
Με γνώμονα την πίστη στην διατήρηση της παράδοσης, τον σεβασμό προς το περιβάλλον, την εκμετάλλευση της σύγχρονης τεχνολογίας και την σφραγίδα ποιότητας ο Αθανάσιος Σταπατώρης πήρε τα ερείσματα και τις αναμνήσεις παραγωγής Μπάτζου που ομόρφυναν την παιδική του ηλικία, και γράφει την δική του ιστορία στον χώρο της ελληνικής τυροκομίας. Παρακάτω, ακολουθεί μια δική του σύντομη αφήγηση, όπου διακρίνεται το πάθος του για την δουλειά του και η αφοσίωση του στην ποιότητα. Άξιο αναφοράς είναι ότι για την παραγωγή των προϊόντων του αξιοποιεί μόνο πρόβειο και αιγοπρόβειο γάλα από μονάδες που φιλοξενούν ντόπιες φυλές ζώων στους πρόποδες του όρους Πάικο.
«Οι πρώτες µου εικόνες από την παιδική µου ηλικία, πέντε ετών περίπου, ήταν η γιαγιά µου η Tατίντσια από το Κατερίνα – Kατίνα – Kατινίτσα ή τσαλΝάτσια για τους συγγενείς από το όνοµα του παππού µου και συζύγου της, Νάτσια από το Θανάσης, να φτιάχνει στην αποθήκη του πατρικού µου σπιτιού Μπάτζο. Σε µια σκάφη στηριγµένη σε κλούβες, η τσαντίλα γεµάτη Μπάτζο, τυλιγµένη µε κόµπους και βάρος από πάνω, να προσπαθούµε να ξεκλέψουµε έστω µια µπουκιά φρέσκου τυριού. Τι αρώµατα! Τι αναµνήσεις! Είναι εικόνες ανεξίτηλα χαραγµένες στο µυαλό µου, που δεν θα χαθούν ποτέ και θα µε καθοδηγούν σε κάθε βήµα της επαγγελµατικής µου σταδιοδροµίας.
Και να που το όνειρο γίνεται πραγµατικότητα. Η πίστη στη διατήρηση της παράδοσης, ο σεβασµός στο περιβάλλον, η εκµετάλλευση της σύγχρονης τεχνολογίας και η σφραγίδα ποιότητας αποτελούν τις κυρίαρχες έννοιες στη φιλοσοφία παραγωγής του τυροκοµείου µου.
Ναυαρχίδα ο Μπάτζος
Παράγουµε και διαθέτουµε στην αγορά παραδοσιακά τυροκοµικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, όπως είναι Φέτα Π.Ο.Π., Μπάτζος Π.Ο.Π., Γίδινο τυρί, Μυζήθρα, Ανθότυρο, καθώς επίσης και παραδοσιακό Πρόβειο Γιαούρτι, που ικανοποιούν τις ανάγκες και των πιο απαιτητικών καταναλωτών.
Ο «Μπάτζος» είναι η ναυαρχίδα των προϊόντων που παράγουµε. Είναι ένα ιδιαίτερο Π.Ο.Π. ηµίσκληρο τυρί της Κεντρικής Μακεδονίας, της δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, µε πολλές ακανόνιστες σε όλη τη µάζα του τρύπες, ευχάριστη υπόξινη, ελαφρώς πικάντικη και αλµυρή γεύση. Το προϊόν αυτό φτιάχνεται µε πολύ αγάπη και µεράκι και αποτελεί προσωπικό καθηµερινό στοίχηµα µε την τελειότητα για τον Αθανάσιο Σταπατώρη. Με συνταγές 80 και πλέον ετών από παππούδες, του χωριού µου Λάκκα Γιαννιτσών, καθώς επίσης και συµβουλές το πατέρα µου Κωνσταντίνου Σταπατώρη, που εργάζονταν ως µάστορες στα παραδοσιακά τυροκοµεία της περιοχής, του Ζαρκάδα, του Πρέµτση και του Στεργιούλα, µε µυστικά που ελάχιστοι γνωρίζουν, συνθέσαµε στην ήδη υπάρχουσα συνταγή ένα προϊόν του οποίου η τεχνογνωσία είναι µοναδική και καλά κλειδωµένη στο προϊόν Μπάτζος.
Γάλα από ελεύθερα κοπάδια
Με σεβασµό στην παράδοση, µε γνώµονα την ποιότητα και βασικό µέληµά µας η σταθερότητα των προϊόντων µας, παράγουµε γαλακτοκοµικά προϊόντα από πρόβειο και αιγοπρόβειο γάλα, το οποίο προµηθευόµαστε αυστηρώς και µόνο από κτηνοτροφικές µονάδες µε ντόπιες φυλές ζώων που εκτρέφονται ελεύθερα στους πρόποδες του όρους Πάικο, εξού και το όνοµά µας. Αγαπάµε αυτό πού κάνουµε και έχουµε συνειδητοποιήσει πλέον πως η τυροκοµία δεν αποτελεί ένα κοµµάτι της ζωής µας, αλλά είναι η ίδια µας η ζωή…»
Πάικο: Ένα σπάνιο οικοσύστηµα
Η χλωρίδα του όρους Πάικο αποτελείται από περίπου 2.500 είδη φυτών. Η γεωγραφική του θέση, σε συνδυασµό µε το υψόµετρο, τη µορφολογία και τη σύσταση του εδάφους, χάρισε στην περιοχή ορισµένα αρκετά σπάνια χαρακτηριστικά που περνάνε στο γάλα και επιτυγχάνεται έτσι η µοναδικότητα σε άρωµα και γεύση των προϊόντων.Αυτή η µοναδικότητα και διαφορετικότητα ταυτόχρονα της κάθε περιοχής είναι αυτή που χαρακτηρίζει το σύνολο των ελληνικών τυριών αλλά και γενικότερα των ελληνικών προϊόντων.
Δείτε το video από τη συμμετοχή του Σάκη Σταπατώρη σε μαγειρική εκπομπή
Κάντε το πρώτο σχόλιο