Ερώτηση με αίτημα για γραπτή απάντηση κατέθεσε η παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» απευθυνόμενη προς τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών & Δικτύων κ. Μπίλλια, ώστε να θέσει με νέες λεπτομέρειες το πιεστικό πρόβλημα της πρόσβασης των μαθητών του σχολικού συγκροτήματος Γιαννιτσών (2ο Γενικό Λύκειο, 2ο Γυμνάσιο, Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών) που βρίσκεται στο 50ο χλμ της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας.
Ο επικεφαλής της παράταξης και καθηγητής ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος τόνισε την ανάγκη άμεσης λύσης σε ένα τόσο σημαντικό θέμα που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων μαθητών κάθε μέρα. «Λύσεις για την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο τους υπάρχουν. Χρειάζεται, όμως, πολιτική βούληση από πλευράς Περιφέρειας για να εφαρμοστούν» επεσήμανε.
Στο σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται νότια της ΠαλιάςΑγοράς έξω από την πόλη των Γιαννιτσών στεγάζονται τρία σχολεία β΄θμιας εκπαίδευσης όπου φοιτούν πάνω από 600 μαθητές. Η υπάρχουσα διάβαση, που διακόπτει την κίνηση στην Εθνική οδό Θεσ/νίκης-Έδεσσας, (ταχείας κυκλοφορίας) βρίσκεται στην αρμοδιότητα της υποδιεύθυνσης τεχνικών έργων της Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη, είναι επικίνδυνη και γι’ αυτό υπάρχουν επαναλαμβανόμενα αιτήματα για λύση που θα επιτρέπει την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο.Η πρόταση για υπέργεια ή υπόγεια διάβαση ή εναλλακτική είσοδος από παράπλευρη οδό μαζί με όλες τις επιμέρους παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της κατάστασης δεν εισακούγονται, αλλά ούτε καμιά άλλη πρωτοβουλία λαμβάνεται για να δοθεί λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει γονείς, μαθητές και εργαζόμενους για χρόνια. Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης ΑΛΛΑΓΗ που είναι και εκπαιδευτικός και κατοικεί στα Γιαννιτσά Φώτης Χατζόγλου τόνισε πως «ως παράταξη θα προσπαθήσουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα να επιδιώξουμε λύση επιτέλους του προβλήματος, γιατί αυτή τη στιγμή ασχέτως με το ποιος ακριβώς είναι αρμόδιος να υλοποιήσει τις παρεμβάσεις, αυτό που επείγει είναι να πάψουν τα παιδιά να διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο καθημερινά!».
Από την Εγνατία Οδό περνούν κάθε μέρα χιλιάδες αυτοκίνητα και μεγάλα φορτηγά μεταφορών εφόσον είναι ο δρόμος που οδηγεί στην έξοδο για το Τελωνείο. Υπάρχουν αλλεπάλληλες αναφορές για την επικινδυνότητα στη διέλευση του δρόμου από τους Συλλόγους Γονέων, τους Διευθυντές και τελευταία, από την Τροχαία Γιαννιτσών, που με αίτημά της ζητά τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Ωστόσο, το Τμ. Συντηρήσεων Συγκοινωνιακών Έργων της ΠΚΜ θεωρεί ότι τόσο τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στο πεζοδρόμιο, όσο και η εξέταση εναλλακτικής εισόδου του σχολικού συγκροτήματος είναι αρμοδιότητα του Δήμου Πέλλας.
Μετά από πρόσφατη επίσκεψη εκπροσώπων της παράταξης στα συγκεκριμένα σχολεία, την Τρίτη 28/5/24, και ανταλλαγή απόψεων με τους Διευθυντές κ. Βαρελά και κ. Κετικίδη, αλλά και με τον διοικητή του τοπικού τμήματος της Τροχαίας, κ. Πλούγαρλη, κατέστη σαφές ότι η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, των πεζοδρομίων περιλαμβανομένων, είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και ότι αποτελεί επείγουσα ανάγκη να εξεταστεί εναλλακτική είσοδος του σχολικού συγκροτήματος από άλλη οδό.
Η παράταξη ΑΛΛΑΓΗ της ΠΚΜ με ερώτηση της ζητά να πληροφορηθεί εάν η διοίκηση της Περιφέρειας προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο τμήμα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας που διέρχεται μέσα από τον οικισμό της πόλης των Γιαννιτσών, να εξετάσει την επιλογή της υπόγειας ή υπέργειας διάβασης της Εθνικής Οδού από το σχολικό συγκρότημα προς την πόλη των Γιαννιτσών, να εξετάσει τη δημιουργία ασφαλών εσοχών στην Εθνική Οδό για στάθμευση των οχημάτων μεταφοράς μαθητών του σχολικού συγκροτήματος, να συνεργαστεί με τον Δήμο Πέλλας ώστε να βρεθεί ασφαλής είσοδος στο σχολικό συγκρότημα από άλλη οδό και να χορηγήσει πάσο στους μαθητές, ώστε να περιορισθεί ο πρωινός συνωστισμός των ΙΧ αυτοκινήτων των κηδεμόνων του σχολικού συγκροτήματος.
Ο επικεφαλής της παράταξης, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε σχετικά:
«Η ασφαλής πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία τους θεωρείται μια από τις υψηλής προτεραιότητας φροντίδες των αρμόδιων αρχών. Στην περίπτωση της ΠΚΜ αυτό, όπως διαπιστώθηκε, δυστυχώς δεν ισχύει. Η έκθεση των μαθητών του 2ου ΓΕΛ Γιαννιτσών σε καθημερινό κίνδυνο, καθώς για να φτάσουν και να αποχωρήσουν από το σχολείο πρέπει να διασχίσουν υποχρεωτικά οδό μεγάλης κυκλοφορίας, αναδεικνύει την αβελτηρία των αρμόδιων υπηρεσιών της περιφέρειας. Που στέλνουν τους γονείς, τους καθηγητές και την Τροχαία ακόμη, που ανησυχούν, από τον Άννα στον Καϊάφα.
Λύσεις υπάρχουν. Με πιο προφανή τη διεθνή πρακτική της διαμόρφωσης ειδικής αποκλειστικής εισόδου και εξόδου στο και από το σχολείο, μέσω παράπλευρης οδού. Η πολιτική βούληση όμως φαίνεται να λείπει. Εμείς δηλώσαμε στους καθηγητές και στον εκπρόσωπο της Τροχαίας με τους οποίους συναντηθήκαμε ότι θα επιδιώξουμε την επίλυση του προβλήματος πριν συμβεί ατύχημα… ».
Κάντε το πρώτο σχόλιο