Έρευνα: Πόσο καφέ είναι καλό να πίνουμε κάθε μέρα;

kafes_anoigma

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο καφές κάνει καλό στον οργανισμό μας. Ωστόσο ποια είναι η ιδανική ποσότητα που μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα, χωρίς να αγχωνόμαστε για τις συνέπειες στην υγεία μας; Και φυσικά ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να τον καταναλώνουμε;

Κάθε χρόνο οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν πάνω από 500 δισεκατομμύρια κούπες καφέ. Ίσως να είναι από τις πιο αγαπημένες καθημερινές μας συνήθειες και για τους περισσότερους να είναι αδιανόητο να ξεκινήσει η ημέρα χωρίς μια γουλιά καφέ.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει: 3 φλιτζάνια την ημέρα είναι ό,τι πρέπει για να έχουμε όλα τα δυνατά οφέλη στην υγεία μας αλλά και τον εγκέφαλό μας.

Γιατί 3 φλιτζάνια; Μια πρόσφατη έρευνα σε ηλικιωμένους συσχετίζει την κατανάλωση καφέ με τη γνωστική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, σε ένα δείγμα 676 ανθρώπων, όσοι έπιναν συστηματικά καφέ εμφάνιζαν λιγότερη γνωστική εξασθένηση σε σχέση με όσους δεν έπιναν.

Δεν πρέπει όμως να καταναλώνονται πάνω από 600mg καφεϊνούχων ποτών την ημέρα, ενώ τα Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας χαρακτηρίζουν ως «υπερβολική» την κατανάλωση καφέ που ξεπερνά τα 10 φλιτζάνια (των 240 ml περίπου) σε ημερήσια βάση. Ο Επιδημιολόγος του Harvard, Rob van Dam αναφέρει πως οι μελέτες του δεν υποδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για τους ανθρώπους που πίνουν μέχρι και 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Πέρα από την ποσότητα, που είναι πολύ σημαντική για να μπορούμε να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητες του καφέ, οι επιστήμονες συστήνουν ότι πρέπει να προσέχουμε 3 συγκεκριμένα πράγματα:

Ο καφές πρέπει να πίνεται φιλτραρισμένος. Γιατί; Αν καταναλώσουμε τους κόκκους ή τη σκόνη του καφέ, τότε μπορεί να περάσουν στον οργανισμό μας τα διτερτένια- κάποια χημικά του καφέ τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της χοληστερόλης. Αυτό ισχύει και για τον ελληνικό καφέ, που δεν φιλτράρεται. Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το κατακάθι του.

Για να απολαμβάνουμε τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ, ο ιδανικός τρόπος να τον καταναλώσουμε είναι σκέτος, ούτε ζάχαρη ούτε γάλα, πόσω μάλλον άλλα πρόσθετα, όπως σαντιγί για παράδειγμα. Ο καλύτερος τρόπος για να ξέρουμε τι πίνουμε είναι να φτιάχνουμε μόνοι μας τον καφέ στο σπίτι μας. Μάλιστα, αν θέλουμε τη μέγιστη δυνατή ποιότητα, πρέπει να αγοράζουμε τους δικούς μας κόκκους, να τους αλέθουμε και να φτιάχνουμε έναν αυθεντικό, αρωματικό καφέ, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Κοστίζει παραπάνω, αλλά αξίζει. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστεί να αγοράσετε και ένα μύλο καφέ.

Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε το σώμα μας σε ό,τι και αν τρώμε γιατί εκείνο ξέρει καλύτερα πόσο και πότε πρέπει να καταναλώνουμε κάποια τρόφιμα ή ποτά. Αν ο καφές, για παράδειγμα, επηρεάζει την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του ύπνου σας, τότε πρέπει να επαναπροσδιορίσετε τον τρόπο που τον καταναλώνετε.

Παράλληλα, όσοι έπιναν 3 φλιτζάνια την ημέρα εμφάνισαν την καλύτερη γνωστική λειτουργία από όλους. Μια έρευνα του Χάρβαρντ, πολύ μεγαλύτερου ποσοτικού δείγματος (208,501 συμμετέχοντες, άντρες και γυναίκες) ενισχύει τον παραπάνω ισχυρισμό.

Η συγκεκριμένη έρευνα είχε θέμα τη μακροζωία και τις πιθανότητες θανάτου τα επόμενα 20 χρόνια. Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, όσοι έπιναν καφέ εμφανίζουν λιγότερες πιθανότητες θανάτου σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν, ενώ η ιδανική ποσότητα είναι από 3,1 έως 5 φλιτζάνια ημερησίως.

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*