Από τον «Ευαγγελισμό» και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην Αριστοτέλους 17
Η Αναστασία Κοτανίδου είναι καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρετεί ως συντονίστρια διευθύντρια στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός», ενώ η ίδια είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.
Εν μέσω πανδημίας, με απόφαση του ιδίου του τότε υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η Αναστασία Κοτανίδου στη θέση της επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής η οποία ανέλαβε το σχεδιασμό των νέων κλινών στις ΜΕΘ των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας.
Η Αναστασία Κοτανίδου είναι απόγονος Ελλήνων προσφύγων από τη γη του Πόντου και του Καρς, με καταγωγή από το Χωρύγι Κιλκίς.
Για την Αναστασία Κοτανίδου η πανδημία ήταν «κάτι το πρωτόγνωρο για τη χώρα μας. Κάτι το πρωτόγνωρο για τους ανθρώπους και για τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο κόσμος πάντοτε είχε έναν σεβασμό προς τους γιατρούς, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αλλά τώρα κατάλαβε ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας, κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας, τι είναι τα μαθηματικά μοντέλα των επιδημιολόγων κι άλλων τρίτων ιδιωτών».
Ενδιαφέρουσα ιδιαιτέρως είναι η πορεία της ζωής της Αναστασίας Κοτανίδου, της οποίας η μητέρα κατάγεται από την κεντρική Βουλγαρία. Ο πατέρας της ήταν πολιτικός πρόσφυγας, μετά τον Εμφύλιο, στη Σόφια. Εκεί γνώρισε τη μητέρας της και η Αναστασία Κοτανίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σόφια, όπου αποφοίτησε από την την Ιατρική Σχολή της πόλης.
Από το 1983 και μετά ζει οικογενειακώς στην Ελλάδα. Έχει μια κόρη, η οποία είναι επίσης γιατρός, σ’ ένα μεγάλο νοσοκομείο στο Λονδίνου, ενώ έχει και μια εγγονή, η οποία ονομάζεται επίσης Αναστασία και η καθηγήτρια ελπίζει να γίνει και αυτή γιατρός.
Ο σύζυγος της Αναστασίας Κοτανίδου είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και ο γάμος τους «μετραέι» σαράντα χρόνια.
Τέλος, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει ορίσει την Αναστασία Κοτανίδου ως μέλος της πενταμελούς επιστημονικής επιτροπής, η οποία έχει αναλάβει να καταθέσει εισήγηση σχετικά με τις οργανωτικές, διοικητικές και στρατηγικού χαρακτήρα αλλαγές, οι οποίες είναι απαραίτητο να εφαρμοσθούν στον Εθνικό Οργανισμό Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Κάντε το πρώτο σχόλιο