Καταργούνται τα rapid test και η υποχρεωτική μάσκα στα νοσοκομεία – Ποια άλλα μέτρα ανακοινώθηκαν

Η υποχρεωτική διενέργεια rapid τεστ εξακολουθεί να ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Χωρίς την υποχρέωση για χρήση ατομικής μάσκας προστασίας εργάζονται από χθες όλοι οι υγειονομικοί της χώρας μας, με εξαίρεση τους χώρους οι οποίοι χαρακτηρίζονται από την υψηλή ευαλωτότητα των ασθενών.

Την ίδια στιγμή, παρελθόν αποτελεί επίσης από χθες το rapid test για το ανεμβολίαστο προσωπικό, το οποίο έχει επιστρέψει στις δομές και τις υπηρεσίες Υγείας από τις αρχές του 2023.

Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ), η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας προβλέπεται πλέον μόνο για το υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (ογκολογικοί ασθενείς, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι και ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας).

Επίσης, η υποχρεωτική διενέργεια rapid τεστ εξακολουθεί να ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Επιπλέον, μέτρα που θα ισχύουν:

-Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των δομών υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, λειτουργούν για όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως της νόσησής τους από COVID-19.

-Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση είτε με τακτικό ραντεβού είτε εκτάκτως (για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών) δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για COVID-19.

– Ασθενείς που προσέρχονται ή εισάγονται – νοσηλεύονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για οποιαδήποτε παροχή υπηρεσίας, υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) όταν παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

– Το επισκεπτήριο επιτρέπεται σύμφωνα με τον κανονισμό της εκάστοτε δημόσιας ή ιδιωτικής δομής υγείας. Απαγορεύεται η είσοδος στους επισκέπτες που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού. Επιτρέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή. Εξαιρετικά για τους παιδιατρικούς ασθενείς επιτρέπονται έως δύο συνοδοί.

– Στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε δομής, διατηρείται ένας μικρός αριθμός κλινών απομόνωσης σε ειδικούς χώρους, όπου νοσηλεύονται ασθενείς με συμπτωματική νόσο COVID-19 και ανάγκη χορήγησης οξυγόνου. Στις δομές που υφίστανται Μονάδες Λοιμώξεων, αυτές χρησιμοποιούνται για τη νοσηλεία των ασθενών με συμπτωματική νόσο COVID-19 που χρήζουν ειδικής θεραπείας. Οι ασθενείς που εισάγονται για άλλο λόγο και έχουν θετικό έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) αλλά χωρίς συμπτώματα ή σημεία COVID-19, νοσηλεύονται στις οικείες κλινικές της δομής. Ειδικώς οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς (αιματολογικοί, μεταμοσχευμένοι, κ.τ.λ.) με ασυμπτωματική λοίμωξη SARS-CoV-2 νοσηλεύονται σε ειδικούς θαλάμους στην κλινική τους και μόνο εάν έχουν συμπτωματική νόσο COVID-19 και ανάγκη χορήγησης οξυγόνου νοσηλεύονται σε κλίνες COVID-19.

– Σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test), υποχρεούνται πλέον, μόνο οι εργαζόμενοι σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*