Ευρωβουλή: Αυτός είναι ο μισθός και οι παροχές των ευρωβουλευτών

euroekloges misthos

Το Μάιο οι πολίτες θα κληθούν στις κάλπες για να ψηφίσουν αυτούς που θεωρούν ότι αξίζουν να μας εκπροσωπούν στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πόσο όμως αμείβονται οι  ευρωβουλευτές και τι παροχές έχουν εκτός από τον «παχουλό» μισθό σε ταξίδια, ωφελήματα, μετακινήσεις, στέγαση και φαγητό.

Η θέση στην Ευρωβουλή είναι μία από τις καλύτερες δουλειές που μπορεί να κάνει ένας Ευρωπαίος πολίτης

Ο μισθός

Ο μισθός του ευρωβουλευτή είναι 6.610 ευρώ. Καθαρά. Όμως για κάθε μέρα εργασίας του, αποζημιώνεται με 313 ευρώ -πάντα καθαρά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ευρωβουλευτής εισπράττει 313 ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα του μήνα, αρκεί να υπογράψει στο βιβλίο παρουσιών του κοινοβουλίου. Θεωρητικά, ένας συνεπής ευρωβουλευτής, που απουσιάζει από τη Βουλή μόνο τα Σαββατοκύριακα, μπορεί να εισπράττει περί τις 13.500 ευρώ μηνιαίως. Όμως δεν είναι μόνο αυτά.

Προβλέπονται και άλλες 4.400 ευρώ μηνιαίως για έξοδα γραφείου στη χώρα προέλευσης. Καταβάλλονται στον λογαριασμό του ευρωβουλευτή. Χωρίς αποδείξεις.

Οταν, µάλιστα, λήξει η θητεία του, δεν τον περιµένει το ταµείο ανεργίας, αλλά κάτι εντυπωσιακά καλύτερο: Κάθε ευρωβουλευτής, εφόσον δεν επανεκλεγεί ούτε στις Βρυξέλλες ούτε στο εθνικό Κοινοβούλιο της χώρας του, αλλά ούτε καταλάβει κάποιο δηµόσιο αξίωµα, δικαιούται το λεγόµενο «µεταβατικό επίδοµα». Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι για τους επόµενους έξι µήνες συνεχίζει να παίρνει κανονικά τον µισθό του. Επίσης, για τους επόµενους τρεις µήνες µετά τη λήξη της θητείας του λαµβάνει το 50% του ποσού που δικαιούνταν για τα έξοδα γραφείου, δηλαδή 2.200 ευρώ τον µήνα.

Πρόνοια φυσικά υπάρχει και για τη συνταξιοδότησή του, όταν συµπληρώσει την ηλικία των 63 ετών. Οι πρώην ευρωβουλευτές δικαιούνται σύνταξη ίση µε το 3,5% του µισθού τους για κάθε πλήρες έτος της θητείας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (µε «ταβάνι» το 70% συνολικά). Αρα, ένας ευρωβουλευτής µε θητεία από το 2019 έως το 2024, µόλις γίνει 63 θα παίρνει από το Ευρωκοινοβούλιο σύνταξη 1.532 ευρώ τον µήνα, επιπλέον προφανώς της όποιας σύνταξης λαµβάνει στην Ελλάδα.

Το σπίτι

Πάγια συνήθεια των ευρωβουλευτών είναι να παίρνουν δάνειο και να αγοράζουν ένα σπίτι στις Βρυξέλλες -οι τιμές των ακινήτων είναι λογικές. Αν δεν το έχουν ξοφλήσει κατά τη διάρκεια της θητείας τους, μπορούν να το πουλήσουν και ουσιαστικά, να πάρουν πίσω τα λεφτά που ξόδεψαν για τη διαμονή τους.

Οι συνεργάτες

Ένας ευρωβουλευτής έχει στη διάθεση του 24.500 ευρώ μηνιαίως (μεικτά) για την αμοιβή των συνεργατών του. Τώρα πια δεν επιτρέπεται να προσλαμβάνουν συγγενείς πρώτου βαθμού. Παλαιά όμως, δεν υπήρχε περιορισμός. Μάλιστα για κάποια περίοδο, οι ευρωβουλευτές εισέπρατταν το ποσό για αμοιβές συνεργατών και μπορούσαν να το διαθέσουν κατά βούληση. Επίσης δικαιούνται ποσό 5.000 ευρώ για αμοιβές συνεργατών στη χώρα προέλευσης.

Αυτοκίνητο

Δεν δικαιούνται υπηρεσιακό αυτοκίνητο για προσωπική χρήση. Υπάρχει πάντα διαθέσιμο όχημα και οδηγός για τις μετακινήσεις τους από το αεροδρόμιο ή το σπίτι προς το Κοινοβούλιο και αντίστροφα. Αεροπορικά εισιτήρια Μέχρι πρόσφατα, αρκετοί ταξίδευαν στην οικονομική θέση, δήλωναν στο Κοινοβούλιο ότι πετάνε «μπίζνες» και έβαζαν στην τσέπη τη διαφορά. Τώρα το Κοινοβούλιο τους καταβάλλει το κόστος μετακίνησης ανάλογα με το boarding pass και την απόσταση του ταξιδιού. Τους καλύπτει θέση μπίζνες ουσιαστικά για κάθε μετακίνηση από τις Βρυξέλλες προς τη χώρα τους και αντίστροφα.

Κάθε ευρωβουλευτής μπορεί να προσκαλεί στις Βρυξέλλες 110 άτομα ετησίως, με αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή να καλύπτονται από το Κοινοβούλιο. Σε πέντε χρόνια θητείας, μπορεί να μεταφέρει ως και 550 άτομα, λειτουργώντας ως ένα μικρό ταξιδιωτικό πρακτορείο με έναν προορισμό.

Παράλληλα, µε βάση την απόφαση που εξέδωσε πέρυσι τον Σεπτέµβριο το ∆ικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ευρωβουλευτές δεν υποχρεούνται να δηµοσιοποιούν πώς ακριβώς αξιοποιούν τα χρήµατα που λαµβάνουν ως έξοδα για το γραφείο και τις µετακινήσεις τους. Με βάση όλα τα προαναφερθέντα, η µάχη του σταυρού για την 26η Μαΐου θα είναι εύλογα αδυσώπητη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*