Irina A.S: Ποια είναι η Ρωσίδα κατάσκοπος που ανακάλυψε η ΕΥΠ – Πώς οδηγήθηκε στα ίχνη της

Δουλειά της, όπως αναφέρεται, ήταν να παραποιεί έγγραφα μωρών που πέθαναν κατά τη γέννα ή ανθρώπων που δεν ήταν στη ζωή.

Ιρίνα Αλεξάντροβα Σμίρεβα θεωρείται ότι είναι το πραγματικό όνομα της Μαρίας Τσάλλα, της Ρωσίδας κατασκόπου που διατηρούσε κατάστημα χειροτεχνίας και πλεκτικής στο Παγκράτι. Μάλιστα, φέρεται να είναι μέλος δικτύου κατασκόπων με την επωνυμία «Illegals», που μεταφράζεται ως «παράνομοι».

Σύμφωνα με την πληροφόρηση, το εν λόγω δίκτυο είναι ιδιαιτέρως κοστοβόρο για τη Μόσχα, μια και φέρεται να ξόδεψε για αυτό πάνω από έξι εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, πιθανότατα έφτασε στην Ελλάδα το 2018 με παραποιημένο διαβατήριο, το οποίο λέγεται ότι ανήκε σε κοπέλα από χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Δουλειά της Σμίρεβα, όπως αναφέρεται, ήταν να παραποιεί έγγραφα μωρών που πέθαναν κατά τη γέννα ή ανθρώπων που δεν ήταν στη ζωή. Δεν ήταν απλή δουλειά, όπως φαίνεται, καθώς τα στοιχεία τους χρησιμοποιούνταν προς όφελος της Ρωσίας. Κίνηση τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που είχαν πεθάνει φέρεται να κίνησε το ενδιαφέρον σε υπάλληλο του δημοτολογίου.

Η Ιρίνα Σμίρεβα ενδεχομένως βρίσκοντας άνοιγμα μέσω προσώπων, υπηρεσιών ή διαδικασιών, προωθούσε ταυτότητες και διαβατήρια με τα ονόματα των νεκρών σε άλλους κατασκόπους ή βαρυποινίτες ή «φίλους» που ήθελε η χώρα της να εξαφανίσει και να κρύψει στην Ευρώπη, όπως αναφέρει το Star. Το ελληνικό διαβατήριο της έδινε τη δυνατότητα να ταξιδεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, ο σύζυγός της στη Βραζιλία, ο οποίος συνελήφθη, φέρεται επίσης κατάσκοπος.

Η ίδια δήλωνε και φωτογράφος, παρ’ όλα αυτά, όπως φαίνεται, στα ενσταντανέ που απαθανατιζόταν έβαζε επιμελώς πίξελ. Όπως θα γινόταν να υποτεθεί, περνούσε απαρατήρητη και ουδείς υποπτεύθηκε την αληθινή ταυτότητά της. Μάλιστα, υπάλληλος του καταστήματος με τα πλεκτά, που διατηρούσε, την χαρακτήρισε ως «άνθρωπο με πολύ καλό χαρακτήρα».

Με βάση το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, μια πληροφορία που έλαβε η ΕΥΠ τον Ιανουάριο, πιθανότατα από το δημοτολόγιο, ήταν αρκετή για να ξεκινήσει την έρευνα για τη Μαρία Τσάλλα. Όταν ο φάκελός της διαπιστώθηκε παραποιημένος, οι φωτογραφίες της στάλθηκαν στο εξωτερικό και η πληροφόρηση πως επρόκειτο για Ρωσίδα κατάσκοπο κινητοποίησαν τις Αρχές. Ο λόγος που δεν πρόλαβαν, είναι ότι η Ιρίνα πήρε εντολή από τη Ρωσία να φύγει, ακριβώς επειδή θεωρούνταν πως την είχαν ανακαλύψει στην Ελλάδα.
Η Ρωσίδα φέρεται να έφυγε τον Ιανουάριο, παρ’ όλα αυτά το διαμέρισμά της στο Παγκράτι δεν ήταν τελείως άδειο, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ. Προσωπικά αντικείμενα, τα οποία βρέθηκαν και βέβαια διυλίζονται προκειμένου να απομυζηθεί ό,τι είναι εφικτό, καταδεικνύουν ότι η φερόμενη ως κατάσκοπος είχε την πεποίθηση ότι θα επέστρεφε στη χώρα.

Εξάλλου, ειπώθηκε ότι στην Ευρώπη, αρχής γενομένης το 2022, τέσσερις υποθέσεις έχουν ανακαλυφθεί, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχουν κι άλλες.

Η ανακοίνωση της ΕΥΠ

«Σε μια σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας προχώρησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως “Μαρία Τ.”, η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος “Irina A. S.”, που δρούσε στη χώρα μας υπό “βαθύ κάλυμμα”» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΥΠ.

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*