Έρευνα ΕΚΠΑ: Αύξηση περιστατικών bullying μετά την πανδημία – Αγγίζουν το 50-60% του εφηβικού πληθυσμού

Ένα στα τρία παιδιά, δηλαδή το 32,4%, σε όλη τη χώρα δηλώνουν πώς έχουν δεχτεί σχολικό εκφοβισμό, κατέδειξε έρευνα που έγινε σε 2.293 παιδιά σε όλη την Ελλάδα για το 2022-2023, από το «Χαμόγελο του παιδιού». Ωστόσο όπως αναφέρει μιλώντας στην ΕΡΤ η Άρτεμις Τσίτσικα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ «Στις δικές μας έρευνες είναι ακόμη μεγαλύτερο το ποσοστό. Υπάρχει μεγάλη διαφορά από την περίοδο προ Covid-19. Παρατηρείται αύξηση και στο φυσικό και στον διαδικτυακό κόσμο μετά τo τέλος της πανδημίας και των περιορισμών». Σύμφωνα με την έρευνα τα περιστατικά bullying, αγγίζουν το 50-60% του εφηβικού πληθυσμού

Ως πολύ σημαντικό ανέδειξε να υπάρξει για τα παιδιά ένα θετικό περιβάλλον στο οποίο θα μπορούσαν να εμπνευστουν και να έχουν θετικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με την έρευνα το 70,6% των μαθητών αναφέρουν ότι υπήρξαν μάρτυρες εκφοβισμού στο σχολείο, γεγονός που όπως σχολίασε η κ. Τσιτσικά δείχνει πως «οι μαθητές διαμορφώνουν πλέον το σχολικό περιβάλλον»

Επιπλέον πάνω από τον 71% των μαθητών θεωρεί τον εκφοβισμό σημαντικό πρόβλημα.

Ως μεγάλο πρόβλημα από την έρευνα αναδεικνύεται πως το 64% που υφίσταται εκφοβισμό δεν το αναφέρουν.

«Αυτό συμβαίνει και λόγο του ελλείμματος στην οικογενειακή λειτουργικότητα, καθώς η οικογένεια στην Ελλάδα από το 2008 έχει να αντιμετωπίσει κρίσεις επαναλαμβανόμενες και οι ενήλικες είναι εξουθενωμένοι. Τα παιδιά προσπαθούν να λύσουν μόνα τους τα θέματά τους, ή απομονώνονται στο διαδίκτυο»

Αυτή την κατάσταση όπως ενημερώνει «την βιώνουμε και από τα παιδιά που προσέρχονται στη Δομή Εφηβικής Υγείας του ΕΚΠΑ και βλέπουμε πραγματικά ότι έχουν αναλωθεί στο να αντιμετωπίζουν τα καθημερινά τους ζητήματα».

Τα παιδιά σε μια οικογένεια αποτελούν προτεραιότητα για τους γονείς ωστόσο όπως επισήμανε η κα Τσίτσικα «πολλές φορές χρειάζεται να έχεις το κέφι, τη διάθεση, να μπορείς να εμπνευστείς, να δώσεις μοντέλο, να ασχοληθείς καθημερινά, να υπάρχει επικοινωνία, συζήτηση ώστε και τα παιδιά να μπορούν να απευθυνθούν στους σημαντικούς ενήλικες της ζωής τους»

Σημαντικό στοιχείο στην έρευνα είναι ότι ένα στα πέντε παιδιά, δηλαδή ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 20%, απομακρύνεται ή διακόπτει το σχολείο λόγω εκφοβισμού «είναι για τα παιδιά που υφίστανται bullying πολύ δύσκολο να διαχειριστούν την κατάσταση» σημείωσε η κα Τσίτσικα.

Το αισιόδοξο είναι πως όπως ανέφερε «τελικά τα καταφέρνουν τα περισσότερα παιδιά. Είναι προσαρμοστικά, μπορούν να ανταπεξέλθουν αλλά χρειάζονται υποστήριξη»

Επιπλέον ένας στους τρεις νέους (13-14 ετών) έχει δεχθεί διαδικτυακό εκφοβισμό.

Στις ΗΠΑ το 75% των πυροβολισμών στα σχολεία έχουν συνδεθεί με προηγούμενη παρενόχληση και εκφοβισμό και το 86% θερεί ότι οι έφηβοι στρέφονται στη θανατηφόρα βία στα σχολεία λόγω της «κοροϊδίας και του εκφοβισμού που δέχονται»

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*