Έρχονται «κόφτες» στα φάρμακα και τη συνταγογράφηση – Επιβαρύνσεις για ασθενείς και ενδεχόμενο ελλείψεων

Σαρωτικές αλλαγές στα φάρμακα σκοπεύει να κάνει το επόμενο διάστημα ο νέος υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Η φαρμακευτική δαπάνη φαίνεται ότι έχει ξεφύγει γι’ αυτό και σκοπεύει όπως λένε πληροφορίες του ethnos.gr να εφαρμόσει νέους «κόφτες» αλλά και γενικότερα νέους περιορισμός στη συνταγογράφηση των θεραπειών.

Ο νέος υπουργός υγείας προτίθεται να εφαρμόσει νέους κόφτες αλλά και θεραπευτικά πρωτόκολλα προκειμένου να περιοριστούν οι συνταγογραφήσεις φαρμάκων που κάνουν την δαπάνη να υπερβαίνει όσα έχουν προϋπολογιστεί.

Το στρεβλό σύστημα στην αγορά οδηγεί τους ασθενείς να πληρώνουν περισσότερες συμμετοχές αλλά και οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να επιστρέφουν μεγαλύτερα ποσά στον ΕΟΠΥΥ.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να αφορούν τόσο στους γιατρούς και τη συνταγογράφηση φαρμάκων όσο και στις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες θα πρέπει να περιορίσουν τον όγκο των πωλήσεων τους προκειμένου να μειωθεί και η συνολική δημόσια φαρμακευτική δαπάνη συνεπώς και οι εκπτώσεις τους (clawback).

Τα μέτρα που εξετάζει να εφαρμόσει ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr τα εξής:

-Να εφαρμοστούν άμεσα σκληροί «κόφτες» στη συνταγογράφηση των γιατρών ώστε η χορήγηση των φαρμάκων να είναι απολύτως δικαιολογημένη. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται να εφαρμοστούν «κόφτες» και στα φάρμακα υψηλού κόστους για σοβαρά νοσήματα τα οποία θα πρέπει να συνοδεύονται από ιατρικές γνωματεύσεις ότι είναι απολύτως απαραίτητα για τους ασθενείς.

-Για τον λόγο αυτό εξετάζεται να εφαρμοστούν αυστηρά θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα διευκολύνουν την ελεγχόμενη συνταγογράφηση και χορήγηση φαρμάκων.

-Ταυτόχρονα όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr σχεδιάζεται να γίνουν μειώσεις τιμών μέσω ανατιμολόγησης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο νέος υπουργός υγείας προτίθεται να εφαρμόσει τα νέα μέτρα στα φάρμακα το άμεσο διάστημα κάτι που ανακοίνωσε και κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε παρουσία των εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας.

Πηγή ethnos.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*