Μυλόπουλος: Όχι στην χωροθέτηση αιολικών πάρκων και Φ/Β σταθμών σε βάρος της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος

Προτάσεις για την «πράσινη» μετάβαση, με σεβασμό στο κλίμα, το περιβάλλον και την ανάπτυξη στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας .

Η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” θα καταψηφίσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνοδεύει την αίτηση κατασκευής φωτοβολταϊκού σταθμού στην Περιστερά του Δήμου Θέρμης και η οποία έρχεται για γνωμοδότηση στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.

Ο επικεφαλής της παράταξης, καθηγητής ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε ότι “η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού σταθμού στην Περιστερά απειλεί με αλλοίωση το μικροκλίμα, το περιβάλλον και τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες που συντηρούν τον τοπικό πληθυσμό, με άμεσο κίνδυνο την ύφεση και εντέλει την ερημοποίηση και την εγκατάλειψη της περιοχής.

Η απορριπτική μας ψήφος για το συγκεκριμένο, όπως και για κάθε έργο εκτός Συνολικού Χωροταξικού Σχεδιασμού που θα απειλεί το κλίμα, το περιβάλλον και την ανάπτυξη στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας είναι δεδομένη.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι είμαστε εναντίον κάθε μορφής έργων παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

Το αντίθετο ισχύει. Δεν μπορεί όμως οι «πράσινες» επενδύσεις να γίνονται πρόσχημα για την επιδείνωση των συνθηκών της κλιματικής κρίσης, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την καταστροφή της αναπτυξιακής δραστηριότητας στην περιφέρεια.

Γι’ αυτό και υποβάλλουμε 5 προτάσεις για ανάληψη άμεσης πρωτοβουλίας από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Υπερψηφίζοντας κάθε ΜΠΕ, αλλά και καταψηφίζοντας, κάνουμε το ίδιο κακό. Στην πρώτη περίπτωση υπονομεύουμε το περιβάλλον και την ανάπτυξη, ενώ στη δεύτερη υπονομεύουμε την «πράσινη» μετάβαση. Εμείς προτείνουμε 5 συγκεκριμένες προτάσεις που δίνουν λύση στο αδιέξοδο”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης της παράταξης:

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΨΗΦΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Φ/Β ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ – ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται σήμερα μπροστά σε ένα μεγάλο κίνδυνο.

Με πρόσχημα την εγκατάσταση σε μεγάλες δασικές ή και χορτολιβαδικές εκτάσεις βιομηχανικού μεγέθους «πράσινων» επενδύσεων για την παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Αιολικών πάρκων και Φωτοβολταϊκών σταθμών, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τρεις μεγάλες απειλές:

Α) Καταστρέφεται το μικροκλίμα των περιοχών, το οποίο μεταβάλλεται προς το θερμότερο και το ξηρότερο. Με αποτέλεσμα την επιδείνωση του κλίματος σε τοπικό επίπεδο, αντί της επιδιωκόμενης αντιστροφής των συνθηκών της κλιματικής κρίσης.

Β) Υποβαθμίζεται το περιβάλλον και συγκεκριμένα καταστρέφεται η χλωρίδα και η πανίδα στις υπόψη περιοχές, καθώς η εγκατάσταση των «πράσινων» επενδύσεων προϋποθέτει εκχερσώσεις, καταστροφή της δασοκάλυψης και της φυτοκάλυψης και εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας σταθμών παραγωγής ενέργειας που αλλοιώνουν ριζικά το τοπικό περιβάλλον. Με συνέπεια, εκτός των άλλων και την ενίσχυση των κινδύνων από ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στις συγκεκριμένες περιοχές, καθώς και την επιδείνωση της απειλής της λειψυδρίας.

Γ) Πλήττονται καίρια οι αγροτικές δραστηριότητες της πρωτογενούς παραγωγής, γεωργία και κτηνοτροφία, σε εκτεταμένες περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως κατ’ εξοχήν αγροτικές.

Ο κίνδυνος της δια της διολισθήσεως περιβαλλοντικής υποβάθμισης και συγχρόνως και της ριζικής αλλαγής της αναπτυξιακής φυσιογνωμίας της περιφέρειας είναι ορατός, με συνέπειες την κατάργηση του πρωτογενούς τομέα και την περιβαλλοντική και στη συνέχεια και οικονομική και κοινωνική ερημοποίηση των συγκεκριμένων περιοχών.

Η ανάγκη ενός νέου Χωροταξικού Σχεδιασμού, προσαρμοσμένου στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης, στις νέες ανάγκες της «πράσινης» μετάβασης και στις νέες απειλές για το κλίμα, το περιβάλλον και την ανάπτυξη στην περιφέρεια, είναι εμφανής και επιτακτική.

Το χειρότερο όλων είναι ότι δια της έγκρισης μεμονωμένων «πράσινων» επενδύσεων, χάνεται η εικόνα της συνολικής επίπτωσης των νέων εκτεταμένων και βιομηχανικής κλίμακας επεμβάσεων στο κλίμα, στο περιβάλλον και την ανάπτυξη.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού σταθμού στην Περιστερά έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, καθώς απειλεί με αλλοίωση το μικροκλίμα, το περιβάλλον και τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες που συντηρούν τον τοπικό πληθυσμό, με άμεσο κίνδυνο την ύφεση και εντέλει την ερημοποίηση και την εγκατάλειψη της περιοχής.

Η απορριπτική μας ψήφος για το συγκεκριμένο, όπως και για κάθε έργο εκτός Συνολικού Χωροταξικού Σχεδιασμού που θα απειλεί το κλίμα, το περιβάλλον και την ανάπτυξη στην περιφέρεια είναι δεδομένη.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι είμαστε εναντίον κάθε μορφής έργων παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

Το αντίθετο ισχύει. Δεν μπορεί όμως οι «πράσινες» επενδύσεις να γίνονται πρόσχημα για την επιδείνωση των συνθηκών της κλιματικής κρίσης, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την καταστροφή της αναπτυξιακής δραστηριότητας στην περιφέρεια.

Προτείνουμε λοιπόν τις εξής δράσεις:

  1. Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την εκπόνηση, τη διαβούλευση, την έγκριση και την εφαρμογή ενός νέου συνολικού Χωροταξικού Σχεδίου για την περιφέρεια. Το νέο Σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις για την εγκατάσταση «πράσινων» επενδύσεων στην περιφέρεια, κατά τρόπο που να προστατεύει ή να ανακατανέμει τις αναπτυξιακές δραστηριότητες και ιδίως τις δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα που απειλούνται. Κι ακόμη, το νέο Σχέδιο πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τη συνολική επίπτωση στο κλίμα, το περιβάλλον και την ανάπτυξη από την εγκατάσταση όλων των βιομηχανικής κλίμακας «πράσινων» επενδύσεων τα επόμενα χρόνια και όχι όπως σήμερα τη μεμονωμένη εξέταση καθενός ξεχωριστά.
  2. Μέχρι την έγκριση και εφαρμογή ενός συνολικού Χωροταξικού Σχεδίου για την ΠΚΜ, να επιβληθεί ένα μορατόριουμ, με τη μορφή της αναστολής της έγκρισης ΜΠΕ και της έκδοσης αδειών για αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
  3. Στο νέο Συνολικό Χωροταξικό Σχέδιο να εφαρμοστεί η αρχή των ενεργειακών κοινοτήτων. Οι «πράσινες» επενδύσεις, δηλαδή, να κατανεμηθούν ομοιόμορφα μεταξύ ιδιωτών αφενός και φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων και ομάδων πολιτών αφετέρου, στους οποίους να δοθεί η δυνατότητα της ενεργειακής τους αυτονομίας, με την παραγωγή του δικού τους ρεύματος. Η επιλογή αυτή πρώτον θα αποκεντρώσει τις δράσεις στο χώρο και δεύτερον θα διασφαλίσει ότι οι τοπικές κοινωνίες θα αναλάβουν πρωτοβουλία για την ασφαλή χωροθέτηση των αιολικών πάρκων και των φωτοβολταϊκών σταθμών, με πνεύμα πρόνοιας για το τοπικό περιβάλλον και την τοπική ανάπτυξη.
  4. Να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες εγκατάστασης φωτοβολαϊκών σταθμών στις στέγες κατοικιών και κτιρίων, όπως και στις στέγες θερμοκηπίων.
  5. Να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε θαλάσσιο περιβάλλον, στα πρότυπα των χωρών της βόρειας Ευρώπης, Η τεχνολογία για την εγκατάσταση σε ανοικτή θάλασσα αιολικών πάρκων υπάρχει και είναι διαθέσιμη.

Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για τον ανασχεδιασμό του αναπτυξιακού χάρτη στην περιφέρεια, με πνεύμα φροντίδας για το κλίμα και το περιβάλλον.

Αλλιώς, εγκρίνοντας μια – μια ξεχωριστά όλες τις ΜΠΕ για έργα εγκατάστασης «πράσινων» μορφών παραγωγής ενέργειας, υπογράφουμε την καταδίκη της περιφέρειας τόσο περιβαλλοντικά, όσο όμως και αναπτυξιακά.

Κι από την άλλη, απορρίπτοντας όλες τις ΜΠΕ των έργων, υπονομεύουμε την προοπτικής της «πράσινης» μετάβασης στην περιφέρεια.

Αν συνεχίσει η σημερινή πρακτική, η ΠΚΜ κινδυνεύει σε λίγα χρόνια να γίνει αφενός θερμότερη και ξηρότερη και αφετέρου να ερημοποιηθεί τόσο περιβαλλοντικά, όσο και οικονομικά και εντέλει και κοινωνικά.

Αντί για Επιμηθείς, τρέχοντας εκ των υστέρων να αποκαταστήσουμε τις βλάβες που τώρα, δια της διολισθήσεως προκαλούνται, να γίνουμε Προμηθείς, σχεδιάζοντας με πνεύμα πρόβλεψης τη νέα εποχή της «πράσινης» μετάβασης.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*