
Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα τιμωρεί πια όσους μένουν άνεργοικαι θα περιορίζει το επίδομα ανεργίας και κατά το ποσό, αλλά και κατά τον χρόνο απόδοσης. Βέβαια από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ πληροφορηθήκαμε ακόμη πως η κυβέρνηση στοχεύει «το επίδομα να είναι μεγαλύτερο τους πρώτους μήνες, ώστε να στηρίξει τον άνεργο στην αρχή της δύσκολης αυτής περιόδου».Ουσιαστικά όμως το επίδομα ανεργίας μετά το πρώτο τρίμηνο θα μειώνεται δραματικά.
Έτσι προβλέπεται αύξηση του ποσού του επιδόματος στο 70% του κατώτατου ημερομισθίου (από 55% που είναι σήμερα) για το α΄ τρίμηνο και μετά θα ακολουθεί μείωση για κάθε επόμενο τρίμηνο μέχρι να συμπληρωθεί το 12μηνο.
Ηδικαιολογία της κυβέρνησης είναι ότι η μείωση αποτελεί κίνητρο για να βρίσκει δουλειά ο άνεργος!!!. Το που θα βρει δουλειά δεν απασχολεί κανέναν. Όταν στη χώρα δεν υπάρχει καμία επένδυση, προκύπτουν συνεχώς απολύσεις λόγω επιχειρήσεων που κλείνουν και η οικοδομή εδώ και χρόνια είναι σε καταστολή. Άλλωστε η κυβέρνηση δυστυχώς έχει κάνει κατάπτυστες δηλώσεις για τους ανέργους παρουσιάζοντάς τους σαν τεμπέληδες που φυτοζωούν με το επίδομα ανεργίας.
Σχολιάζοντας το μέτρο αυτό ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στη ΔΥΠΑ ΓιώργοςΜακράκης εκτιμά ότι «θα πάνε σε μείωση δαπανών για το ταμείο ανεργίας. Αυτό θα το κάνουν με ένα χρυσό περιτύλιγμα. Είπαν ότι θα αυξήσουν το επίδομα, δηλαδή θα δίνουν λίγα χρήματα παραπάνω πιο νωρίς, όταν βγαίνει δηλαδή κάποιος στην ανεργία, και μετά θα πέφτει το επίδομα ανεργίας. Στην ουσία το επίδομα ανεργίας θα μειωθεί. Οι δαπάνες που είναι ήδη πολύ μικρές θα μειωθούν κι άλλο».
«Με νόμο του κ. Χατζηδάκη» θυμίζει ο Γ. Μακράκης «η κυβέρνηση εφηύρε τους “τεμπέληδες ανέργους” και τους “πλούσιους ανέργους”. Λίγο πριν από τον νόμο “Δουλειές ξανά” όλα τα Μέσα έλεγαν ότι βρήκαν πλούσιους ανέργους με 50.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα. Ο Κυρανάκης έλεγε ότι δεν βρίσκουν δουλειές οι άνεργοι γιατί δεν έχουν δομημένο βιογραφικό, μετά ο Μητσοτάκης είπε ότι του κάνει εντύπωση πως οι εργαζόμενοι είναι εξαρτώμενοι από τον μισθό τους».
Μαζί και με την ανασφάλιστη πια υγεία, οι άνεργοι και ειδικά οι μακροχρόνια άνεργοι βιώνουν πολύ δύσκολες εποχές. Και δυστυχώς σε μια περίοδο που τα εργοστάσια στην Ελλάδα κλείνουν και απολύουν εργαζόμενους σε ηλικίες που είναι απαγορευτικές για την εύρεση νέας εργασίας.
Σύμφωνα με τις προθέσεις της κυβέρνησης, για να μη διακοπεί η καταβολή του επιδόματος ανεργίας ο άνεργος στην πραγματικότητα εκβιάζεται, καθώς θα πρέπει:
- Υποχρεωτικά να παρακολουθεί προγράμματα επανακατάρτισης που θα ορίζει η ΔΥΠΑ. Αν δεν παρακολουθήσει κάποιο πρόγραμμα ή διακόψει τη συμμετοχή του, θα διακόπτεται και η καταβολή του επιδόματος.
- Υποχρεωτικά, αν η ΔΥΠΑ του βρει εργασία στο αντικείμενό του, θα πρέπει ακόμη κι αν αυτή δεν τον καλύπτει λόγω απόστασης, ή άλλων συνθηκών εργασίας να την αποδεχτεί.
Η Ελλάδα είναι η χώρα με τις λιγότερες δαπάνες για το ταμείο ανεργίας. Επίσης, έχει εφαρμόσει μια από τις αυστηρότερες νομοθεσίες για τις ποινές των ανέργων. Οι άνεργοι πια διαγράφονται με το παραμικρό. Η ΔΥΠΑ δεν κερδίζει κάτι από αυτό, αλλά δείχνει μια εκδικητική υπηρεσία, αντί να υποστηρίζει τον άνεργο που τις περισσότερες φορές είναι σε απόγνωση.
Το ύψος του επιδόματος θα καθορίζεται από τον μισθό
Ξεκάθαρος πλέον στόχος του Υπουργείου είναι να μειώσει το ήδη μειωμένο κονδύλι που προορίζεται για τα επιδόματα ανεργίας. Για να το πετύχει αυτό προτείνει το επίδομα ανεργίας να διαμορφώνεται με βάση τον μισθό και τον χρόνο εργασίας του ανέργου. Σε μια αγορά εργασίας που ο βασικός μισθός είναι χαμηλός, δεν αποδίδεται πραγματικά από όλους τους εργοδότες και ακόμη υπάρχουν «αφεντικά» που καταβάλουν δώρα Πάσχα και Χριστούγεννα και μετά τα ζητούν πίσω με την απειλή της απόλυσης.
Οι άνεργοι όμως, άνθρωποι οι περισσότεροι με οικογένειες και σε ηλικίες που απαιτούν και ιατρική περίθαλψη καταδικάζονται σε ένδεια και ζουν μια κατάσταση σα να φταίνε οι ίδιοι. Τα νέα «έξυπνα» τρικ της κυβέρνησης είναι επικίνδυνα, εφόσον οι άνθρωποι που μένουν χωρίς δουλειά έχουν τις ίδιες ανάγκες ακόμη κι αν είχαν μικρότερες εισφορές. Το επίδομα ανεργίας δεν είναι ταξικό επίδομα.
Fake πως η ανεργία μειώνεται.
Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης προβάλλει ως επιτυχία τη «μείωση της ανεργίας» χωρίς όμως τα πραγματικά στοιχεία, εφόσον υπάρχουν προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης λίγων μηνώ που ουσιαστικά όσοι τα παρακολουθούν δεν έχουν στο αμέσως επόμενο διάστημα δουλειά, ενώ το ποσό αμοιβής τους είναι χαμηλό. Οι αριθμοί αποδομούν την επιτυχία ειδικά από το 2019 καθώς όχι μόνο δεν μειώνεται η ανεργία, αλλά επιπροσθέτως μειώθηκαν οι άνεργοι που λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα. Από τους εγγεγραμμένους ανέργους δηλαδή μόλις το 12% παίρνει επίδομα ανεργίας, ποσοστό που καθιστά αδύνατη την επιβίωσή τους και φυσικά την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, εφόσον οι περισσότεροι είναι πάνω από 45-50 ετών. Συγκεκριμένα για τον Ιούλιο του 2024 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) ανήλθαν σε 848.602 άτομα. Ωστόσο, μόλις 106.886 από αυτούς έλαβαν το επίδομα ανεργίας.
Πηγή: Documento
Κάντε το πρώτο σχόλιο