ΜΑΚΑΛ: Παραγωγή γνήσιων, άρτιων ποιοτικά προϊόντων για το τραπέζι μας

Η Πέλλα διαθέτει σημαντικές εταιρίες και πρότυπες βιομηχανίες προϊόντων που γεμίζουν το τραπέζι μας νοστιμιές. Η εταιρία αλλαντικών ΜΑΚΑΛ βρίσκεται σήμερα στα χέρια της τρίτης γενιάς, συνεχίζοντας με μια πλήρη ποικιλία αλλαντικών, όπως τα θέλει η εποχή. Βραστά, καπνιστά, ημίξηρα και ωρίμανσης. Ξεχωριστές παραδοσιακές γεύσεις της Μακεδονίας, που προσφέρονται στο πιάτο μας με μεράκι, αλλά και από άριστες ποιοτικά πρώτες ύλες.

Ο Κωνσταντίνος Γιαγκούλας μας γέμισε νόστιμες…κουβέντες για την εντυπωσιακή σειρά προϊόντων της εταιρίας και για την ανάπτυξη της στον χώρο των τροφίμων. Το 1996 η εμπιστοσύνη του καταναλωτή, η εμπειρία αλλά και η παράδοση της οικογένειας στο χώρο του κρέατος και των αλλαντικών οδηγεί τα εγγόνια, την τρίτη γενιά, στη σύσταση της «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΙΑΣ».

ΕΡΩΤ.: Το όνομα ΜΑΚΑΛ νομίζω πως βρίσκεται στο τραπέζι μας πολλά χρόνια τώρα. Πότε ξεκίνησε αυτή η ιδέα και με ποια προϊόντα στην αρχή.

ΑΠΑΝΤ.: Η εταιρεία «ΜΑΚΑΛ» (ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΙΑ), δραστηριοποιείται στην παραγωγή αλλαντικών και κρεατοσκευασμάτων. Στην ουσία αποτελεί συνέχεια μιας οικογενειακής παράδοσης που σχετίζεται με το κρέας και ξεκινάει το 1920 στα Γιαννιτσά, με το κρεοπωλείο «ΚΩΝ/ΝΟΣ Δ. ΓΙΑΓΚΟΥΛΑΣ». Το 1960, εισέρχονται στην επιχείρηση οι υιοί Αντώνιος και Δημήτριος και λίγα χρόνια αργότερα δημιουργείται ένα μικρό εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακών τοπικών χωριάτικων λουκάνικων. Το 1996 η εμπιστοσύνη του καταναλωτή, η εμπειρία αλλά και η παράδοση της οικογένειας στο χώρο του κρέατος και των αλλαντικών οδηγεί τα εγγόνια, την τρίτη γενιά, στη σύσταση της «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΙΑΣ». Στα χρόνια που ακολουθούν, ολοκληρώνεται ο εμπλουτισμός την παραγωγής με μια πλήρη ποικιλία αλλαντικών. Το 2006 η εταιρεία εκσυγχρονίζεται. Εκτός από την υλικοτεχνική υποδομή, διασφαλίζονται ορθές διαδικασίες και πρακτικές στις μεθόδους της παραγωγής. Φιλοσοφία της εταιρείας είναι η παραγωγή γνήσιων, άρτιων ποιοτικά, προϊόντων με στόχο την ικανοποίηση του τελικού καταναλωτή.

ΕΡΩΤ.: Τι σημαίνει το όνομα της; Πως προέκυψε; Έχει ιδιόκτητα κτίρια; Πού ακριβώς στεγάζεται και πόσοι είναι οι εργαζόμενοι σε αυτήν;

ΑΠΑΝΤ.: Το όνομα ΜΑΚΑΛ είναι ένα αρκτικόλεξο από τις λέξεις ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΙΑ και είναι η συνέχεια του ονόματος ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑΓΚΟΥΛΑ που υπάρχει στην πόλη των Γιαννιτσών. Από το 1960 όταν ξεκίνησε η οικογένεια να παρασκευάζει κάποια λουκάνικα, όπως χωριάτικα, παραδοσιακά, πρασσάτα, πικάντικα, λουκάνικα καραμανλίδικα με σκόρδο και τσιμένι, στο κρεοπωλείο της στην οδό Χατζηδημητρίου κοντά στο παζάρι της πόλης. Ήταν η δεύτερη γενιά. Τα αδέρφια Αντώνης και Δημήτρης Γιαγκούλας παιδιά του Κωνσταντίνου Γιαγκούλα του παππού μας. Το 1996 ήρθε η τρίτη γενιά και συστήνουν την  ΜΑΚΑΛ. Η εταιρία στεγάζεται σε ιδιόκτητες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην περιοχή κοντά στο Ηρώο της πόλης (στην είσοδο των Γιαννιτσών) και εφαρμόζει όλες τις σύγχρονες μεθόδους ασφαλείας και ποιότητας τροφίμων. Είναι πιστοποιημένη με HACCP και ISO 22000:2018. Εργάζονται σε αυτήν 20 εργαζόμενοι, δεκαέξι άτομα στα Γιαννιτσά και τέσσερα στην Αθήνα, όπου έχουμε καθημερινή διανομή των προϊόντων μας σε επιλεγμένα καταστήματα της Αττικής.

ΕΡΩΤ.: Ποια τα προϊόντα που έχουν ετικέτα της εταιρίας σήμερα στην αγορά και πως αποφασίζεται η δημιουργία μιας νέας ιδέας;

ΑΠΑΝΤ.: Τα αλλαντικά μας παράγονται από Ελληνικά και Ευρωπαϊκά κρέατα, χοιρινά, μοσχάρια, κοτόπουλα και γαλοπούλες. Εφαρμόζουμε τα πιο αυστηρά κριτήρια επιλογής των προμηθευτών μας σε όλη την γραμμή παραγωγής σε α’ και β’ ύλες και τα υλικά συσκευασίας. Παράγουμε μια μεγάλη και ολοκληρωμένη σειρά αλλαντικών όπως λουκάνικα χωριάτικα, χοιρομέρια, μακεδονικό προσούτο, σαλάμια αέρος, Ελληνικά και παραδοσιακά αλλαντικά, όπως λούντζα και απάκι. Πάρα πολλά προϊόντα από φιλέτο γαλοπούλας, προϊόντα από φιλέτο κοτόπουλου, μοσχαρίσιο ζαμπόν  και πολλά ακόμη.

ΕΡΩΤ.: Ποια η σειρά στην γραμμή παραγωγής και πως καταλήγει σε σας η πρώτη ύλη; Ποιος είναι ο βασικός κανόνας για την δημιουργία ενός προϊόντος;

ΑΠΑΝΤ.: Εφαρμόζουμε στην γραμμή παραγωγής όλες τις σύγχρονες μεθόδους ασφαλείας και ποιότητας τροφίμων. Εμπλουτίσαμε και εμπλουτίζουμε την γκάμα των αλλαντικών μας με κριτήριο να συνεχίσουμε την παράδοση με την παρασκευή παραδοσιακών Ελληνικών αλλαντικών, αλλά μας αρέσει να «φέρνουμε» στην Ελληνική κουζίνα και ξένα αλλαντικά όπως το Παστράμι, το Προσούτο, το BACK BACON και άλλα. Στόχος μας είναι η παραγωγή ποιοτικών, νόστιμων και ασφαλών προϊόντων με μεράκι και αγάπη, σεβόμενοι την τέχνη και την επιστήμη των αλλαντικών.

ΕΡΩΤ.: Πόσο ασφαλής είναι σήμερα η κατανάλωση αλλαντικών με όλα όσα ακούμε και αφορούν την διατροφή μας;

ΑΠΑΝΤ.: Οι συμβουλές μας προς τους καταναλωτές, σχετικά με την ασφάλεια και την ποιότητα των αλλαντικών είναι το ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ! Όπως και σε κάθε τροφή. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι όσο μπορεί ο καταναλωτής να στηρίζει και να προτιμάει τις μικρές, οικογενειακές, τοπικές επιχειρήσεις. Έχοντας πάντα στο μυαλό τους πως η ποιότητα συνάδει και με την υγεία. Είναι επιχειρήσεις που σέβονται και υπολογίζουν τον καταναλωτή πελάτη τους, πολύ! Μην ξεχνάμε ότι παράγουν προϊόντα που καταναλώνουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.

ΕΡΩΤ.: Εξαγωγές, ελληνική αγορά, ψυγεία καταστημάτων, που μπορούμε να βρούμε την ΜΑΚΑΛ;

ΑΠΑΝΤ.: Τα αλλαντικά μας μπορείτε να τα βρείτε σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, παραδοσιακά παντοπωλεία, delicatessen, παραδοσιακά κρεοπωλεία, οπωροπαντοπωλεία. Εξάγουμε μικρές ποσότητες των αλλαντικών μας σε κάποια αντίστοιχα καταστήματα Ελλήνων ιδιοκτήτων σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Η ΜΑΚΑΛ αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας της ευρύτερης περιοχής και μια ουσιαστική επιχείρηση ανάπτυξης. Ο δυναμισμός και το μεράκι, οι άριστες ποιοτικά πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, καθώς και ο συνεχής έλεγχος που εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια της παραγωγής συμβάλουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στη δημιουργία ασφαλών προϊόντων για την υγεία του καταναλωτή.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*