Όλα δείχνουν πως οι βουλευτές των Σπαρτιατών θα κηρυχθούν έκπτωτοι από τον Αρειο Πάγο – Ποιοι βουλευτές παίρνουν τις έδρες των Σπαρτιατών

Mια πρωτόγνωρη διαδικασία στα κοινοβουλευτικά χρονικά της µεταπολίτευσης είναι σε εξέλιξη, αναφορικά µε τη νοµιµότητα ύπαρξης ενός κόµµατος, των Σπαρτιατών, και κατ’ επέκταση των βουλευτών του.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, η οποία µπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση εκλογής των 12 βουλευτών που έχουν εκλέξει οι Σπαρτιάτες, οι οποίοι σήµερα αποτελούνται από 8 βουλευτές, καθώς ήδη έχουν ανεξαρτητοποιηθεί 4 βουλευτές.

Το µεγάλο ερώτηµα που τίθεται και από το οποίο θα διαµορφωθούν οι (νέοι) κοινοβουλευτικοί συσχετισµοί είναι τι θα γίνει µε τις 12 έδρες, καθώς όλα δείχνουν πως οι βουλευτές που εκλέχτηκαν τον περασµένο Ιούνιο µε το κόµµα των Σπαρτιατών θα κηρυχθούν έκπτωτοι από τον Αρειο Πάγο και εντός ολίγων εβδοµάδων το Εκλογοδικείο θα κληθεί να λάβει τις οριστικές αποφάσεις.

Ποιοι βουλευτές παίρνουν τις έδρες των Σπαρτιατών

Σήµερα οι 12 βουλευτές προέρχονται από την Α’ Αθηνών, τον ∆υτικό Τοµέα, τον Νότιο Τοµέα, τον Βόρειο Τοµέα, τη Β’ Πειραιά, την Ανατολική Αττική, την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, την Α’ Θεσσαλονίκης και τη Β’ Θεσσαλονίκης. Οι 12 έδρες θα κατανεµηθούν εκεί όπου τα κόµµατα έχουν αντιστοίχως τα µεγαλύτερα υπόλοιπα. Με βάση τις εκτιµήσεις, η Ν.∆. θα καταλάβει επιπλέον 5 ή 6 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 2, το ΠΑΣΟΚ 1 ή 2, από 1 έδρα το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση, ενώ ίσως πάρουν 1 έδρα η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας. Πιθανότατα κερδισµένη, όπως θα εξηγήσουµε παρακάτω, θα είναι και η Νέα Αριστερά.

Η Ν.∆. είναι απολύτως βέβαιο πως µία από τις πέντε ή έξι επιπλέον έδρες που θα κερδίσει θα είναι στην Αιτωλοακαρνανία, οπότε και θα εκλεγεί ο πρώην υπουργός Σπήλιος Λιβανός, ενώ εξίσου πιθανή είναι η πρόσθετη έδρα στον Βόρειο Τοµέα, όπου θα εκλεγεί ο Γιώργος Κουµουτσάκος. Τις υπόλοιπες έδρες η Ν.∆. τις διεκδικεί στην Ανατολική Αττική µε τη Βασιλική Κόλλια, στη Λάρισα µε την Ειρήνη Καραλαριώτου, στον Νότιο Τοµέα µε τον Τάσο Γαϊτάνη κ.ά. Θεωρείται απολύτως βέβαιο πως το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τουλάχιστον τη µία έδρα που δικαιούται στη Β’ Θεσσαλονίκης και θα εκλεγεί ο σηµερινός εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας.

Στην περίπτωση που πάρει δεύτερη έδρα, είναι πιθανό αυτή να είναι στη Β’ Πειραιά, όπου θα εκλεγεί ο ∆ηµήτρης ∆ιαµαντίδης. Αντιστοίχως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό οι δύο επιπλέον έδρες που θα κερδίσει να είναι στην Α’ Αθηνών, όπου ωστόσο πρώτος επιλαχών είναι ο Νίκος Βούτσης, οπότε κερδισµένη θα είναι η Νέα Αριστερά, καθώς επίσης στην Ανατολική Αττική, όπου θα εκλεγεί ο Χρήστος Σπίρτζης, στον Νότιο Τοµέα, όπου θα εκλεγεί ο Γιάννης Μουζάλας, στο Ηράκλειο, όπου θα εκλεγεί ο Σωκράτης Βαρδάκης, στη Β’ Πειραιά, όπου θα εκλεγεί ο Γιάννης Ραγκούσης, ή στη Λάρισα, όπου θα εκλεγεί ο Γιάννης Καρυπίδης. Το ΚΚΕ θα κερδίσει τη µία επιπλέον έδρα πιθανότατα στον ∆υτικό Τοµέα, ενώ η Ελληνική Λύση είναι σχεδόν βέβαιο πως τη µία έδρα θα την πάρει στην Αχαΐα ή τη Λάρισα. Την έδρα της Β’ Πειραιά διεκδικεί και η Πλεύση Ελευθερίας.

*Το σενάριο που παρουσιάζουµε είναι υπό την προϋπόθεση πως οι 12 έδρες θα µοιραστούν στις Περιφέρειες όπου έχουν εκλεγεί οι αντίστοιχοι βουλευτές των Σπαρτιατών και δεν θα γίνει συνολική ανακατανοµή των εδρών σε όλη την Επικράτεια από µηδενική βάση.

Το σκεπτικό της εισαγγελέως και οι ευρωεκλογές

Με το βλέµµα στραµµένο στο Εκλογοδικείο βρίσκονται τόσο οι κατηγορούµενοι βουλευτές των Σπαρτιατών όσο και οι βουλευτές άλλων κοµµάτων, που προσδοκούν στην είσοδό τους στη Βουλή, έστω και ένα χρόνο µετά τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, που ανέλαβε προσωπικά την προκαταρκτική έρευνα, ζήτησε να ασκηθούν διώξεις σε βάρος των βουλευτών του κόµµατος, καθώς κι αυτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν, για εξαπάτηση του εκλογικού σώµατος, σε βάρος του Ηλία Κασιδιάρη για ηθική αυτουργία στο ίδιο αδίκηµα, αλλά και σε βάρος του δικηγόρου Σ.Μ. για συνέργεια στη αδίκηµα της εξαπάτησης των εκλογέων.

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*