Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 – Μίλτος Τεντόγλου: Ο αθλητής φαινόμενο που το κάνει να φαίνεται εύκολο – Την Τρίτη ο τελικός

Ο Μίλτος Τεντόγλου πανηγύρισε μια άνετη (πολύ άνετη…) πρόκριση στον τελικό των Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Και στοχεύει στο χρυσό μετάλλιο -το πρώτο της Ελλάδας στους Αγώνες του 2024- την Τρίτη 6 Αυγούστου (στις 21.15 ο τελικός).

Ο air Τεντόγλου το έχει κάνει να φαίνεται εύκολο αλλά δεν είναι. Προφανώς το άλμα εις μήκος δεν βρίσκεται στο επίπεδο που ήταν την εποχή του θρυλικού Καρλ Λιούις, όμως ο Μίλτος είναι ο… Καρλ Λιούις της σημερινής εποχής! Είναι ο ανίκητος, ο κυρίαρχος, ο καλύτερος όλων στο μήκος και μάλιστα με διαφορά. Είναι με σημερινούς όρους, ο… Ντουπλάντις του μήκους ως προς το επίπεδο που βρίσκεται ο ίδιος συγκριτικά με τους αντιπάλους του (όχι βέβαια ως προς τις επιδόσεις καθώς ο Σουηδός-φαινόμενο έχει στείλει το άλμα επί κοντώ σε ύψη που κάποτε έμοιαζαν απλησίαστα).

Ο Μίλτος κατέβηκε στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων και στην πρώτη του προσπάθεια έκανε πτήση στα 8,32μ.. Το όριο ήταν στα 8,15μ. και φυσικά το πέρασε με χαρακτηριστική άνεση. Την ίδια ώρα, οι αντίπαλοί του κυριολεκτικά μάτωσαν για να προκριθούν στον τελικό. Μετά βίας πέρασαν οι περισσότεροι τα οχτώ μέτρα! Το τελικό αποτέλεσμα φανερώνει τη χαοτική διαφορά του Τεντόγλου απ’ τους υπόλοιπους…

Ψάχνοντας την επίδοση κι όχι το μετάλλιο

Πέραν του Έλληνα πρωταθλητή, μόνο ο Τσέχος Γιούσκα έπιασε ακριβώς το όριο καθώς πήδηξε στα 8,15μ. Ουδείς άλλος από εκεί και πέρα, έφτασε τα 8,15μ.. Άλλοι τέσσερις πέρασαν τα 8 μέτρα: 8,12 ο Κινέζος Γουάνγκ, 8,09 ο Ελβετός Εχάμερ, 8,04 ο Κροάτης Πράβντιτσα και 8,01 ο Ιταλός Φουρλάνι. Οι υπόλοιποι που προκρίθηκαν στον τελικό το έκαναν με επιδόσεις κάτω των 8 μέτρων.

Προφανώς ο τελικός είναι ένας άλλος αγώνας, μια άλλη υπόθεση, σε διαφορετικές συνθήκες. Όμως ο Μίλτος τα έχει όλα για να πάρει το χρυσό. Έχει το ταλέντο, έχει την αυτοπεποίθηση, έχει τις επιδόσεις, έχει την ψυχολογία, έχει την άνεση, έχει και τη δίψα για να γράψει ιστορία ψάχνοντας πάντα, όχι το μετάλλιο, αλλά τη μεγάλη επίδοση. Αυτό είναι κυρίως το κίνητρο που έχει βάζοντας πάντοτε υψηλούς στόχους. Και φυσικά, αναζητώντας τη μεγάλη επίδοση, έρχονται και οι νίκες και τα μετάλλια.

Ο Τεντόγλου κάνει επίδοση 8,32μ. και λέει «αυτά τα άλματα τα έχω, δεν είναι τίποτα»... Γιατί ψάχνει τα μεγάλα. Πάνω απ’ τα 8,60μ.! Διότι ξέρει ότι μπορεί

Ο Μίλτος θέλει να γράψει ιστορία στον τελικό του μήκους καθώς εφόσον κερδίσει θα γίνει ο μοναδικός στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων μετά τον Καρλ Λιούις (τέσσερα σερί χρυσά στο μήκος: 1984, 1988, 1992, 1996) που θα έχει κερδίσει δύο σερί φορές το χρυσό!

Τα… παπατζιλίκια με το ταρτάν

Το πιο ωραίο με τον Τεντόγλου όμως είναι ο χαρακτήρας του. Αυτό το… χύμα, που σπάει ακόμα και το «καθωσπρέπει» της τηλεόρασης. Κάθε φορά έχει κάτι διαφορετικό να πει. Και πάντοτε με αυθόρμητο τρόπο. Όχι για να γίνει viral αλλά διότι έτσι είναι σαν άνθρωπος. Έχοντας τελειώσει τον αγώνα του, ο Έλληνας άλτης σχολίασε το ένα και μοναδικό άλμα που έκανε και τις συνθήκες που επικράτησαν στο στάδιο, ενώ αναφέρθηκε και στην ποιότητα του ταρτάν, το οποίο έχουν πολυδιαφημίσει οι διοργανωτές λέγοντας ότι θα βοηθήσει στις επιδόσεις. Ωστόσο, ο Μίλτος με τον γνωστό αυθορμητισμό του έδωσε τη δική του οπτική λέγοντας με το μοναδικό του στυλ πως αυτά «είναι παπατζιλίκια»!

«Το στάδιο είναι πολύ ωραίο, το ταρτάν είναι πολύ καλό. Είχε λίγο κρύο για μένα σήμερα. Το πρωί είχε 17 βαθμούς. Είχε αντίθετο άνεμο, δεν ξέρω πόσο, αλλά ένιωθα αέρα όταν έτρεχα. Δεν ήταν κάτι για μένα να κάνω 8.15μ., ούτε 8.30μ.. Μπορώ να πηδήξω πολύ παραπάνω. Ήταν ελεγχόμενη προσπάθεια. Σε δύο μέρες θα μπω “όλα μέσα”» τόνισε για τον αγώνα του και τις δυνατότητές του.

Αναφορικά με το στάδιο είπε: «Αυτά που λένε ότι είναι 2% καλύτερο δεν νομίζω να ισχύουν. Νομίζω ότι είναι παπατζιλίκια. Εμένα με βολεύουν αυτά τα στάδια που έχουν τσιμέντο και από πάνω ταρτάν. Μοιάζει με αυτό του Τόκιο, απλά είναι σε άλλο χρόνο. Νιώθω καλύτερα σε τέτοιου είδους στάδια, γιατί τρέχω καλύτερα, πατάω καλύτερα, έχω καλύτερη επαφή με το έδαφος».

Για τον τελικό είπε: «Αν με ευνοήσει και λίγο ο καιρός θα είναι καλύτερα στον τελικό. Αν έχει αρνητικό άνεμο, δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να γίνει ρεκόρ. Πιστεύω πως αν στις έξι του μήνα έχει ευνοϊκές συνθήκες, τότε θα μπορώ να κάνω ρεκόρ».

Λίγο αργότερα από τη μεικτή ζώνη έστειλε και πάλι με αυθορμητισμό το μήνυμά του στους Έλληνες: «Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό σε δύο μέρες στον τελικό. Βάλτε ΕΡΤ να με δείτε, ώρα θα ‘ναι»!

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*