ΝΔ: Το πλαίσιο εντός του οποίου συζητάμε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2024

10 + 1 “κατακτήσεις” της Ελληνικής Οικονομίας

 1. Ανάπτυξη: Η Ελλάδα έχει τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο.
 2. Επενδύσεις: Και σε αυτόν τον τομέα είμαστε τρίτοι στην ΕΕ ως προς την αύξηση των επενδύσεων.
 3. Άμεσες Ξένες Επενδύσεις: Έχουμε ρεκόρ 20ετίας μετά την αύξηση του 2021 και την πολύ μεγαλύτερη που ακολούθησε το 2022.
 4. Εξαγωγές: Έφτασαν στο 49% του ΑΕΠ που είναι ρεκόρ όλων των εποχών. Επιπλέον η Κομισιόν προβλέπει ότι η Ελλάδα θα είναι πρώτη στην αύξηση εξαγωγών το 2023 και δεύτερη το 2024.
 5. Δημόσιο χρέος: Ξεκινάμε από πολύ ψηλά αλλά έχουμε την ταχύτερη αποκλιμάκωση. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε επίσης συνεχή αποκλιμάκωση που δεν οφείλεται μόνο στον πληθωρισμό αλλά κυρίως στην αύξηση του ΑΕΠ.
 6. Πληθωρισμός: Χωρίς να υποβαθμίζουμε το πρόβλημα, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, η Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό από το μέσο όρο της ευρωζώνης, τόσο το 2023 όσο και το 2024.
 7. Ανεργία: Τα στοιχεία από το 2009 καταγράφουν την άνοδο κατά τη διάρκεια της κρίσης και την πτώση στη συνέχεια, κάτω από 10% τον Οκτώβριο.
 8. Κατώτατος μισθός: Η Ελλάδα είναι στην 10η θέση μεταξύ των 22 χωρών που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό. Αν ληφθεί υπόψη και η αγοραστική δύναμη, βρισκόμαστε στην 12η θέση ενώ ήμασταν στην 18η.
 9. Δημόσια έσοδα: Πετύχαμε αύξηση 9,1% χωρίς αύξηση των φόρων, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, των τουριστικών εισπράξεων, των μισθών και συντάξεων (που οδηγεί σε αύξηση της παρακράτησης), καθώς και στην άνοδο των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
 10. Ιδιωτικό χρέος: Είμαστε πολύ κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ με πολύ μεγάλη αποκλιμάκωση τα τελευταία χρόνια. Τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια στην περίοδο 2018-2023 μειώθηκαν από 48% σε 7,9%.
 11. Τράπεζες: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να κόστισε 30,9 δισ., αλλά απέφερε μεγαλύτερο όφελος, ύψους 33,4 δισ.

Οι 6 προτεραιότητες για το 2024 

 1. Στήριξη του εισοδήματος των πολιτών με μόνιμα μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν:
 • Αύξηση μισθών στο Δημόσιο μετά από 14 χρόνια
 • Αύξηση συντάξεων κατά 3%, αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά.
 • Επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
 • Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται
 • Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.
 • Άρση του παγώματος των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα
 • Κατάργηση της μείωσης 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται.
 1. Αύξηση των εσόδων χωρίς αύξηση των φόρων όπως έγινε άλλωστε και το 2023.
 2. Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
 3. Αποκατάσταση των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές.
 4. Υλοποίηση επενδύσεων πόρων ύψους 12 δισ. με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
 5. Αύξηση των δαπανών για την παιδεία κατά 255 εκατ. ευρώ και την υγεία με αύξηση της επιχορήγησης για τα νοσοκομεία κατά 20%. «Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουμε αύξηση των δαπανών για την παιδεία κατά 15,7%, για την υγεία κατά 46,5%, για τα ασφαλιστικά ταμεία 16,4%, για την ΔΥΠΑ 40%, για τον ΕΟΠΥΥ κατά 26,3% και για τα νοσοκομεία κατά 97,9%.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική που παράγει αποτελέσματα για την οικονομία και τους πολίτες και ιδιαίτερα τους πλέον ευάλωτους. Γιατί όταν η οικονομία προχωρά και υπάρχουν πολιτικές αναδιανομής όπως αυτές που εφαρμόζουμε, οι ευάλωτοι κερδίζουν. Αυτό το μείγμα πολιτικής θα ακολουθήσουμε, επιταχύνοντας το βηματισμό μας και τις διαρθρωτικές αλλαγές, συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σοβαρότητα που είναι το θεμέλιο κάθε πολιτικής, τις αναπτυξιακές πολιτικές και την πολιτική κοινωνικής συνοχής με αποτελέσματα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*