Το Ελληνικό Δημόσιο εφήρμοσε κατά την περίοδο της πανδημίας μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και της αεροπορικής εταιρείας Aegean η οποία υπέστη προφανές πλήγμα από την ματαίωση της μεγάλης πλειονότητας των αεροπορικών ταξιδιών. Ανάλογα μέτρα έλαβαν οι περισσότερες χώρες του κόσμου.
Η συμφωνία που υπεγράφη το 2021 προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι έναντι μέρους της στήριξης που δόθηκε, το Δημόσιο απέκτησε δικαίωμα αγοράς “πακέτου” μετοχών της αεροπορικής εταιρείας το οποίο θα μπορούσε να επαναγοράσει η εταιρεία σε τιμή που αυξανόταν όσο ανέβαινε η αξία της μετοχής στο Χρηματιστήριο.
Η επαναγορά αυτή ολοκληρώνεται τώρα με την κύρωση της σύμβασης μεταξύ Δημοσίου και Aegean, σε περίοδο σημαντικής ανόδου της μετοχής (είναι ενδεικτικό ότι η περίοδος που ελήφθη υπόψη για τον καθορισμό του τιμήματος που κατέβαλε η Aegean περιλαμβάνει και το ιστορικό υψηλό της μετοχής).
Ειδικότερα:
- Η τιμή της μετοχής της Aegean το 2021, όταν συμφωνήθηκε το σχέδιο στήριξης της εταιρείας ήταν 5,5 ευρώ.
- Η τιμή που ελήφθη υπόψη για τον υπολογισμό του τιμήματος που εισέπραξε το Δημόσιο, που είναι η μέση τιμή της μετοχής κατά την περίοδο 11 Αυγούστου 2023 – 3 Νοεμβρίου 2023 ήταν 11,43 ευρώ. Έτσι το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε ένα χρηματικό ποσό πολύ υψηλότερο από αυτό που ανέμενε όταν έγινε η συμφωνία διάσωσης.
Σημειώνεται ότι κατά την περίοδο μετά τις αρχές Νοεμβρίου η τιμή της μετοχής κινήθηκε μεσοσταθμικά σε χαμηλότερα επίπεδα. Έτσι, αν η διαδικασία αντί για τις αρχές Νοεμβρίου γινόταν για παράδειγμα στις αρχές του 2024, το Δημόσιο θα εισέπραττε μικρότερο τίμημα κατά 2,8 εκατ. ευρώ.
Προφανώς στο όφελος του Δημοσίου πρέπει να συνυπολογιστεί και η εξοικονόμηση που επιτυγχάνει το κράτος από τη μείωση του Δημοσίου χρέους (και τον αντίστοιχο περιορισμό των τόκων) κατά το ποσό που εισπράχθηκε από την εταιρεία.
Κάντε το πρώτο σχόλιο