάλι δεν θα ψήφιζαν. Επομένως το μήνυμα που εστάλη τελικά ήταν ψήφος κατά συνείδηση αλλά καλύτερα η όποια διαφωνία να εκφραστεί με αποχή.

2.Το δεύτερο ερώτημα είναι πότε θα ψηφιστεί η σχετική διάταξη, καθώς επισήμως δεν έχει δοθεί επίσημο χρονοδιάγραμμα. Το βασικό σενάριο προβλέπει πως η ψηφοφορία στη Βουλή θα γίνει  μέσα στον Φεβρουάριο  ή στις αρχές Μαρτίου, ωστόσο χθες δεν αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στο ακριβές timing. Επεσήμανε πάντως πως δεν θα πάει το θέμα στις καλένδες, θέλοντας να δείξει πως δεν θα σέρνεται η σχετική συζήτηση.

Από την μια πλευρά στην κυβέρνηση θεωρούν πως είναι προτιμότερο  να ψηφιστεί σε σύντομο διάστημα η ρύθμιση, ώστε να μην συνεχιστεί η εικόνα γαλάζιων βουλευτών που διαφωνούν δημοσίως. Άλλωστε στην Πειραιώς γνωρίζουν πως είναι καλύτερο το νομοσχέδιο να μην ψηφιστεί στο παρά πέντε των ευρωεκλογών, καθώς αυτό μπορεί να,οδηγήσει σε ενίσχυση σε κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. Από την άλλη όμως πλευρά στόχος είναι να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να υπάρξουν ζυμώσεις προκειμένου να πειστούν κάποιοι από τους αναποφάσιστους βουλευτές.

3.Το τρίτο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Υπενθυμίζεται εδώ πως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει εκφράσει την διαφωνία του, ενώ μένει να φανεί  τι θα πράξουν τέσσερις με πέντε υφυπουργοί που περίμεναν να δουν την τελική ρύθμιση πριν τοποθετηθούν.

Όσον αφορά στους υπουργούς -στο ερώτημα  αν θα τεθεί θέμα «πειθαρχίας»- ο πρωθυπουργός υπογράμμισε  πως «οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία. Όμως, προφανώς, όταν κάποιος είναι Υπουργός υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο». Μάλιστα σημείωσε  πως  τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, από τους Υπουργούς και προσέθεσε «αλλά και αυτό θα σας έλεγα είναι μία λεπτομέρεια, διότι ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν».

Τι προβλέπει η ρύθμιση 

Σε συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα νομοθετηθεί η ισότητα στον γάμο (σημείωση : πολιτικό γάμο) και επεσήμανε πως προτεραιότητα της ρύθμισης είναι τα δικαιώματα των παιδιών. Παράλληλα κατέστησε σαφές πως δεν θα αλλάξει το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ειδικότερα επεσήμανε πως «αυτή η έννοια, δηλαδή, γυναικών οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, όπως είπε ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης, «θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει», αυτό δεν πρόκειται να γίνει». Και σημείωσε πως δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο «Γονέας 1», «Γονέας 2».

Πηγή: ethnos.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*