Μετά τις αποκαλύψεις για τις «μαϊμού» επιδοτήσεις, μεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

Διέξοδο στο μείζον πρόβλημα που έχει προκληθεί μετά τις αποκαλύψεις για «αμαρτωλές» αγροτικές αποζημιώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ αναζητά η κυβέρνηση.

Η απειλή να χαθεί η δυνατότητα διαχείρισης κοινοτικών επιδοτήσεων ύψους 3 δισ. ευρώ ετησίως είναι ορατή και ήδη εξετάζονται σενάρια και επιλογές που θα μπορούσαν να πείσουν τις Βρυξέλλες για τις… αγαθές ελληνικές προθέσεις για κάθαρση και διόρθωση των κακώς κειμένων.

Ένα από τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι να κλείσει ο Οργανισμός και να ενσωματωθεί ως διακριτός κλάδος δραστηριότητας στην ΑΑΔΕ.

Απαντώντας χθες σε σχετική ερώτηση και κληθείς να σχολιάσει συγκεκριμένο δημοσίευμα (Πρώτο Θέμα), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας (φωτό), επιβεβαίωσε ότι με τον αρμόδιο Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας κ. Χάνσεν, βρίσκονται υπό επεξεργασία πολλά σχέδια, ένα εκ των οποίων είναι και αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η σκέψη αυτή στην κυβέρνηση δεν προέκυψε τώρα, μετά τη γνωστοποίηση των περιστατικών με τις «φουσκωμένες» ανεξέλεγκτες επιδοτήσεις, αλλά υπάρχει στο συρτάρι του πρωθυπουργού εδώ και καιρό.

Η συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει από μήνες, εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου το θέμα «τρέχει» ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Γιώργος Μυλωνάκης σε συνεργασία με τον υπουργό, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να επισπεύδουν την όλη διαδικασία.

Το ότι έχει προηγηθεί προετοιμασία για την εφαρμογή του εν λόγω σεναρίου αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στο Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τοποθετηθεί από τον περασμένο Ιανουάριο η Σοφία Σεχπερίδου, Γενική Διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ, με σκοπό να λάβει την αναγκαία τεχνογνωσία για τη συνέχεια.

Το απαιτητικό εγχείρημα

Πάντως, το εγχείρημα -σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες- δεν είναι εύκολο, καθώς απαιτείται, πέραν της τήρησης των πάσης φύσεως νομικών προϋποθέσεων, το ευρωπαϊκό «πράσινο φως», από τη στιγμή που τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ προέρχονται από τις Βρυξέλλες. Και ακόμα και στην περίπτωση που η κατάληξη είναι θετική και προχωρήσει το σενάριο, θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για την ολοκλήρωσή του, με την κυβέρνηση να προσδοκά σε έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος το επόμενο έτος.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η νέα υποδιοίκηση στην ΑΑΔΕ θα φροντίζει και θα ελέγχει για τη συλλογή των ηλεκτρονικών αιτήσεων των αγροτών, τον έλεγχό τους και τις αποζημιώσεις.

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*