Καρασμάνης: Οι ζημιές είναι ολοκληρωτικές και ανυπολόγιστες σε όλες τις περιοχές και σε όλες τις καλλιέργειες

karasmanis nd pella

Αυτόπτης ¨μάρτυρας¨ και της νέας βιβλικής καταστροφής που έπληξε για πολλοστή φορά τον πολύπαθο Νομό μας, έγινε ο Γιώργος Καρασμάνης με την επίσκεψή του στα χωριά που ¨ρήμαξαν¨ οι σφοδρές χαλαζοπτώσεις το τριήμερο 31/5 με 2/6.
Περαία, Κάτω Γραμματικό, Βρυτά (σε 48 ώρες δεύτερη φορά), Νησί, Φλαμουριά και Πλατάνη, ήταν τα χωριά που χτυπήθηκαν την Παρασκευή 31 Μαΐου ενώ, δύο μέρες αργότερα – την Κυριακή, 2 Ιουνίου – η θεομηνία σάρωσε τα χωριά Κάτω Ροδονιά, Τσάκωνες, Μεσιανό, Αρχοντικό και το Αγρόκτημα Γιαννιτσών στα Δυτικά (πάνω από το παλιό εργοστάσιο ¨Φιλιππιάδα¨). Την καταστροφική μανία της φύσης, υπέστη την ίδια μέρα και στον μέγιστο βαθμό η Αγία Φωτεινή, όπου το χαλάζι σφυροκοπούσε ανηλεώς επί μία ώρα και δέκα λεπτά ισοπεδώνοντας τα πάντα!

Οι ζημιές είναι ολοκληρωτικές και ανυπολόγιστες σε όλες τις περιοχές και σε όλες τις καλλιέργειες, όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, αμπέλια, βαμβάκια κλπ. Και αν η καταστροφή αυτή προστεθεί στις τρομακτικές ζημιές από τις αλλεπάλληλες χαλαζοπτώσεις που πριν λίγες εβδομάδες χτύπησαν τα χωριά των Δήμων Αλμωπίας, Έδεσσας, Σκύδρας και Πέλλας, όπως και χωριά των πρώην Δήμων Μενηίδος και Κύρου, μιλάμε πλέον για αφανισμό της μισής – τουλάχιστον – παραγωγής του Νομού μας (60 χωριά)! Αρκεί να προστεθεί ότι στις 15 Μαΐου επλήγησαν από το χαλάζι Σαρακηνοί και Μεγαπλάτανος.

Η πρωτοφανής συχνότητα των σφοδρών χαλαζοπτώσεων που, από τις 8 Απριλίου ξεκίνησε για να εξελιχθεί σε σχεδόν καθημερινό φαινόμενο – εφιάλτη για τον Νομό μας και τους καλλιεργητές μας, επιβεβαιώνει απόλυτα την καταγγελία του Καρασμάνη για την αδιανόητη εγκληματική αμέλεια και ολιγωρία στο να προμηθευτεί εγκαίρως ο ΕΛΓΑ τα απαραίτητα φυσίγγια ιωδιούχου αργύρου ώστε να εκτελεστεί με επάρκεια το τμήμα του προγράμματος 2019 αντιχαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα ( 20 Μαρτίου 2019, 2 Αυγούστου 2019), που ανήκει στην υπογεγραμμένη προς εκτέλεση σύμβαση με τον ανάδοχο καθώς και όσα αντίστοιχα φυσίγγια θα χρειαστούν για την εκτέλεση της απαραίτητης παράτασης της σύμβασης (2 Αυγούστου έως 30 Σεπτεμβρίου 2019).

Δεν είναι μόνον οι εγκληματικές ευθύνες για τις περικοπές πτήσεων και φυσιγγίων αντιχαλαζικής προστασίας. Βαρύτατες είναι οι ευθύνες τους και:
• Για την αδράνειά τους εξ αιτίας της οποίας αφέθηκαν να χαθούν τα 200 εκατομμύρια κοινοτικοί πόροι του μέτρου Μ17 που επί υπουργίας Καρασμάνη διασφαλίστηκαν για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ και την αντιμετώπιση των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή – όπως οι τελευταίες καταστροφές.
• Γιατί ακόμη και από το μέτρο Μ5 προϋπολογισμού 45 εκατομμυρίων για τα αντιχαλαζικά δίχτυα και τις αντιβρόχινες μεμβράνες, επίσης εδώ και τεσσεράμισι χρόνια δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ!
Ο Γιώργος Καρασμάνης, έχει καταθέσει δύο (2) Ερωτήσεις για τις καταστροφικές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή, και για τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες αλλά – τηρούντες… αιδήμονα σιγήν – δεν έχουν απαντήσει.
Για τον λόγο αυτό, ο πρώην Υπουργός κατέθεσε σήμερα και νέα – τρίτη –
Ερώτηση, η οποία επισυνάπτεται:

ΘΕΜΑ: «Αναλάβετε τις βαριές ευθύνες σας για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που αφανίζουν σοδειές και εισόδημα»!
Σε συνέχεια των δύο Ερωτήσεων που σας έχουν κατατεθεί (7118/16-04-19 και 7217/20-04-19) και στις οποίες ουδεμία απάντηση έχει δοθεί, ο υπογράφων αναγκάζεται να επανέλθει για τις ανυπολόγιστες καταστροφές από τις νέες θεομηνίες – σφοδρές χαλαζοπτώσεις – του περασμένου τριημέρου.
Την Παρασκευή 31 Μαΐου, το χαλάζι χτύπησε ανελέητα 6 χωριά {Περαία, Κάτω Γραμματικό, Βρυτά (σε 48 ώρες δεύτερη φορά), Νησί, Φλαμουριά και Πλατάνη}, και δυο μέρες αργότερα – την Κυριακή, 2 Ιουνίου τα χωριά Κάτω Ροδονιά, Τσάκωνες, Μεσιανό, Αρχοντικό, Αγρόκτημα Γιαννιτσών στα Δυτικά, καθώς και την Αγία Φωτεινή, όπου το χαλάζι επί μία ώρα και δέκα λεπτά έπεφτε συνεχώς ισοπεδώνοντας τα πάντα.
Ο Ερωτών περιόδευσε αμέσως τις πληγείσες περιοχές και μπόρεσε να διαπιστώσει ότι η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και οι ζημιές ανυπολόγιστες σε ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, αμπέλια, βαμβάκια κλπ.
ΕΠΕΙΔΗ, οι περισσότεροι από τους πληγέντες – ιδιαίτερα των πρώιμων ποικιλιών – βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής και σε αναμονή ενός ικανοποιητικού εισοδήματος, μετά όμως την προχθεσινή θεομηνία έχουν περιέλθει σε δραματικά οικονομικά αδιέξοδα και σε απόγνωση, όπως στην ίδια μοίρα έχουν βρεθεί και οι παραγωγοί των άλλων 50 χωριών που χτυπήθηκαν από τις προηγούμενες χαλαζοπτώσεις, λαμβανομένου υπόψη ότι στις 15 Μαΐου επλήγησαν από το χαλάζι Σαρακηνοί και Μεγαπλάτανος.
ΕΠΕΙΔΗ, οι τελευταίες τεράστιες ζημιές, ήλθαν να προστεθούνστην ολοκληρωτική καταστροφή που το προηγούμενο διάστημα είχαν προκαλέσει επίσης σφοδρές χαλαζοπτώσεις σε δεκάδες χωριά των Δήμων Αλμωπίας, Έδεσσας, Πέλλας, Σκύδρας και των πρώην Δήμων Μενηίδος και Κύρου, συνεπώς ομιλούμε σήμερα για πραγματικό αφανισμό της μισής και πλέον παραγωγής του Νομού μας…
ΕΠΕΙΔΗ η κλιματική αλλαγή έχει καταστήσει τις χαλαζοπτώσεις φαινόμενο πρωτοφανές καθώς επαναλαμβάνεται με ασυνήθη και εφιαλτική πλέον συχνότητα…
ΕΠΕΙΔΗ, παρά ταύτα, συνεχίζεται η εξοργιστική πλέον αδιαφορία και εγκληματική ολιγωρία με τις μειωμένες πτήσεις αεροσκαφών και τα μειωμένα φυσίγγια που χρησιμοποιούνται, με συνέπεια η αντιχαλαζική προστασία να είναι απελπιστικά ανεπαρκής και ως εκ τούτου αναποτελεσματική, γεγονός για το οποίο στις Ερωτήσεις του υπογράφοντος δεν δίνεται ουδεμία απάντηση-εξήγηση…
ΕΠΕΙΔΗ, σε καλλιεργητές που επλήγησαν από τις τελευταίες θεομηνίες, οφείλονται ακόμη οι… περσινές αποζημιώσεις ενώ, και κάποιοι που έχουν πάρει κάτι, είναι μόνον μέρος αυτών που τους χρωστούν, κι’ αυτά τα έχουν πάρει με δόσεις…
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Πόσα φυσίγγια περίσσεψαν στο απόθεμα στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, ημερομηνία λήξης της περσινής περιόδου αντιχαλαζικής προστασίας;
2. Αν από τότε και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προμήθειας του απαραίτητου συμπληρωματικού αριθμού φυσιγγίων.
3. Αν έδωσε εντολή διενέργειας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ), γι’ αυτό το εγκληματικό συμβάν, (είτε οφείλεται σε εξοργιστική αδιαφορία και ολιγωρία, είτε σε ανικανότητα), με τις ανυπολόγιστες ζημιές όχι μόνον για τους καλλιεργητές και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για την εθνική μας οικονομία συνολικά (εξαγωγές, απώλεια εσόδων από ΦΠΑ, φόρους εισοδήματος, εισφορές, εμπόριο, μεταποίηση, θέσεις εργασίας κλπ)…
ΖΗΤΕΙΤΑΙ επίσης από τον ΥΠΟΥΡΓΟ
• Να δώσει εντολή ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής των τεράστιων ζημιών του τελευταίου τριημέρου.
• Να δρομολογηθούν όσα έχουμε ζητήσει με τις δύο προηγούμενες Ερωτήσεις.
• Μέχρι να γίνει αυτό, να μεριμνήσει ώστε να καταβληθούν τα οφειλόμενα ποσά από τις περσινές ζημιές για να μπορέσουν οι πληγέντες καλλιεργητές να επιβιώσουν.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*