Κόσοβο: Έκρυθμη η κατάσταση, τραυματίστηκαν 52 Σέρβοι διαδηλωτές

Αναβρασμός επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο Κόσοβο. Στρατιώτες του ΝΑΤΟ φρουρούν σήμερα (30/05) ένα δημοτικό κτίριο στην πόλη Ζβέτσαν, όπου χθες, Δευτέρα, 30 στρατιώτες του ΝΑΤΟ και 52 Σέρβοι διαδηλωτές τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις.

Την ίδια ώρα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως έχει ζωτική σημασία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια να αποκατασταθεί αμέσως η σταθερότητα στο βόρειο Κόσοβο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, Σέρβοι του Κοσόβου έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το δημοτικό κτίριο στο Ζβέτσαν, αλλά η κατάσταση είναι ήρεμη, καθώς στρατιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία και την Πολωνία στέκονταν φρουροί με ειδική εξάρτυση για την αντιμετώπιση ταραχών.

Σε ύψιστη ετοιμότητα

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η Σερβία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας. Σε μια άλλη πόλη με σερβική πλειοψηφία, το Λεποσάβιτς, ο αλβανικής καταγωγής δήμαρχος δεν μπορούσε να φύγει από το γραφείο του για περισσότερο από 24 ώρες εξαιτίας των διαδηλωτών που βρίσκονταν έξω απ’ αυτό, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδίκασε τις χθεσινές βιαιότητες «με τους εντονότερους όρους». «Οι βίαιες πράξεις εναντίον στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, πολιτών και αστυνομικών είναι απολύτως απαράδεκτες», έγραψε στο Twitter.

Μετά τις εκλογές

Υπενθυμίζεται ότι οι εντάσεις έχουν πολλαπλασιαστεί αφότου αλβανικής καταγωγής δήμαρχοι ανέλαβαν καθήκοντα στην περιοχή του βόρειου Κοσόβου, όπου ζουν κυρίως Σέρβοι, έπειτα από εκλογές τις οποίες οι τελευταίοι μποϊκόταραν.

Οι αρχές του Κοσόβου έχουν κατηγορήσει τον πρόεδρο Βούτσιτς ότι αποσταθεροποιεί το Κόσοβο. Ο ίδιος από τη μεριά του κατηγορεί τις αρχές του Κοσόβου ότι προκάλεσαν πρόβλημα επιμένοντας να εγκαταστήσουν νέους δημάρχους. Ο Βούτσιτς πρόκειται να συναντήσει πρεσβευτές του αποκαλούμενου Κουιντέτου (ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) στο Βελιγράδι και αργότερα να συναντηθεί με τους πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας στη Σερβία.

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*