Monsieur Minimal: «Θα ήθελα να είναι όλα ιδανικά και ονειρικά διαμορφωμένα στον κόσμο με μοναδικό αισθητήριο την αγάπη».

Με έξι πετυχημένα άλμπουμ στο ενεργητικό του. Από το Lollipop που μας εντυπωσίασε, την Πάστα Φλώρα με την συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη, μέχρι τις συνεργασίες του με Ανδριάνα Μπάμπαλη και Μαρίνα Σάττι και τον δίσκο Easteria, όλα τα μουσικά του βήματα είναι γεμάτα επιτυχίες.

Άριστες κριτικές και live εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, συμμετοχή σε μουσικές συλλογές του εξωτερικού, μουσικές επενδύσεις σε τηλεοπτικά σποτ και διαφημίσεις στην Ελλάδα, την Αμερική και τον Καναδά, συνεργασίες με αξιόλογους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και με μεγάλη παρουσία σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές playlist, ο ΜοnsieurMinimal έχει κερδίσει επάξια τα τελευταία 15 χρόνια μια αξιοσημείωτη μουσική αναγνώριση και τον τίτλο του indie/popaesthete.

Ο Χρήστος Τσιτρούδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιαννιτσά και το μότο του ήταν πως πάντα ήθελε να είναι απλός και κύριος, τόσο στην ζωή όσο και στην μουσική του. Αυτή η φιλοσοφία μαζί και με την σωματική του διάπλαση έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να διαμορφώσει αυτό τον χαρακτήρα και να είναι διάσημος πίσω από το ψευδώνυμο Monsieur Minimal.

Αγαπημένη του ταινία…είναι το High Fidelity σχετική με την μουσική.

Αυτό που τον τρομάζει… είναι η ανθρώπινη βλακεία που την σημερινή εποχή, όπως λέει και εξαιτίας της διαδεδομένης χρήσης των social media είναι παντού.

Με τον Monsieur Minimal όμως είχαμε να πούμε πολλά…

ΕΡΩΤ. Από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στην ηλεκτρονική μουσική στην αρχή και μετά σε υπέροχες μουσικές και μελωδίες που ταξίδεψαν και στο εξωτερικό. Έγιναν σάουντρακ γνωστών διαφημίσεων εταιριών κι από τα πρώτα σου βήματα, ήσουν πια ο αγαπημένος συνθέτης των ραδιοφωνικών σταθμών. Τύχη, σκληρή δουλειά, επιμονή, στόχοι; Τι από όλα;

ΑΠΑΝΤ. Όλα αυτά, αλλά πάνω από όλα το μεράκι και το ταλέντο. Αν έχεις αυτά τα δύο μπορείς να κυνηγήσεις όλα τα υπόλοιπα. Κι αν δουλέψεις και σκληρά μπορεί να έχεις και συνέχεια και διάρκεια. Η τύχη και οι καλές συγκυρίες είναι απαραίτητες έτσι ώστε η δουλειά σου να έχει την μεγαλύτερη δυνατή απήχηση και επιτυχία. Τίποτα δεν κρατάει όμως για πάντα.

ΕΡΩΤ. Σημαντική πορεία ως συνθέτης. Δισκογραφία και σύνθεση. Το Lovestory, το Πάστα Φλώρα, η μουσική σου θυμίζει παλιά πάρτι εποχής 1960-70. Νοσταλγία και ευαισθησία. Θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου ρομαντικό;

ΑΠΑΝΤ. Ναι φυσικά, αλλιώς δεν θα μπορούσα να φτιάχνω τέτοια μουσικά ηχοτόπια. Μπορεί στην καθημερινότητα μου να είμαι πιο ρεαλιστής και πραγματιστής, αλλά σε ένα παράλληλο συμπάν κρατάω μέσα μου, μέρος από την παιδική σπίθα, όπου θα ήθελα να είναι όλα ιδανικά και ονειρικά διαμορφωμένα στον κόσμο με μοναδικό αισθητήριο την αγάπη.

ΕΡΩΤ. Ακόμη και η συνεργασία σου με τον Δάκη δείχνει πως το συναίσθημα και η αγάπη έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή σου; Δεν έχεις βιώματα αυτής της εποχής. Ανήκεις σε άλλη γενιά. Πώς προέκυψε;

ΑΠΑΝΤ. Έπειτα από όλααυτά που είχαν συμβεί το 2015 ένιωσα πως δεν είχα όρεξη να κάνω τίποτα και έτσι αποφάσισα να κάνω ένα roadtrip μέχρι το Βερολίνο, όπου και έμεινα για μερικούς μήνες. Ήθελα να ξεφύγω λίγο και να ζήσω και να ακούσω καινούρια πράγματα. Για κάποιον όμως περίεργο λόγο, εκεί μου έλειψε η ελληνική γλώσσα. Ξεκίνησα να ακούω Πλέσσα, Σπανό, ξέρεις, τέτοια πράγματα. Όλο αυτό μουσικά με οδήγησε στη δεκαετία των 60’s και 70’s όπου ξεκίνησα να βλέπω και αρκετές ελληνικές softporn ταινίες, όπως η Αναζήτηση, το Αγκίστρι και ξαφνικά βρέθηκα να προσπαθώ να συνθέσω τέτοιου είδους ήχο και στίχο. Ήθελα λοιπόν να κάνω κάτι αισθησιακό και να προσεγγίσω έναν ήχο με τον οποίο δεν είχα καταπιαστεί ποτέ. Αλλά να γίνει με το δικό μου τρόπο. Έτσι μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να φτιάξω κάτι, πέρα από τις έως τότε μουσικές μου επιρροές. Μελέτησα τον ήχο και την αισθητική πολύ προσεκτικά. Ήθελα να κάνω κάτι αισθησιακό και, πάνω από όλα, να ξυπνήσω πρώτα τις δίκες μου αισθήσεις. Κάπως έτσι βγήκε το Erotica.

Όσον αφορά τον γλυκό μου Δάκη και την συνεργασία μου μαζί του, είναι ίσως ότι πιο μοναδικό έχω κάνει ως τώρα. Ο Δάκης ήταν ένας ποπ πρίγκιπας της δεκαετίας του 70 που δεν έγινε πότε βασιλιάς και για αυτό τον λόγο δεν κάηκε ποτέ. Τον Δάκη, λοιπόν, τον σκέφτηκα ως τον ερμηνευτή που θα έβαζε το κερασάκι στην τούρτα σε όλο αυτό concept του «Εrοtica». Ήθελα έναν πραγματικό αισθησιακό ερμηνευτή που να μεταφέρει όλη αυτή την vintage την αισθητική του στο άλμπουμ. Κι αυτό έκανα…

ΕΡΩΤ. Έχεις ξεκινήσει μια υπέροχη δουλειά διασκευών από Γιάννη Σπανό και Νικολόπουλο… Υπέροχα παλιά τραγούδια. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα; Και πως επιλέγεις τι θα διασκευάσεις;

ΑΠΑΝΤ. Όσο αφορά το «Σ’ αγαπώ» και την «Αναζήτηση» ήταν μια φυσική συνέχεια του Erotica και κάποια κομμάτια τα οποία με είχαν επηρεάσει και τα είχα σαν απωθημένο. Το τραγούδι «Υπάρχω» η αλήθεια είναι, ότι δεν περίμενα ποτέ στη ζωή μου, να διασκευάσω αυτό το τραγούδι. Φυσικά και ήταν από τα τραγούδια που ακούγαμε μικροί στο σπίτι ως οικογένεια και δεν σας κρύβω μάλιστα πως ζήλευα πολύ την εκτέλεση που ερμήνευσε ο Δημήτρης Πουλικάκος στον «Δράκουλα των Εξαρχείων». Όταν λοιπόν μου ζητήθηκε να πάω στο «Μουσικό Κουτί» και να δουλέψω κάποιες “ανατρεπτικές” διασκευές που ίσως και να μην ήταν σύμφωνες με το μουσικό μου profile, μου καρφώθηκε η ιδέα να πειράξω το “Υπάρχω”, κι ας μην το παίξαμε ποτέ στην εκπομπή. Τη φωνή της Μαρίας Παπαγεωργίου τη σκέφτηκα σε δεύτερο χρόνο, αλλά χωρίς κανένα δισταγμό και αμφιβολία. Ήξερα από την αρχή ότι ήθελα να το πει μόνο αυτή, για να το πάει εκεί που φανταζόμουν. Στην αρχή ήταν διστακτική, αλλά μετά που μπήκε στον κόσμο μου, ψήθηκε και πιστεύω πως το απόλαυσε κι αυτή εξίσου. Ένας φίλος με ρώτησε “δεν φοβάσαι μη σε κράξουν” και του απάντησα πως φυσικά και όχι. Αν φοβόμουν κάθε φορά να κάνω αυτό που πιστεύω και γουστάρω, θα έγραφα κατά παραγγελία αυτό που επιβάλει το μουσικό status. Τα στεγανά και τα ταμπού είναι παράμετροι που ποτέ δεν με επηρέασαν, ούτε στην προσωπική μου ζωή, αλλά ούτε και στη δημιουργικότητά μου ως συνθέτης και παραγωγός.

ΕΡΩΤ. Στις νέες παραγωγές σου απολαμβάνουμε φωνές της Ανδριάνα Μπάμπαλη, Μαρία Παπαγεωργίου και Μαρίνα Σάττι. Υπάρχουν κι αυτά τα ταλέντα χωρίς ριάλιτι. Πώς βλέπεις αλήθεια αυτές τις εκπομπές των μουσικών σόου; 

ΑΠΑΝΤ. Φυσικά και υπάρχουν κι αυτά και ακόμα περισσότερα που δεν είναι γνωστά στο κοινό. Οι συνεργασίες μου με τις συγκεκριμένες ερμηνεύτριες εξυπηρετούν το έργο αντίστοιχα, με σκοπό την καλύτερη δυνατή απόδοση ερμηνευτικά. Υπάρχουν στιγμές που γραφώ ένα τραγούδι και φαντάζομαι μια συγκεκριμένη φωνή, την οποία δεν μπορώ να ερμηνεύσω, για αυτό και στρέφομαι σε ανθρώπους που σέβομαι, θαυμάζω και παρακολουθώ τόσο για το καλλιτεχνικό ύφος όσο και για το ήθος.  Αφού λοιπόν γνωριστούμε και μπει ο ένας τον κόσμο του άλλου, μου εμπιστεύονται την ερμηνεία τους κι αυτό για μένα είναι ένα επιπλέον μοναδικό μουσικό όργανο στην διάθεση μου ως παράγωγος.

Τις εκπομπές που με ρωτάς δεν τις βλέπω, τις αγνοώ όπως οτιδήποτε δεν ανταποκρίνεται στην αισθητική μου. Για μένα ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, αλλά η αισθητική, άποψη και προσωπικότητα και αυτά τα ριάλιτι δεν έχουν τίποτα από όλα αυτά.

ΕΡΩΤ. Λέμε πως τα πάντα είναι θέμα ενέργειας. Από που αντλείς ενέργεια και φυσικά έμπνευση για όσα κάνεις;

ΑΠΑΝΤ. Από την ίδια την μουσική και στιχουργικά από τα βιώματα μου και φυσικά την φαντασία μου για την σύνδεση με το εσωτερικό μου παράλληλο σύμπαν που ανέφερα παραπάνω.

ΕΡΩΤ. Τι πιστεύεις τελικά ότι προσφέρει η μουσική στον Άνθρωπο; Πώς λειτουργεί;

ΑΠΑΝΤ. Για μένα είναι μια πολύ σημαντική μορφή τέχνης,  ένα βασικό μέσο έκφρασης και μεταβάσεις σε μια διαφορετική πραγματικότητα.

Για το κοινό μπορεί να είναι από μια απλή μορφή διασκέδασης – εκτόνωσης, έως μια μορφή αληθινής ψυχαγωγίας-κι επαφής με την τέχνη.

ΕΡΩΤ. Ποια είναι τα επόμενα σου βήματα; Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο;

ΑΠΑΝΤ. Μόλις κυκλοφόρησα το νέο μου τραγούδι και βίντεο με τον τίτλο “Desert in youreyes” προάγγελο ενός επερχόμενου άλμπουμ το οποίο δουλεύεται αυτή την περίοδο. Μια δουλειά μετάβαση από το τελευταίο μου άλμπουμ, Easteria, το οποίο μουσικά θα είναι εμπλουτισμένο με νέα στοιχεία, όπως αυτά της softrock, soul, funk τα οποία θα εμπλέκονται με τον αγαπημένο μου vintageήχο των 70’ς μέσα από το δικό μου, POP φίλτρο και την γνώριμη αισθητική μου με διακατέχει όλααυτά τα χρόνια. Το άλμπουμ, αν όλα πάνε καλά θα είναι έτοιμο ως το τέλος του έτους και θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο και ψηφιακά από την δική μου Mo.Mi.Records στην Ελλάδα και θα ήθελα και μια εταιρία για το εξωτερικό.

Συναυλιακά θα συνεχίσουμε να είμαστε στο Gazarte, στην Αθήνα και για αυτή την σεζόν με την αμέσως επόμενη εμφάνιση μας να είναι στις 7 Απριλίου και φυσικά θα επισκεφτούμε και αρκετές περιοχές της χώρας στην διάρκεια του καλοκαιριού.

Το λιγκ του καναλιού του στο youtube

https://www.youtube.com/channel/UCO568uabNBL4VjOLgWclsYw

ΤΟ ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΛΙΠ ΣΤΟΝ ΛΟΥΔΙΑ

Το τραγούδι γράφτηκε το φθινόπωρο του 2022 στο home studio στην Ανω Κυψέλη. Θυμάται πως δεν του πήρε παραπάνω από μισή μέρα να το αποτυπώσει και να κάνει την βασική ενορχήστρωση και παραγωγή. Είναι από εκείνες τις εμπνεύσεις που δεν τις ορίζεις με κανέναν τρόπο, απλά τον οδήγησαν από μόνες τους στο τελικό αποτέλεσμα.

Στιχουργικά είναι ένα σχεδόν αυτοβιογραφικό τραγούδι, με κάποια στοιχεία μυθοπλασίας βέβαια, καθώς μιλάει για την σχέση ενός ζευγαριού, το οποίο ακροβατεί μέσα σε μια μακροχρόνια σχέση παλεύοντας να αντιμετωπίσει τους πειρασμούς, τις δυσκολίες ακόμα κι έναν πιθανό χωρισμό που ποτέ δεν ξέρεις και με ποιο τρόπο, θα έρθει, αν τελικά έρθει.

Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν όλα τελειώσουν η έρημος θα μας περιμένει… (κυριολεκτικά και μεταφορικά)

Η ιδέα για το βιντεοκλίπ ήρθε κατά την τελευταία επίσκεψη του Χρήστου Τσιτρούδη τα Χριστούγεννα, στα Γιαννιτσά, στην διάρκεια μιας πρωινής βόλτας με το αυτοκίνητο στις όχθες του ποταμού Λουδία. Πρόκειται για ένα μαγικό αγγελοπουλικό τοπίο αρκετά γνώριμο στον ίδιο, καθώς εκεί έχει περάσει κάποιες από τις παιδικές του στιγμές, εφόσον ο πατέρας, ως αγρότης, τον έπαιρνε μαζί του στις αγροτικές εργασίες, κυρίως για να του τραγουδάει (γέλια).

Αμέσως λοιπόν έκανε το κλικ κι άρχισε η φαντασία να οργιάζει.

Από κει και πέρα μοιράστηκε την ιδέα του με τον Δημήτρη Συλβέστρο, ο οποίος ανέλαβε στην σκηνοθεσία, έκανε το casting κι όλα έγιναν σε συνεργασία και των δυο. Ο Monsieur Minimal πάντα ήθελε να κάνει ένα κλιπ στην πόλη του και να συμπεριλάβει σε αυτό τους φίλους, τους δικούς του ανθρώπους, αλλά και τις εικόνες που του αρέσουν και μέσα στις οποίες μεγάλωσε ο ίδιος. Σημαντική η συμμετοχή και η βοήθεια των φίλων και γνωστών και συνεργατών που υπήρξε απαραίτητη για την πραγματοποίηση του βίντεο. Για αυτό τους ευχαριστεί θερμά κι από εδώ.

Monsieur Minimal – Desert in your eyes (Official music video)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*