Η τροπολογία που προκάλεσε την έκρηξη Σαμαρά – Νομιμοποιούνται οι παράνομοι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα για τρία χρόνια

Νομιμοποιούνται με τροπολογία οι παράνομοι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα για τρία χρόνια. Η τροπολογία κατατέθηκε την Παρασκευή 15/12 στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μία νέα τύπου άδεια διαμονής για τους μετανάστες δημιουργεί το άρθρο 4 της τροπολογίας που κατατέθηκε σήμερα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η τροπολογία κατατέθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και αφορά τους μετανάστες τρίτων χωρών που ζουν στην Ελλάδα.

Μετανάστες: Ποιοι δικαιούνται νόμιμη άδειας διαμονής

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, προβλέπεται πως μετανάστες τρίτων χωρών που διέμεναν μέχρι 30 Νοεμβρίου του 2023 χωρίς άδεια στην Ελλάδα, εδώ και τρία χρόνια, τώρα έχουν το δικαίωμα να τους χορηγηθεί νόμιμη άδειας διαμονής από την Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι παράνομοι μετανάστες, δηλαδή όσοι δεν είχαν κάνει αίτηση ασύλου ή τους είχε απορριφθεί, μπορούσαν κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις να ζητήσουν άδεια διαμονής και ειδικότερα μόνο εάν συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας τους στη χώρα.

Μειώνονται οι προϋποθέσεις κατά 4 έτη

Πλέον, με το άρθρο 4 απλοποιούνται οι προϋποθέσεις και όσοι έχουν μπει παράνομα έως 30.11.23 και έχουν 3 αντί για 7 έτη αποκτούν ειδική άδεια διαμονής τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειες τους. Άρα μειώνονται οι προϋποθέσεις κατά 4 έτη.

Αντώνης Σαμαράς: Ζητά την απόσυρση της τροπολογίας για τους μετανάστες

Η τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή προκάλεσε την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά. Με δήλωση του, ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει την αντίθεση του σχετικά με την τροπολογία που χορηγεί νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών χαρακτηρίζοντας την «αιφνιδιαστική και λανθασμένη»

Ειδικότερα, ο Αντώνης Σαμαράς υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη τροπολογία «νομιμοποιεί στην πράξη όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια!» «Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική!», προσθέτει.

«Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, “έστω κι αν αυτό έχει λήξει”… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα», σημειώνει στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς.

«Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ…», συμπληρώνει.

«Η χώρα μας γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών»
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι με αυτή την τροπολογία «η χώρα μας γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών».

Αναφορικά με το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με την απουσία εργατικών χεριών, ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνει: «Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου, όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο ν ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών!»,

«Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα», καταλήγει ο κ. Σαμαράς.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*