Μανιφέστο Σαμαρά: Οχι “Πρέσπες” στο Αιγαίο – Λάθος η απολιγνιτοποίηση

samaras synedrio

Μιλώντας στο 14ο συνέδριο της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε τόσο στην εξωτερική πολιτική, την ενέργεια αλλά και στην ιδεολογική πυξίδα της κεντροδεξιάς παράταξης. Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε σωστή την παρέμβαση της κυβέρνησης στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά υποστήριξε πως ήταν λάθος η αρχική απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει την εξόρυξη λιγνίτη όπως και η καθυστέρηση που υπήρξε για τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Λάθος η απολιγνιτοποίηση

O πρώην πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων: “Όπως έγινε τώρα με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Καλώς σήμερα διορθώθηκαν! Με όσα εξαγγέλθηκαν, υπάρχει πράγματι ανακούφιση. Το ζήτημα, από δω και μπρος, είναι να υπάρξει μόνιμη λύση. Και Ευρωπαϊκή και Ελληνική. Γιατί αν δεν υπάρξει αλλαγή στην τιμολόγηση και αλλαγή στη φορολογία, είμαστε στον αέρα. Οι έκτακτες επιδοτήσεις δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση. Δεν κρύβω ακόμα, ότι και τα τελευταία δυόμιση χρόνια, αργήσαμε κι εμείς να αξιοποιήσουμε τα ελληνικά ενεργειακά κοιτάσματα. Ήταν λάθος μας που το αργήσαμε. Και ήταν σφάλμα εκείνο που ειπώθηκε, ότι “δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε το βυθό των θαλασσών”, γιατί εμείς, λέει, είμαστε με την πράσινη ενέργεια. Τι “μήνυμα” δώσαμε στις εταιρίες, που είχαν πάρει τα συμβόλαια έρευνας και εξόρυξης; Ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται! Πριν λίγες μέρες, βέβαια – και πολύ σωστά – ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε το αντίθετο: ότι θα επιταχυνθούν οι έρευνες για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Αλλά οι εταιρείες δείχνουν ήδη απρόθυμες. Δυστυχώς, η ζημιά έχει γίνει. Και πρέπει γρήγορα να διορθωθεί. Και μπορεί να διορθωθεί. Όπως διορθώθηκε και το λάθος της άμεσης απολιγνιτοποίησης ως το 2024. Την ώρα που, για παράδειγμα, η ίδια η Γερμανία θα διατηρήσει παρόμοια εργοστάσια ως το 2035…”.

Ο Ερντογάν παίζει το παιχνίδι της Τουρκίας

Παράλληλα υποστήριξε πως τόσο η Γερμανία όσο και η Τουρκία παίζουν το παιχνίδι της Ρωσίας στο ενεργειακό πεδίο καθως και οι δύο χώρες εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο. “Το δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας”, που προωθεί ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, βοηθά στην πραγματικότητα τη Ρωσία. Παίζει το παιγνίδι της Ρωσίας! Η “γαλάζια πατρίδα” μπλοκάρει το μόνο “ανταγωνιστή” του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη! Δηλαδή τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκονται και οι δικές μας ΑΟΖ! Και γι’ αυτό η Τουρκία υπονομεύει την ισχυρή συμμαχία Ελλάδος – Κύπρου- Ισραήλ- Αιγύπτου”.

Η ΝΔ δεν μπορεί να γίνει “Ποτάμι”

Ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις και για το άνοιγμα της εκλογικής βάσης που επιχειρείται. “Στη μάχη των ιδεών, ένα κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει τους πάντες. Γι’ αυτό και προ καιρού δήλωσα, ότι η ΝΔ δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να γίνει “Ποτάμι”. Να ανοιχθούμε σε όλους ναι – αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας! Ανοιχτή αγκαλιά ναι – αλλά μη ξεχάσουμε τι εκπροσωπούν οι ιδέες μας. Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει! Και στη Δεξιά δεν χωράει η ακροδεξιά…Το νεοναζιστικό μόρφωμα, εμείς το παραπέμψαμε στη Δικαιοσύνη. Και σήμερα είναι στη φυλακή”.

Προσέθεσε ότι “όπου μεταλλάχθηκαν τα παραδοσιακά κόμματα της Κεντροδεξιάς, συρρικνώθηκαν” και ανέφερε ως παράδειγμα τη Ιταλία τη Γερμανία και τη Γαλλία. Τόνισε ότι στη Γαλλία ο κεντρώος Μακρόν μετατοπίστηκε στα δεξιά και ότι οι θέσεις του για ασφάλεια και μεταναστευτικό “θα προκαλούσαν εγκεφαλικά στην πολιτική ορθότητα στην Ελλάδα”.

“Μας ενοχλούν όσοι θεωρούν ντεμοντέ κάθε εθνική ταυτότητα και επιδιώκουν να γίνει η Ελλάδα από χώρα, χώρος, μας συγκινεί η διασπορά που δακρύζει στον εθνικό ύμνο” είπε.

Το “λόμπι του κατευνασμού”

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε εκείνους που τάσσοντας υπέρ των χαμηλών τόνων στα εθνικά ζητήματα κάνοντας λόγο για “λόμπι κατευνασμού” με το οποίο έχει συγκρουστεί. “Υπάρχει το γνωστό “λόμπι του Κατευνασμού” στην Ελλάδα. Που έχει διεισδύσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Δηλαδή, οι οπαδοί της εύκολης “τακτοποίησης” των εθνικών μας θεμάτων. Που ζητούσαν και επέμεναν, να μην πάρουμε πλοία ανοικτής θαλάσσης, και να μην υπογράψουμε την Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία. Γιατί δεν έπρεπε, λέει, να εγκαταλείψουμε … “το άρμα της Γερμανίας”! Δηλαδή μας έλεγαν, να μην πάμε με τη μόνη χώρα που μας στήριζε ανοικτά – τη Γαλλία, για να μην εγκαταλείψουμε τη χώρα που δεν μας στήριζε – τη Γερμανία… Ωραία “πολιτική συμμαχιών”…”.

Τραγωδία η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία

Ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε το διακύβευμα των εκλογών σημειώνοντας πως θα ήταν τραγωδία η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και χαρακτήρισε ολέθρια την επιλογή της Αριστεράς να διεξαχθούν οι εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής.

“Μπαίνουμε στην τελευταία χρονιά των εκλογών. Που θα γίνουν με απλή αναλογική. Μια ακόμα ολέθρια επιλογή της Αριστεράς, γιατί οδηγεί σε ακυβερνησία. Ή σε αδύναμες και εξαρτημένες κυβερνήσεις. Και γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο σήμερα, που κάποια κέντρα σχεδιάζουν – και δεν το κρύβουν – να σύρουν την Ελλάδα σε συνολική “συνθηκολόγηση” με την Τουρκία. Να “μοιράσουμε” – δηλαδή να εκχωρήσουμε – τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο… Δηλαδή ο Ελληνισμός να υποστεί νέο εθνικό ακρωτηριασμό! Τις “Πρέσπες του Αιγαίου”! Αυτό, η παράταξή μας και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, δεν θα το επιτρέψει! Τους το λέω ξεκάθαρα: Μην υποτιμάτε τους Έλληνες! Οι ερχόμενες εκλογές είναι απολύτως κρίσιμες. Δεν μπορούμε να ξαναπεράσουμε όσα ζήσαμε με το ΣΥΡΙΖΑ! Θα ήταν πια, η επανάληψη της τραγωδίας ως φάρσα… Της τραγωδίας ως φάρσα! Όπως έλεγε και ο Μάρξ, για να με καταλάβει καλύτερα ο κ. Τσίπρας… Ο ΣΥΡΙΖΑ διχάζει τον κόσμο και το έχει αποδείξει. Με το ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα χάνει και χρόνο και δύναμη, ενώ διολισθαίνει μόνο σε εθνικές ήττες. Θα ήταν εθνικά αδιανόητη η επιστροφή τους στην εξουσία”.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*