Ο κορονοϊός πιέζει ξανά το ΕΣΥ – Διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες

Επιβεβαιώνεται τα ρεπορτάζ περί σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Λοιμώξεων για επαναφορά της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και ΜΜΜ, την ώρα που αυξάνεται η ανησυχία των ειδικών για έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης την περίοδο των εορτών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αποφασίστηκαν τα εξής από τους ειδικούς:

  • σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και ΜΜΜ
  • να δοθεί έμφασή στην ενίσχυση του εμβολιασμού έναντι της covid-19 για τις ευπαθείς ομάδες
  • να δοθεί έμφαση στη σωστή και έγκαιρη χρήση των αντιικών φαρμάκων
  • σύσταση για καθολική (υποχρεωτική) εφαρμογή της χρήσης μάσκας σε νοσοκομείο και μονάδες υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή λοιμώξεων του κάθε νοσοκομείου θα αποφασίζει εάν υπάρχει κάποιος για να γίνει κάποια εξαίρεση.

Διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες

Σύμφωνα με το OPEN, το ΕΣΥ έχει αρχίσει ξανά να πιέζεται ασφυκτικά καθώς, κορονοϊός , γρίπη και αναπνευστικός συγκιτιακός ιός θερίζουν, με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά. Οι ειδικοί κρούουν «καμπανάκι» για εκτόξευση των ιώσεων μετά τις γιορτές ενώ, για την ώρα, η αύξηση στα κρούσματα είναι της τάξης του 45% .

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, σημείωσε ότι, «οι νοσηλείες από κορονοϊό έχουν διπλασιαστεί σχεδόν από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά. Αυτός ο διπλασιασμός είναι ένας μεγάλος φόρτος για τα δημόσια νοσοκομεία. Έχει περίπου τετραπλασιαστεί η ζήτηση και η συνταγογράφηση συνταγών αντιικων φαρμάκων τις τελευταίες δύο βδομάδες. Αυτή την στιγμή νοσηλεύονται στα νοσοκομεία 1650 άτομα με κορονοϊό , οι 68 από αυτούς διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας».

Η χρήση μάσκας με αυτά τα δεδομένα  επανέρχεται στο προσκήνιο. Την καθολική και υποχρεωτική χρήση της μάσκας θα αποφασίζουν κατά περίπτωση και ανά Νοσοκομείο οι Επιτροπές Λοιμώξεων, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στην πρωινή συνεδρίασή τους. Ενώ σύσταση για χρήση μάσκας ισχύει για κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο διευθυντής στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, σημείωσε πως, «δε χρειάζεται να γίνει μία σύσταση υποχρεωτικότητας αλλά επιβάλλεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και εκεί που υπάρχουν συνωστισμένη να χρησιμοποιούμε τις μάσκες ούτως ώστε να αποφύγουμε αυτή τη διασπορά και να περιορίσουμε τις συνέπειες στις μεγάλες ηλικίες με υποκείμενα νοσήματα».

Προβληματισμός από τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά

Πάντως, προβληματισμός επικρατεί από τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορονοϊού. «Εμβολιαστική κάλυψη είναι δυστυχώς στο 15 με 20% αυτό που ήταν ιδέα του να γίνει συνεπώς θα πρέπει όλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και υπάρχει σύσταση για αυτούς να εμβολιαστούν να προτρέξουν ακόμα και τώρα», επισήμανε ο Νίκος Τζανάκης.

Την τελευταία εβδομάδα, ανάρπαστα έχουν γίνει και τα self test ενώ αυξημένη είναι η διενέργεια των rapid test στα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί, εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης, ζητούν να αυξηθούν τα εφημερεύοντα φαρμακεία τις επόμενες ημέρες ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο κόσμος.

Ανησυχητικά τα στοιχεία από τις εφημερίες των νοσοκομείων

Όπως όλα δείχνουν, ο κορονοϊός επιστρέφει και σαρώνει ξανά και αυτό, μάλιστα, αποτυπώνεται και στα στοιχεία και στις αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαίρης Γύγου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, το κοκτέιλ κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων αυτή την περίοδο, είναι εκρηκτικό. Σε κάθε εφημερία, στα επείγοντα στα νοσοκομεία «βουλιάζουν» από ασθενείς καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στα μεγάλα νοσοκομεία, όπως είναι ο Ευαγγελισμός, υπάρχει αύξηση 80% σε προσελεύσεις ασθενών με κορονοϊό. Στην τελευταία εφημερία στο «Αττικόν» εξετάστηκαν 950 άτομα ενώ, στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, εξετάζονται 1000 – 1200 άτομα στις τελευταίες εφημερίες, ενώ οι εισαγωγές είναι περίπου στα 180 – 200 άτομα ανά εφημερία. Η ταλαιπωρία για τους ασθενείς είναι πολύ μεγάλη, όπως πολλές είναι και οι ώρες αναμονής όσων φτάνουν στα επείγοντα των μεγάλων νοσοκομείων. Η έξαρση των κρουσμάτων έχει σημάνει συναγερμό ενώ σήμερα, συνεδρίασε και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και αποφασίστηκε η σύσταση χρήσης της μάσκας σε νοσοκομεία, κλειστούς χώρους και ΜΜΜ. Θα δοθεί έμφαση στον εμβολιασμό με καμπάνιες καθώς, ο εμβολιασμός με τα επικαιροποημένα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι ειδικοί περίμεναν, στις ηλικίες άνω των 65 ετών να προσέλθουν περισσότερα άτομα, ενώ βάρος θα δοθεί και στην σωστή και έγκυρη χρήση των αντιικών φαρμάκων καθώς έχει αποδειχθεί ότι, η χορήγησή τους, μειώνει τις προσελεύσεις και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Πηγή ethnos.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*