ΝΔ: Προσωπικές ευθύνες είναι η κύρια αιτία της τραγωδίας

Η Νέα Δημοκρατία με non paper αναφέρει ότι η κύρια αιτία του δυστυχήματος, που έχει συγκλονίσει τη χώρα, είναι το ανθρώπινο λάθος και η προσωπική ευθύνη του σταθμάρχη.

Αναλυτικά:

Είναι προφανές, όπως προκύπτει και από τις καταθέσεις και από τις μαρτυρίες, ότι πρόκειται, κυρίως, για ανθρώπινο λάθος. Αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία. Έτσι βρέθηκαν δύο τρένα να κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση στην ίδια γραμμή. Όπως μεταδίδεται από τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, ο σταθμάρχης έχει προχωρήσει σε πλήρη ομολογία του λάθους του. Τα υπόλοιπα θα τα αποκαλύψει η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή από τις εισαγγελικές και τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές. Ο σταθμάρχης είχε τοποθετηθεί στην συγκεκριμένη θέση ύστερα από σχετική προκήρυξη κι έλαβε την προβλεπόμενη εκπαίδευση.

Μα φταίει μόνο κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο κι όχι ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα χρησιμοποίησης ηλεκτρονικών συστημάτων, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα;

Προφανώς υπάρχουν προσωπικές ευθύνες οι οποίες είναι η κύρια αιτία. Η γραμμή λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο εδώ και δεκαετίες αλλά δεν είχε υπάρξει δυστύχημα. Από κει και πέρα είναι προφανές ότι ο σιδηρόδρομος πρέπει να προχωρήσει στη νέα εποχή, με ηλεκτρονικά συστήματα, η τοποθέτηση των οποίων προχωρά. Ποτέ δεν κρύψαμε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις σιδηρόδρομους στη χώρα. Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός όταν επισκέφθηκε το προηγούμενο Σάββατο το εργοτάξιο του Ε65, είπε ότι η επόμενη δεκαετία θα είναι η 10ετία των μεγάλων σιδηροδρομικών έργων που, δυστυχώς, επι χρόνια έχουν μείνει πίσω.

Τις ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συσταθεί  ανεξάρτητη και υπερκομματική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Θα εξετάσει τις τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων.

Τι ισχύει τελικά με τη σύμβαση αναβάθμισης του συστήματος σηματοδότησης -τηλεδιοίκησης του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας και γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο, ώστε να αποφεύγονται τέτοια δυστυχήματα;

Η Σύμβαση υπογράφηκε στις 26/9/2014 και προέβλεπε την ολοκλήρωση της ανάταξης και αναβάθμισης του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης του άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας σε  2 χρόνια.  Από την υπογραφή της μέχρι το 2017 υλοποιήθηκε το 32,69% του έργου χωρίς να δοθεί κάποιος σταθμός ή τμήμα γραμμής σε λειτουργία. Το διάστημα 2018-2019 σταμάτησε η υλοποίηση του έργου λόγω ελέγχων από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, μετά από καταγγελίες του τότε βουλευτή κ. Νικολόπουλου.
Τον Οκτώβριο του 2019, μετά την τοποθέτησή  της, η νέα Διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., για τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και την ασφάλεια δικαίου στη διαχείριση της Σύμβασης, έστειλε τη συμπληρωματική σύμβαση του έργου για  επανέλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Λόγω της καθυστέρησης στην εξέταση επανορθωτικών μέτρων που επέβαλε το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η συμπληρωματική Σύμβαση υπεγράφη τελικά τον Μάιο του 2021. Έτσι  από το 2017 έως και το Μάιο του 2021 δεν υπήρξε καμία πρόοδος στην υλοποίηση του έργου.
Από τον Μάιο του 2021 έως σήμερα, ολοκληρώθηκε το 36,54% του έργου. Ετσι φθάσαμε περίπου στο 70% του συνολικού έργου. Οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν από την υπογραφή της Συμπληρωματικής Σύμβασης έως σήμερα οφείλονται: κυρίως στις καθυστερήσεις στην προμήθεια υλικών λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19 και στα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Στην καθυστέρηση της παράδοσης του τμήματος Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ)-Οινόη εξαιτίας των πυρκαγιών του Αυγούστου 2021. Στην καταστροφή του Σ.Σ. Μεταλλικού εξαιτίας πυρκαγιάς, τον Ιούλιο 2020.

Παρόλα αυτά, έχουν αποδοθεί στον ΟΣΕ τα τμήματα: ΣΚΑ-Οινόη, Δομοκός – Λάρισα, Πλατύ – ΤΧ1 – ΤΧ5, ΤΧ1 – Προμαχώνας και έχει ολοκληρωθεί το κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας  στη Θεσσαλονίκη που επιτηρεί  το τμήμα γραμμής Πλατύ – Προμαχώνας.

Για την ολοκλήρωση της Σύμβασης, δεν έχουν υλοποιηθεί και υπολείπεται η ολοκλήρωση των συστημάτων σηματοδότησης στα τμήματα: Οινόη-Τιθορέα, Λάρισα – Πλατύ, τα ΚΕΚ του ΣΚΑ (για το τμήμα γραμμής ΣΚΑ – Οινόη) και Λάρισας (για το τμήμα γραμμής Λάρισα – Πλατύ).

Σημειώνεται ότι η ανάδοχος κοινοπραξία υπέβαλε αίτημα παράτασης της συνολικής συμβατικής προθεσμίας έως 19/9/2023.
Πρόκειται για γραφειοκρατικό ζήτημα που εκκρεμούσε χρόνια. Έχουμε στείλει εδώ και κάποιες εβδομάδες το σχέδιο σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ζητήθηκαν διευκρινήσεις, τις δώσαμε και περιμένουμε τυπικά την έγκριση της σύμβασης από το Ελεγκτικό σε 2-3 εβδομάδες.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*