ΝΔ: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι πια ο αδύναμος κρίκος.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τις τελευταίες ημέρες, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα βιώνει αναταραχές, που πυροδότησαν, κυρίως, η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελβετική τράπεζα Credit Suisse. Σήμερα, ωστόσο, το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι το 2008, με βελτιωμένα επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς και βελτιωμένο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο εποπτείας. Βέβαιο επίσης είναι ότι η χώρα μας δεν είναι σήμερα όπως ήταν το 2019 ή το 2015 με τα capital controls, τη μαζική εκροή κεφαλαίων και τις ολέθριες συνέπειες της «περήφανης» διαπραγμάτευσης Τσίπρα – Βαρουφάκη. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι -όπως αποκαλύπτει ο διευθύνων σύμβουλος της Workable Νίκος Μωραϊτάκης- ελληνικές startups φέρνουν για ασφάλεια τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα.

Τη στιγμή αυτή, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα -όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας- είναι σαφώς σε καλύτερη θέση, ώστε να απορροφήσει τυχόν κλυδωνισμούς από τις διεθνείς αγορές. Και αυτό διότι:

-Πρώτον: Οι τράπεζες έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους με τη χρήση του προγράμματος «Ηρακλής», των οποίων οι εγγυήσεις δεν μπαίνουν στο δημόσιο χρέος -όπως με βεβαιότητα διάφορα πολιτικά κόμματα υποστήριζαν- και διαθέτουν μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ενώ τον Ιούλιο του 2019 τα «κόκκινα» δάνεια στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών ήταν περίπου στο 44%, σήμερα είναι στο 8,7%.

-Δεύτερο: Οι τράπεζες έχουν ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά τους μέσα από δύο πυλώνες: Την αύξηση των καταθέσεων και την πρόσβαση στις αγορές. Οι καταθέσεις την τελευταία τετραετία έχουν αυξηθεί κατά 30% ή 50 δισ.ευρώ. Και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές έχει ενισχυθεί με εκδόσεις τίτλων και κεφαλαιακών μέσων ύψους περίπου 12,5 δισ. ευρώ.

-Τρίτο: Διατηρούν δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά άνω του ελάχιστου ορίου (17,5% το Δεκέμβριο του 2022). Και

-Τέταρτο: Έχουν επανέλθει σε κερδοφορία, μετά από σειρά ζημιογόνων χρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση η διεθνής αναταραχή υπενθυμίζει και επικαιροποιεί την ανάγκη οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, απέναντι σε λαϊκίστικες προσεγγίσεις. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η χώρα μας έχει ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη της. Δεν είναι πια ο αδύναμος κρίκος. Έχει σοβαρή Κυβέρνηση με συνέπεια και αξιοπιστία.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*