Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα – Ηχηρό μήνυμα στο Μαξίμου

Χιλιάδες αγρότες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, άλλοι με τα τρακτέρ και άλλοι με λεωφορεία, συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα όπου και πραγματοποιήθηκε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο με τα αιτήματα τους να είναι αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του κόστους παραγωγής και επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ, καθώς και αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών που έχουν υποστεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Οι Αθηναίοι τους υποδέχθηκαν με επευφημίες, χειροκροτήματα και χαμόγελα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Στο πλευρό τους, οι αγρότες έχουν σωματεία, εργαζομένους και φοιτητές, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στο συλλαλητήριο συγκροτώντας ένα ευρύτερο κοινωνικό μέτωπο, το οποίο θορύβησε το Μαξίμου. Απόδειξη αποτελεί η συνάντηση που προγραμματίστηκε για την επόμενη βδομάδα μεταξύ των Θεσσαλών αγροτών και του πρωθυπουργού, αλλά και η υπόσχεση του πως από το 2025 θα είναι μόνιμη η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Άγρυπνοι μέσα στα τρακτέρ οι αγρότες

«Όλοι είμαστε μέσα στα τρακτέρ μας όλη νύχτα. Περιμένουμε μέτρα στήριξης από τον πρωθυπουργό. Είμαστε ικανοποιημένοι με την συγκέντρωσή μας, αλλά θα πάμε μέχρι τέλους προκειμένου να πάρουμε αυτά που μάς αναλογούν. Δεν κάνουμε πίσω.

Δεν είδαμε κανέναν από την κυβέρνηση, ούτε συναντηθήκαμε με κάποιον. Είμαι 25 χρόνων και έτσι και εγώ, όπως και άλλοι συνάδελφοί μου θέλουμε ένα πρότυπο Ευρωπαίου αγρότη με ποιότητα ζωής. Θα αποφασίσουμε σήμερα τι θα κάνουμε», ανέφερε αγρότης στο MEGA.

«Ο αγώνας συνεχίζεται»

«Τα τρακτέρ θα φύγουν από εδώ αλλά ο αγώνας θα συνεχιστεί. Τα μπλόκα μας είναι γεμάτα νέα παιδιά με όνειρα και φιλοδοξίες που θέλουν να ζήσουν. Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε στη τύχη τους ούτε να αποδεχτούμε τη τύχη που τους ετοιμάζουν. Σήμερα είμαστε εδώ και πιστεύουμε στείλαμε ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Θέλουμε λύσεις. Το αγροτικό κίνημα έκανε φέτος ένα μεγάλο βήμα», τόνισε αγρότης σε ομιλία του.

Ακόμη, άλλος αγρότης δήλωσε: «Ο αγώνας συνεχίζεται. Τα τρακτέρ θα μείνουν εδώ σήμερα και θα φύγουν αύριο. Θα γυρίσουμε στα μπλόκα και θα πάρουμε αποφάσεις για την συνέχιση του αγώνα»

Ενώ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλας, είπε: «Εάν δεν δωθούν λύσεις στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο αγώνας θα συνεχιστεί». Ανέφερε για ακόμη μια φορά τα κύρια αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, τα φθηνό αγροτικό ρεύμα, η πάταξη των ελληνοποιήσεων αλλά και η αναθεώρηση της ΚΑΠ. «Ζητάμε όλοι να θεσπιστεί αφορολόγητο πετρέλαιο για τους αγρότες» είπε.

Δύο τα σενάρια για την επιστροφή των αγροτών

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η επιστροφή των αγροτών αναμένεται να ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα μετά τις 10:00-11:00 το πρωί της Τετάρτης από το Σύνταγμα. Για αυτόν το λόγο έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο.

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται από τις αρχές: Είτε θα ακολουθηθεί το ίδιο δρομολόγιο που χρησιμοποίησαν για να έρθουν στην Αθήνα, δηλαδή Πανεπιστήμιου, πλατεία Ομονοίας, λεωφόρος Αθηνών και θα βγουν στον Κηφισό ή θα πάνε από την λεωφόρο Συγγρού και από εκεί να οδηγηθούν στο ποτάμι.

Συνεπώς, και σήμερα αναμένεται να είναι μία δύσκολη μέρα, όπου οι δρόμοι της Αθήνας θα κλείνουν σε διάφορα σημεία, ανάλογα από το πού θα περνάει το μεγάλο κομβόι των τρακτέρ των αγροτών.

Την Πέμπτη κρίνεται το μέλλον των μπλόκων

Εντός της ημέρας αναμένεται να αποχωρήσουν από το κέντρο για τα μπλόκα οι αγρότες και τα τρακτέρ που διανυκτέρευσαν την Τρίτη στο Σύνταγμα. Την Πέμπτη (22/02) αναμένεται να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Πάντως, όπως ανέφεραν οι αγρότες από τη Θεσσαλία, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί αναμένεται να συζητηθούν όπως είπαν ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Daniel».

Πηγή in.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*