Κανονικά τη Δευτέρα η έναρξη της σχολικής χρονιάς στα σχολεία της Πέλλας

sholeio giannitsa

Κανονικά θα λειτουργήσουν την προσεχή Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, οι σχολικές μονάδες του Νομού Πέλλας σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Τα σχολεία του νομού Πέλλας θα λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα. Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων θα γίνεται μόνο όποτε και όπου κριθεί αναγκαίο κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας που έχουν εκδοθεί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο  διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Την Παρασκευή, οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας (Έδεσσας, Πέλλας, Αλμωπίας, Σκύδρας) μετά από σύσκεψη στη Σκύδρα εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από την αυξημένη εμφάνιση κρουσμάτων του κορονοϊού […] συναποφάσισαν την αναστολή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς κατά τρεις ημέρες, δηλαδή από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 έως και την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020». 

Η απόφαση των δημάρχων στηρίχθηκε στη νομοθεσία που τους παρέχει τη δυνατότητα να αποφασίζουν αναστολή της λειτουργίας σχολικών μονάδων έως τρεις ημέρες σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών.  Όμως, σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων ως μέτρο για την αποφυγή και περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού αρμόδια να συναποφασίζουν είναι -σύμφωνα με τον νόμο- τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας και η περίπτωση που επικαλούνται οι δήμαρχοι δεν εμπίπτει στις «έκτακτες ανάγκες», σύμφωνα με όσα ορίζονται στην Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου της 25ης Φεβρουαρίου 2020 (ΦΕΚ 42/Α/25.02.2020).

Ο κ. Κόπτσης κάλεσε τους διευθυντές εκπαίδευσης της περιφερειακής ενότητας Πέλλας να ενημερώσουν σχετικά τους δημάρχους ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα πρέπει να γίνει κανονικά, τη Δευτέρα. Παρέπεμψε, δε, και στην ανακοίνωση της 28ης Φεβρουαρίου 2020, που εξέδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σύμφωνα με την οποία «κατόπιν ερωτημάτων από πολλούς Δήμους, διευκρινίζεται ότι το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της λειτουργίας σχολικών μονάδων κάθε τύπου και βαθμού, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ή και διάδοσης κορονοϊού, λαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο με Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά του κορονοϊού». 

«Τι ισχύει για την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων»

Στο πρώτο άρθρο της ΠΝΠ της 25ης Φεβρουαρίου 2020 (παράγραφος 1, παράγραφος 2 – εδάφιο στ’ και παράγραφος 4 – εδάφιο δ’) ορίζεται ότι για τις σχολικές μονάδες και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, φορείς και ιδρύματα, δημόσια και ιδιωτικά, κάθε τύπου και βαθμού «τα μέτρα που αφορούν την προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας επιβάλλονται και εξειδικεύονται ανά περίπτωση, δυνάμει απόφασης […] των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας […] μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19», ενώ «με την ίδια απόφαση ορίζεται και κάθε συναφής και αναγκαία πρόβλεψη για ζητήματα διαχείρισης απουσιών, προθεσμιών, εξετάσεων, υποχρεώσεων υποβολής συναφών δηλώσεων και λοιπών ζητημάτων των φορέων και νομικών προσώπων που τίθενται σε καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας». 

Εξάλλου, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως κατά τη χθεσινή κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθ. Γκίκα Μαγιορκίνη δήλωσε ότι «κρίνεται αναγκαία η λειτουργία της Task Force με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, για να υπάρξει κεντρική καθοδήγηση στην πρώτη περίοδο λειτουργίας των σχολείων» ανακοινώνοντας πως προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα της λήψης απόφασης αναστολής λειτουργίας τμήματος ή σχολικής μονάδας σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού, στον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης μετά από εισήγηση του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας περιφερειακής ενότητας.

«Μάσκες για όλους τους μαθητές τη Δευτέρα»

Ερωτηθείς σχετικά  με την ανάκληση μασκών που εστάλησαν από την ΚΕΔΕ για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε σχολεία του Νομού Θεσσαλονίκης, αλλά κρίθηκαν ακατάλληλες ο κ. Κόπτσης απάντησε ότι «κάποιες μικρές παρτίδες θεωρήθηκε ότι δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, όμως αντικαταστάθηκαν άμεσα και μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει ολοκληρωθεί η διανομή τους στα σχολεία. Τη Δευτέρα θα υπάρχουν μάσκες για όλους τους μαθητές των σχολείων»

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*