Καρασμάνης: Προωθείται άμεση αξιολόγηση “βαλτωμένων” αιτήσεων ένταξης στα σχέδια βελτίωσης

karasmanis2

Επειδή το τελευταίο διάστημα πολλοί αγρότες αλλά κα άλλοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές απευθύνονται στο γραφείο του Γιώργου Καρασμάνη, ζητώντας πληροφόρηση με τις εξελίξεις ως προς την αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στα ¨Σχέδια Βελτίωσης¨ και τη χρηματοδότησή τους στα πλαίσια της ΚΑΠ 2014-2020, ο Βουλευτής Πέλλας και πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, διευκρινίζει:

«Ανάμεσα στα 20 αναπτυξιακού χαρακτήρα μέτρα που περιελάβανε το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 – το οποίο τον Ιανουάριο του 2015, επί υπουργίας μου, παραδώσαμε στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ήταν και τα Σχέδια Βελτίωσης για τον εκσυγχρονισμό 7.500 αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Με ενισχύσεις συνολικού ύψους 466 εκατομμυρίων ευρώ και με βασικό στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και την αύξηση της υπεραξίας τους.
»Δυστυχώς, αφέθηκαν να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια πλήρους αδράνειας! Ενώ, σαν να μην έφτανε αυτό, πριν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει επιτέλους να προκηρύξει το Πρόγραμμα, περιέκοψε – αναίτια και αναιτιολόγητα – κατά 32,5% και πλέον τα κονδύλια, από 466 στα 315 εκατομμύρια, δηλαδή κατά 151 εκατομμύρια ευρώ!

Υπήρξε όμως και… συνέχεια στα ¨κατορθώματα¨ της προηγούμενης Κυβέρνησης: Με τον τελευταίο Υπουργό της κύριο Σταύρο Αραχωβίτη, να τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα το πρόγραμμα. Γιατί; Διότι ενώ στις 30 Ιουνίου 2019 έληγε η προθεσμία για την αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη, εξέδωσε νέα απόφαση για τις… αμοιβές των αξιολογητών, με συνέπεια να αναβληθεί επ΄ αόριστον η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων. Ενώ παράλληλα, για να «χρυσώσει το χάπι» – και μόλις… μια εβδομάδα πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου – ανακοίνωσε και τον δήθεν διπλασιασμό των κονδυλίων για τα Σχέδια Βελτίωσης. Βέβαια τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν ποτέ, αλλά ο κύριος Αραχωβίτης είχε επιχειρήσει να ¨ρίξει¨ το δικό του προεκλογικό πυροτέχνημα, ανακοινώνοντας χρήματα που ο προκάτοχός του στην ίδια Κυβέρνηση είχε πετσοκόψει!!
»Το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι ότι, η σημερινή Κυβέρνηση και η νέα ηγεσία του Υπουργείου στο μικρό χρονικό διάστημα της θητείας της έχει δρομολογήσει άμεσες εξελίξεις. Ώστε, αφενός μεν να κατευνάσει την αγανάκτηση και τις διαμαρτυρίες των αγροτών επενδυτών και των προμηθευτών μηχανολογικού εξοπλισμού σχετικά με το μπάχαλο που δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου δε, να ξεπαγώσει άμεσα τις αξιολογήσεις που είχαν βαλτώσει. Έτσι ώστε το συντομότερο να αποσταλούν οι εγκρίσεις στους δικαιούχους, κατά τρόπο που δεν αφήνει εκτεθειμένη τη χώρα έναντι των κοινοτικών κανονισμών.
»Τελικός στόχος ασφαλώς, είναι η όσο το δυνατό πιο γρήγορη εκταμίευση των κονδυλίων που δικαιούνται οι επενδυτές, δηλαδή ¨ζεστό¨ κοινοτικό χρήμα που επί 4,5 χρόνια ¨αραχνιάζει¨ αναξιοποίητο στα ταμεία των Βρυξελλών»!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*