Κακοκαιρία «Daniel»: Κατάρρευση τόξου από γεφύρι του 16ου αιώνα, ζημιές σε πολλά μνημεία της Θεσσαλίας

Εκτεταμένες κατά περιπτώσεις αλλά αναστρέψιμες φθορές σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της Θεσσαλίας περιλαμβάνει ο πρώτος μεγάλος απολογισμός των ζημιών που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία «Daniel» στο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, από την αυτοψία που πραγματοποίησαν σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Μαγνησία η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι διευθυντές των τοπικών εφορειών αρχαιοτήτων και οι προϊστάμενοι των αρμοδίων διευθύνσεων μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΟ, προέκυψε ότι ιδιαίτερα σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στον Αγιο Νικόλαο Φαλάννης στη Λάρισα, ναό του 19ου αιώνα, που δεν λειτουργούσε για τους πιστούς και του οποίου κατέρρευσε ο νότιος τοίχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο ναός, γνωστός και για τις αξιόλογες τοιχογραφίες του που χρονολογούνται το 1862, δεν είχε επισκευαστεί στο παρελθόν. Οι μελέτες αποκατάστασής του και συντήρησης των τοιχογραφιών του, που είχαν εκπονηθεί προσφάτως με φροντίδα της τοπικής κοινότητας και είχαν εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟ, δεν είχαν προλάβει να υλοποιηθούν, με αποτέλεσμα να χρήζουν ριζικής τροποποίησης. Η ΕΦΑ Λάρισας έλαβε οδηγίες από το ΥΠΠΟ και για τον ταχύτερο δυνατό σχεδιασμό των απαραίτητων εργασιών υποστύλωσης του ξυλόπηκτου εσωτερικού του ναού.

Στην Καρδίτσα, σημαντικές φθορές υπέστη και το Γεφύρι της Σαλαμπριάς, στη Σαρακίνα του Δήμου Μετεώρων. Το γεφύρι χρονολογείται τον 16ο αιώνα και είχε κατασκευαστεί με πρωτοβουλία του Αγίου Βησσαρίωνος, ο οποίος είχε φροντίσει για την κατασκευή κοινωφελών έργων στην περιοχή, κυρίως γεφυριών, εξ ου και ο χαρακτηρισμός του ως «γεφυροποιού». Λόγω της κακοκαιρίας, ένα τμήμα του κεντρικού τόξου του γεφυριού κατέρρευσε, με την ΕΦΑ Τρικάλων να έχει ήδη λάβει από το ΥΠΠΟ οδηγίες για την άμεση σύνταξη των μελετών αποκατάστασης.

Ζημιές μεταξύ άλλων σημειώθηκαν και στον αρχαιολογικό χώρο Σέσκλου, στον Βόλο, όπου διαπιστώθηκαν φθορές σε αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, ενώ επιδεινώθηκε και μια υφιστάμενη καθίζηση, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει τμήμα ενός τοίχου νεολιθικής οικίας. Σημαντικές βλάβες υπέστησαν και κάποιες υποδομές των επισκεπτών, με τον συγκεκριμένο χώρο, που είχε κινδυνέψει και από την πυρκαγιά του Αυγούστου, να απαιτεί πλέον σειρά υποστηρικτικών και προληπτικών μέτρων, για τα οποία επίσης δόθηκαν οι σχετικές εντολές. Στο Αθανασάκειο Μουσείο Βόλου, το χάσμα που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στην παλιά και στη νέα πτέρυγα και η επακόλουθη εισροή υδάτων δεν προκάλεσαν φθορές στα εκθέματα.

Επιπλέον, επλήγησαν αρκετές υποδομές του αρχαιολογικού χώρου της Παλαιόσκαλας, στη λίμνη Κάρλα, ενώ άντληση υδάτων πραγματοποιείται μεταξύ άλλων στον Τεκέ του Χασάν Μπαμπά, μνημείο του 15ου αιώνα, επίσης στη Λάρισα. Στον αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα στη Μητρόπολη Καρδίτσας γίνονται ήδη οι απαραίτητοι καθαρισμοί της λάσπης που άφησε η νεροποντή, με το μνημείο να χρειάζεται μελέτες αναστήλωσης και αντιπλημμυρικό έργο, όπως δήλωσε η κυρία Μενδώνη. Η ΕΦΑ Καρδίτσας παρακολουθεί και τον ναό του Αγίου Αθανασίου του Ρουμ, στον Παλαμά, στον οποίο είχαν εισρεύσει νερά.

Εξάλλου, όπως σημείωσε η υπουργός, ήδη δόθηκαν οδηγίες για τα άμεσα σωστικά μέτρα που απαιτούνται σε όλους τους πληγέντες αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, «καθώς και για την ανάγκη εκπόνησης των αναγκαίων μελετών, όπου απαιτείται εκτεταμένη αποκατάσταση, αλλά και για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών προσαρμογής, θωράκισης και πρόληψης των ακραίων καιρικών φαινομένων, που γίνονται ολοένα και πιο συχνά λόγω της κλιματικής κρίσης».

Πηγή kathimerini.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*