Η πρώτη έκδοση του gov.gr με Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ψηφιοποίηση του δημοσίου έχει δρομολογηθεί με τα έργα που έχουν προκηρύξει η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ), επιτελικός βραχίονας υποστήριξης και υλοποίησης έργων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και άλλοι φορείς όπως η ΗΔΙΚΑ. Όμως, πλέον δεν είναι μόνο αυτό το ζητούμενο. Για τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες τεχνολογίας το πιο σημαντικό σήμερα είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ). Το πως θα δημιουργήσουμε το πλαίσιο για την ΤΝ και πως θα τοποθετήσουμε μία κυβέρνηση και ένα κράτος μέσα στο πλαίσιο αυτό.

  • Σε μερικές μέρες θα παρουσιάσουμε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) την πρώτη έκδοση του gov.gr με ΤΝ. Πως δηλαδή οι πολίτες θα αλληλοεπιδρούν γρηγορότερα και ευκολότερα. Χρησιμοποιώντας φυσική γλώσσα, θέτοντας π.χ. ερωτήματα που θα «πέφτουν» στο Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών, «Μίτος» – την πλατφόρμα με την οποία το δημόσιο καταγράφει και χαρτογραφεί τον εαυτό του – ώστε να λαμβάνουν τις απαντήσεις που ζητούν.
  • Άρα, Τεχνητή Νοημοσύνη αρχικά σε όσα μέχρι σήμερα έχουν ψηφιοποιηθεί.

Προτεραιότητα μας επίσης, πέρα από την Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι να σταματήσουμε να διακινούμε αρχεία με PDF. Η πληροφορία υπάρχει. Γιατί να την διακινούμε ως PDF;

  • Ένα καλό παράδειγμα είναι: Για να γράψεις το παιδί σου στον παιδικό σταθμό σήμερα πρέπει να ανεβάσεις PDF για το εισόδημα σου κ.λ.π.. Θα μπορούσε απλά ο πολίτης να αποδεχτεί ένα αίτημα που θα του έρθει στο ηλεκτρονικό του πορτοφόλι (wallet) ότι είναι αναγκαίο αυτό το πεδίο από την φορολογική δήλωση και να πάρει όχι PDF αλλά το ίδιο το δεδομένο που είναι αναγκαίο.
  • Εν τέλει δεν πρέπει να ψηφιοποιήσουμε ό,τι χαρτί βρίσκεται στο δημόσιο. Χρειάζεται π.χ. η ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών στις πολεοδομίες, αλλά πρέπει παράλληλα να δούμε πως θα πάμε κατευθείαν στην διακίνηση δεδομένων  εκεί που είναι εφικτό και θα εξυπηρετήσει καλύτερα τον πολίτη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*