Για δεύτερη χρονιά η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί το Φεστιβάλ Odessa Classics

Η δυσάρεστη συγκυρία της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία, φέρνει για δεύτερη συνεχή χρονιά ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός στη Θεσσαλονίκη. Το κορυφαίο φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Ουκρανίας και ένα από τα σημαντικότερα του είδους με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και παγκόσμια εμβέλεια, διοργανώνει και φέτος το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ).

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Odessa Classics Thessaloniki 2023 επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη με πέντε ξεχωριστές συναυλίες – αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου και τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών διεθνούς βεληνεκούς.

«Τον Ιούνιο του 2022, λέγαμε ότι “ελπίζουμε του χρόνου το φεστιβάλ Odessa Classics να ξαναβρεθεί στο σπίτι του και να επουλώσει τις πληγές του”. Δυστυχώς αυτό δεν έχει συμβεί, σχεδόν 1,5 χρόνο μετά ο πόλεμος μαίνεται κι εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε αυτόν τον πολύ όμορφο και σημαντικό θεσμό», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Γιούλης Παπαδόπουλος.

«Όταν γίνεται πόλεμος, σταματά ο πολιτισμός, είναι το πρώτο θύμα του πολέμου. Και ήρθαμε γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο να αναπληρώσουμε εμείς, με όλες μας τις δυνάμεις και όλες μας τις φιλικές σχέσεις προς την Ουκρανία, να ανοίξουμε τις δικές μας πόρτες, τις δικές μας αγκαλιές και να φιλοξενήσουμε για όσο καιρό χρειάζεται το φεστιβάλ της Οδησσού», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΚΩΘ Νίκος Αβδελλάς.

Τρεις από τις συναυλίες του φεστιβάλ θα υλοποιηθούν σε συμπαραγωγή του ΚΩΘ με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ) -η μία σε συμπαραγωγή και με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), ενώ δύο θα φιλοξενήσει η Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η συνεργασία, σύμπραξη και συμπαραγωγής των φορέων της πόλης, στέλνει ένα μήνυμα με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους πολίτες.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που μας δίνεται η ευκαιρία να συνεργαστούμε και μπορούμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να φιλοξενούμε στη Θεσσαλονίκη ένα τόσο σημαντικό μουσικό γεγονός. Και για κοινό πόλης θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να έχει την ευκαιρία να απολαύσει καλλιτέχνες αυτού του βεληνεκούς», σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΘ Χρίστος Γαλιλαίας.

«Πέρσι ήμασταν οι πρώτοι που μεταφέραμε το Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε τον δικό μας δρόμο τον ακολούθησαν πολλές άλλες χώρες σε Ευρώπη και Αμερική, οπότε είμαστε αυτοί που ξεκινήσαμε μια ιδέα για να γίνει παγκόσμια πράξη», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Σίμος Παπάνας, που ως μουσικός έζησε το φεστιβάλ και στο «σπίτι» του, την Οδησσό.

Όλα τα έσοδα των συναυλιών θα διατεθούν για την στήριξη των πληγέντων του πολέμου στην Ουκρανία, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ουκρανίας στην Θεσσαλονίκη. Παρών στη συνέντευξη τύπου ήταν και ο Γενικός Πρόξενος Yevhen Shkvyra, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Υπουργό Πολιτισμού -με πρωτοβουλία της οποίας διοργανώνεται το Φεστιβάλ στην Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης στο Κρατικό Ωδείο ως διοργανωτή, αλλά και τους συμπαραγωγούς φορείς το ΜΜΘ και την ΚΟΘ. «Είναι πολύ σημαντικό για μας να προωθούμε το πολιτιστικό προϊόν μας και μία ευκαιρία για τους σπουδαίους Ουκρανούς μουσικούς να προβάλλουν τόσο τις ικανότητές τους όσο και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στη διεθνή κοινότητα, ειδικά κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους», είπε ο κ. Shkvyra. Ευχήθηκε ακόμη «μέσω της μουσικής να καταφέρουμε να ενδυναμώσουμε την αλληλεγγύη, τους στενούς δεσμούς που συνδέουν την Οδησσό με τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τους δύο λαούς γενικότερα».

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει ο διεθνώς καταξιωμένος Ουκρανός πιανίστας Alexey Botvinov, ενώ την γενική επιμέλεια της διοργάνωσης έχει ο Διευθυντής του ΚΩΘ.

Το πρόγραμμα των πέντε μεγάλων συναυλιών

Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου στις 21.00, η πρώτη συναυλία θα δοθεί στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2 του ΜΜΘ, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Alexey Botvinov στο πιάνο, σε μία εκλεκτή συνεργασία με τον σπουδαίο βιολονίστα Daniel Hope. Οι δύο καλλιτέχνες συνεργάζονται διαρκώς και έχουν ήδη ηχογραφήσει τέσσερα CD για την εταιρεία Deutsche Grammophon. Σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει συνθέτες όπως Silvestrov, Schnittke, Pärt, Heggie και Elgar.

Η μεγάλη συναυλία του Φεστιβάλ θα δοθεί την επόμενη μέρα, 15 Νοεμβρίου στις 21:00, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1 του ΜΜΘ με τον Daniel Hope στο βιολί, τον Alexey Botvinov στο πιάνο, τη Μαρίνα Σάττι στο τραγούδι, σε συμπαραγωγή ΜΜΘ και ΚΟΘ, υπό τη Διεύθυνση του Daniel Geiss. Πρόκειται για ένα «ταξίδι» από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με μουσική του Gershwin και του Weill, που καταλήγει στην Ελλάδα και τον Γιαννίδη, με τραγούδια όπως το «Παίξε Τσιγγάνε», «Πόσο λυπάμαι», «Ξύπνα αγάπη μου» κ.α.

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου η Ορχήστρα Δωματίου των Βρυξελλών θα βρεθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, ένα σύνολο εγχόρδων που δημιουργήθηκε πριν από 24 χρόνια και αποτελείται από έξι μουσικούς διαφορετικών εθνικοτήτων -ανάμεσά τους και ο Σίμος Παπάνας και θα παρουσιαστούν υπό τη διεύθυνση του Michael Guttman από την εποχή Μπαρόκ (Bach), μέσω του κλασικισμού (Haydn), μέσω του ρομαντισμού (Rossini) στον Piazzolla και τον Skoryk, σε ένα πολυποίκιλο πρόγραμμα.

Την αμέσως επόμενη μέρα στον ίδιο χώρο, ο Γερμανός πιανίστας Sebastian Knauer θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που ξεκινά συμβατικά με κομμάτια από την κλασική και τη ρομαντική εποχή ( Mozart, Schubert, Beethoven), περνά στη Γαλλία με Satie και καταλήγει στον 20ό αιώνα με Gershwin και Copland.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου με δύο Έλληνες καλλιτέχνες, τον βαρύτονο ‘Αρη Αργύρη και τον Βασίλης Βαρβαρέσος στο πιάνο, οι οποίοι στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης Μ2 του ΜΜΘ θα παρουσιάσουν τη …μάχη δύο γιγάντων του ρομαντισμού, δηλαδή Wagner εναντίον Verdi με γνωστές τους άριες με …διαλείμματα από Liszt.

Πηγή ΑΜΠΕ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*