Ισλανδία: Σε συναγερμό για το ηφαίστειο – Κομμένη στα δύο η γη – Συγκλονιστικές εικόνες & βίντεο

Εικόνες-σοκ με δρόμους κομμένους στα δύο κοντά στην πόλη Γκρίνταβικ της Ισλανδίας κάνουν τον γύρο του κόσμου, καθώς η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση αγωνιώδους αναμονής της έκρηξης του ηφαιστείου Fagradalsfjiall μετά από μια αλληλουχία σεισμικών δονήσεων και ενδείξεις για εξάπλωση ενός υπόγειου ποταμού μάγματος.

Άμεσος ο κίνδυνος για την πόλη Γκρίνταβικ, με 4.000 κατοίκους, που έχει εκκενωθεί για λόγους ασφαλείας – 900 σεισμοί σε λιγότερο από 24 ώρες

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής έχουν καταγραφεί 900 σεισμοί, αλλά σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες το μέγεθός τους είναι κατά μέσο όρο μικρότερο.

Σχεδόν 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους το Σαββατοκύριακο, την ώρα που οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι μάγμα θα μπορούσε να φθάσει στην επιφάνεια και πιθανόν να πλήξει μια παράκτια πόλη και έναν σταθμό γεωθερμικής ενέργειας.

«Νιώθουμε αυτήν την τεράστια αβεβαιότητα τώρα. Θα σημειωθεί έκρηξη και εάν αυτό συμβεί, τί είδους ζημιά θα προκαλέσει», δήλωσε ο Μάθιου Τζέιμς Ρόμπερτς, διευθυντής του τμήματος ερευνών της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ισλανδίας. Κάτοικοι της πόλης του Γκρίνταβικ περιέγραψαν πως απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους νωρίς το Σάββατο, καθώς το έδαφος σειόταν, δρόμοι εμφάνισαν ρωγμές και κτίρια υπέστησαν ζημιές.

Η πόλη Γκρίνταβικ απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ, το οποίο λειτουργεί κανονικά. Το 2010 η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull είχε εκτοξεύσει τεράστιες ποσότητες τέφρας οι οποίες είχαν προκαλέσει χάος

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*