Νέα Αριστερά: Ζητά τη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» -Να συμπεριληφθεί στον ποινικό κώδικα

Η νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» έχει κριθεί απαραίτητη από δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος

Ακόμη μια ανατριχιαστική υπόθεση γυναικοκτονίας, η πέμπτη για το 2024, ασκεί επιπλέον πίεση ώστε να αναγνωριστεί πια το έγκλημα με δική του νομική ορολογία: «γυναικοκτονία». Ένα νομικό αίτημα για το οποίο η Νέα Αριστερά καταθέτει εκ νέου τροπολογία, ώστε να συμπεριληφθεί στον ποινικό κώδικα.

Η 28χρονη γυναίκα βρέθηκε στο ΑΤ Αγίων Αναργύρων για να καταγγείλει το σύντροφό της. Η αστυνομία της αρνήθηκε την οποιαδήποτε βοήθεια, ζητώντας της να καλέσει την Άμεση Δράση, εάν θέλει περιπολικό ώστε να γυρίσει με ασφάλεια σπίτι της. Συγκεκριμένα, αυτή ήταν η απάντηση, όταν η 28χρονη ζήτησε συνοδεία της να επιστρέψει σπίτι της ασφαλής. Το αποτέλεσμα ήταν να μαχαιρωθεί από το σύντροφό της έξω από το ΑΤ. Δεν την έσωσε κανένας.

Η στάση της αστυνομίας θυμίζει το περιστατικό γυναικοκτονίας της Ζακύνθου – αλλά καν τόσα ακόμη. Αν πρέπει να μετρήσουμε, θα θυμηθούμε την Δάφνη, την Θεσσαλονίκη και πάει λέγοντας πολύ μακριά πλέον.  Η νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» έχει κριθεί απαραίτητη από δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Ο λόγος δεν είναι άλλος παρά η παραδοχή του έμφυλου χαρακτήρα του εγκλήματος.

Υπενθυμίζεται πως, ως υπουργός Δικαιοσύνης και κατά την κατάθεση του νέου Ποινικό Κώδικα, ο οποίος συμπεριλάμβανε το νόμο περί συνεπιμέλειας, ο κος Τσιάρας αρνήθηκε τη συμπερίληψη της νομικής κατοχύρωσης του όρου «γυναικοκτονία». Ως βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ (νυν στέλεχος της Νέας Αριστεράς) η Ειρήνη Αγαθοπούλου είχε αναλάβει να επικοινωνήσει την αναγκαιότητα της συμπερίληψης του όρου.

Χαρίτσης: ως εδώ!

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, από το περιστύλιο την Βουλής ανακοίνωσε πως θα καταθέσουν εκ νέου τροπολογία για τη συμπερίληψη της γυναικοκτονίαςσ στον ποινικό κώδικα ως συγκεκριμένο έγκλημα, με συγκεκριμένα κίνητρα.

«Χθες βράδυ είχαμε ακόμα μία γυναικοκτονία, έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου η 28χρονη γυναίκα είχε πάει για να ζητήσει προστασία.

Δεν της την έδωσαν.

Ζήτησε να τη συνοδεύσει περιπολικό στο σπίτι της.

Δεν της το έδωσαν.

Ενώ βρισκόταν ήδη στο Τμήμα, της είπαν να βγει έξω και να καλέσει την Άμεση Δράση.

Εκεί, αναζητώντας βοήθεια, την βρήκε ο δολοφόνος της.

Είναι η 5η γυναικοκτονία μέσα στους πρώτους μήνες του 2024.

Ως εδώ.

Δεν θα αφήσουμε γυναίκες να δολοφονούνται ενώ η κυβέρνηση και η αστυνομία έχουν ρόλο παρατηρητών.

Προχωράμε τώρα στην κατάθεση τροπολογίας για την άμεση ποινική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία.

Απαιτούμε η κυβέρνηση να σταματήσει να αδιαφορεί.

Επιπλέον απαιτούμε επιτέλους να εφαρμοστούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης των γυναικών-θυμάτων βίας σε νομικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο.

Κανένα panic button δεν τις προστατεύει.

Οι σοβαρές πολιτικές πρωτοβουλίες τις προστατεύουν.

Ούτε μία λιγότερη», καταλήγει.

Σκληρή ήταν και η δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος τόνισε πως η αστυνομία απέτυχε να αξιολογήσει τον κίνδυνο.

Η ανάγκη της νομικής αναγνώρισης του εγκλήματος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια: υπάρχει «επιδημία» αύξησης της έμφυλα βίας παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε πως η έμφυλη βία αυξήθηκε -κατά ποσοστό- οριζόντια σε όλον τον κόσμο, κάτι που αν μη τι άλλο δείχνει πως πρόκειται για ένα σαφές και, δυστυχώς,  συνεπές κύμα βίας.

Σύμφωνα με την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι απαραίτητη η εφαρμογή κατεπειγουσών και επειγουσών συστάσεων της GREVIO, δηλαδή της Επιτροπής Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη βία κατά των γυναικών. Μην μπορώντας να αγνοήσουμε διεθνείς οργανισμούς που γνωνματεύουν με ανησυχία , η παραδοχή πως η έμφυλη βία αναδιπλώνεται και ενισχύεται (θα πρέπει να) είναι κοινός τόπος. Τα περιστατικά έμφυλης βίας έχουν αυξηθεί κατά 150% το διάστημα 2019-2022.

Η ποινική καταχώρηση της γυναικοκτονίας ως εγκλήματος με έμφυλα χαρακτηριστικά θεωρείται απαραίτητη γιατί αφενός αναγκάζει το Κράτος (δίκαιο και κοινωνικό) να αναλάβει δράσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η εγκληματική έξαρση έξαρση και να προστατευτούν τα θύματα και αφετέρου τις αστυνομικές Αρχές να πάρουν… σοβαρά τις καταγγέλουσες τη βία.

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*