Οι αρκούδες επέστρεψαν μετά από 10 χρόνια στο όρος Πάικο

Ανάστατοι οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Γουμένισσας, καθώς εμφανίστηκαν αρκούδες μετά από 10 χρόνια προκαλώντας σοβαρές ζημίες σε κυψέλες μελισσών.

Συγκεκριμένα, σε απόγνωση φέρεται να βρίσκονται οι μελισσοκόμοι με την εμφάνιση αρκούδων στις πλαγιές του όρους Πάικο, στα σύνορα των νομών Πέλλας και Κιλκίς, καθώς η παρουσία τους σημαδεύτηκε με την πρόκληση σοβαρών ζημιών σε μελίσσια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μία αρκούδα έφαγε περίπου 40 κιλά μέλι και κατέστρεψε 15 με 20 μελίσσια.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, τον Φεβρουάριο εντοπίστηκε μια αρκούδα να κινείται προς το χωριό Ομαλό του δήμου Παιονίας. Επίσης, μια δεύτερη πιθανόν με τα δύο μικρά της, βρέθηκε σε κοντινή απόσταση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Γουμένισσας που βρίσκεται δίπλα στο δάσος όπου οι μελισσοκόμοι αντίκρισαν κατεστραμμένα τα μελίσσια τους.

 

Αρκούδα έκλεψε 40 κιλά μέλι

Μία αρκούδα φέρεται δε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, να έφαγε περίπου 40 κιλά μέλι και να κατέστρεψε 15 με 20 μελίσσια.

Το μεγαλόσωμο θηλαστικό «συνέλαβαν» επ’ αυτοφώρω οι αυτόματες κάμερες που τοποθέτησαν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», αφού ειδοποιήθηκαν για τις καταστροφές από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Γουμένισσας.

«Το μέλι που έφαγε η αρκούδα ήταν το περσινό που έχουν βάλει οι παραγωγοί για να τρέφονται οι μέλισσες. Ακόμα δεν έχει φετινή παραγωγή, δεν έχει τόση ανθοφορία. Η αρκούδα έφαγε επίσης και τον γόνο των μελισσών», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης Γιώργος Θεοδωρίδης. Πρόσθεσε δε, ότι στην περιοχή είχε να εμφανιστεί αρκούδα τουλάχιστον 10 χρόνια και απέδωσε την παρουσία της στην αύξηση του πληθυσμού της, αλλά και στην τροφή που αφθονεί στους πρόποδες του Πάικου.

Οι σοβαρές ζημιές στους μελισσοκόμους έχουν σημάνει συναγερμό στο δασαρχείο Πολυκάστρου.

«Συστήσαμε και ακολουθήθηκε από παραγωγούς, να μετακινήσουν τα μελίσσια μέσα σε ηλεκτροφόρες περιφράξεις και να βάλουν ένα ραδιοφωνάκι να παίζει, προκειμένου ο θόρυβος να φοβίζει και να απομακρύνει το ζώο», ανέφερε ο Θεοδωρίδης.

Με πληροφορίες από Greenagenda/ΑΠΕ, Πηγή lifo.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*