Νέες καταγγελίες κατά ΕΥΠ για παρακολούθηση κινητού δημοσιογράφου

technology-digital

Σιγή από την κυβέρνηση για την υπόθεση παρά τις ανακοινώσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ. Ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι το κινητό του Θανάση Κουκάκη ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Η κυβερνητική τροπολογία που «διευκόλυνε» και το λογισμικό υποκλοπών.

Στοιχεία που προκύπτουν από κρατικά έγγραφα, τα οποία τεκμηριώνουν ότι η ΕΥΠ, επικαλούμενη την εθνική ασφάλεια, υπέκλεπτε τις επικοινωνίες του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη ενώ ερευνούσε υποθέσεις Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών υποστηρίζει ότι διαθέτει το Reporters United. Πρόκειται για υπόθεση που ανέδειξε το inside story και ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ, ενώ ακόμα δεν υπάρχει αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κυβέρνηση όταν αντιλήφθηκε πως ο δημοσιογράφος είχε αντιληφθεί την παρακολούθηση προσπάθησε να σβήσει τα ίχνη της υποκλοπής Λίγο αργότερα, το κινητό του δημοσιογράφου μολύνθηκε με το λογισμικό υποκλοπών Predator.

Το Reporters United συσχετίζει την υπόθεση με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2021 με την οποία άλλαξε τον νόμο για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Ο νέος νόμος στέρησε από την ΑΔΑΕ (την ανεξάρτητη Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών) τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες ότι βρέθηκαν υπό παρακολούθηση.

Όπως υποστηρίζεται η ΕΥΠ κατέθεσε αίτημα για άρση του απορρήτου σε αριθμό κινητού που ο δημοσιογράφος διατηρούσε στον πάροχο. Η άρση του απορρήτου ζητήθηκε για δύο μήνες -από την 1η Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου 2020- με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας.

Στις 13 Ιουλίου ζητήθηκε παράταση της άρσης του απορρήτου του ίδιου αριθμού, πάλι για λόγους εθνικής ασφάλειας και για διάστημα δύο μηνών, έως την 1η Οκτωβρίου 2020. Ωστόσο, έναν μήνα αργότερα, στις 12 Αυγούστου, η ΕΥΠ, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε3580/2020, ζητάει ξαφνικά παύση της άρσης του απορρήτου, πριν δηλαδή εκπνεύσει το δεύτερο δίμηνο των παρακολουθήσεων.

Την συγκεκριμένα ημέρα, όμως, όπως αναφέρεται, ο δημοσιογράφος κατέθεσε στην ΑΔΑΕ καταγγελία για να του γνωστοποιήσει αν παρακολουθούνται οι επικοινωνίες του σε δύο αριθμούς κινητών κι ένα σταθερό τηλέφωνο.

Θα μεσολαβήσουν μήνες μέχρι η ΑΔΑΕ να επικοινωνήσει με τους παρόχους τηλεπικοινωνιών και τελικά να επιβεβαιώσει ότι πράγματι είχε αρθεί το απόρρητο για έναν από τους τρεις αριθμούς του Κουκάκη, σημειώνεται. Στις 10 Μαρτίου 2021, δηλαδή μετά την επιβεβαίωση των υποκλοπών, η ΑΔΑΕ απευθύνεται στην Εισαγγελέα της ΕΥΠ για το αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για την ενημέρωση του δημοσιογράφου σχετικά με την άρση του απορρήτου του.

Στις 31 Μαρτίου, δηλαδή μόλις 20 μέρες μετά το ερώτημα της ΑΔΑΕ προς την ΕΥΠ, η κυβέρνηση φέρνει την τροπολογία με την οποία αλλάζει ο νόμος και απαγορεύεται πλέον στην ΑΔΑΕ να προχωρήσει στην γνωστοποίηση των παρακολουθήσεων στον πολίτη. Η ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μια ξεκάθαρη απάντηση»

Σήμερα η δημοκρατία στη χώρα μας δέχτηκε ένα σημαντικό πλήγμα, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα παραπάνω σε ανακοίνωση την Παρασκευή.

«Η αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ ζήτησε την παρακολούθηση του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη συνιστά σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων. Πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας» η ΕΥΠ παρακολουθούσε την έρευνα ενός δημοσιογράφου για τις δραστηριότητες συστημικών τραπεζών. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι διπλή. Πρώτον γιατί έχει μετατρέψει συνειδητά την ΕΥΠ σε οργανισμό εξυπηρέτησης κάθε λογής συμφερόντων. Δεύτερον γιατί για μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενσυνείδητα, παραπλανούσε την κοινή γνώμη κάνοντας λόγο για «ιδιωτική παρακολούθηση».

Αυτό είναι το περίφημο «επιτελικό» κράτος: παρακρατικές πρακτικές, παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και ασύστολα ψέματα δίχως ίχνος ντροπής. Ως εδώ! Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτεί άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και αναμένει τις παραιτήσεις όσων εμπλέκονται στη δυσώδη αυτή ιστορία».

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*