Νετανιάχου: Η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα είναι η δεύτερη φάση του πολέμου

Η εν εξελίξει χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας είναι η δεύτερη φάση του πολέμου, δήλωσε απόψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, καλώντας τον άμαχο πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα να μετακινηθεί σε ασφαλείς περιοχές.

Ο πόλεμος αυτός θα είναι δύσκολος και μακρύς, προειδοποίησε ο Νετανιάχου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ χαρακτήρισε «υποκριτές» όσους κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Υποσχέθηκε επίσης στις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια» για την απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων.

Μια συλλογικότητα στην οποία μετέχουν οι οικογένειες των περίπου 220 ομήρων που κρατά η Χαμάς είχε ζητήσε να συναντηθεί με στελέχη του πολεμικού συμβουλίου. Τα μέλη της ήθελαν να ενημερωθούν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχουν για τους ομήρους η χερσαία επιχείρηση που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής καθώς και οι βομβαρδισμοί στη Γάζα.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου o υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε ότι ο στρατός επιφέρει βαριά πλήγματα στη Χαμάς, τονίζοντας ότι όση περισσότερη πίεση ασκείται στην παλαιστινιακή οργάνωση τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να απελευθερωθούν οι όμηροι. Επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει να διευρύνει τον πόλεμο. «Όμως είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα μέτωπα», πρόσθεσε.

Την πεποίθησή του ότι η χερσαία επιχείρηση μπορεί να βοηθήσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι εξέφρασε και το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντζ.

Οι επαφές για την απελευθέρωση των ομήρων θα συνεχιστούν, παρά τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των περισσότερων από 200 ομήρων που κρατά η Χαμάς θα συνεχιστούν ακόμη και κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε απόψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όταν ρωτήθηκε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, εάν οι επαφές θα συνεχιστούν μολονότι ξεκίνησε η «δεύτερη φάση» του πολέμου, όπως είπε ο ίδιος, ο Νετανιάχου απάντησε λακωνικά: «Ναι».

Η ιδέα της ανταλλαγής των ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους συζητήθηκε στο πολεμικό συμβούλιο, εξήγησε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Όπως είπε, η αποκάλυψη περισσότερων λεπτομερειών για το θέμα αυτό θα ήταν «αντιπαραγωγική».

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε «υπαρξιακή πρόκληση» για το Ισραήλ τη νίκη επί της Χαμάς, την οποία κατηγόρησε για άλλη μία φορά ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία της Γάζας ως «κέντρα διοίκησης».

Αναφερόμενος στο Ιράν, σημείωσε ότι δεν μπορεί να πει ότι αναμίχθηκε στον σχεδιασμό των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, όμως είπε η Τεχεράνη «χρηματοδοτεί τη Χαμάς», εξηγώντας ότι «το 90% του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Χαμάς προέρχεται από το Ιράν».

Ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα δηλώνει “έτοιμος” για μια ανταλλαγή των ομήρων με τους Παλαιστίνους κρατουμένους σε ισραηλινές φυλακές

Ο επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ, δήλωσε απόψε έτοιμος να συμφωνήσει «αμέσως» στην ανταλλαγή των ομήρων που κρατά η οργάνωση με «όλους τους κρατούμενους» Παλαιστίνιους σε φυλακές του Ισραήλ.

«Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε αμέσως μια ανταλλαγή για να απελευθερώσουμε όλους τους κρατούμενους σε φυλακές του σιωνιστή εχθρού, σε αντάλλαγμα για τους ομήρους που είναι στα χέρια της αντίστασης» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σινουάρ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*