Έρχονται αυξήσεις για 900.000 μισθωτούς, ποιους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα αφορά το «ξεπάγωμα» των τριετιών

Νόμο του κράτους θα αποτελεί έως το τέλος της εβδομάδας η επαναφορά όλων των προσαυξήσεων του κατώτατου νομοθετημένου μισθού λόγω προϋπηρεσίας, οι γνωστές «τριετίες», που παρέμεναν «παγωμένες» από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 και εφεξής.

Η διαδικασία ενεργοποίησης θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2024, με κερδισμένους όχι μόνο τους παλαιούς ασφαλισμένους, που «κουβαλούσαν» το δικαίωμα προσαύξησης από το παρελθόν, αλλά και τους νέους, που θα λάβουν την πρώτη αύξησή τους λόγω προϋπηρεσίας την 1η Ιανουαρίου 2027. Πρόκειται για περίπου 550.000 με 600.000 εργαζομένους που σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ήτοι 780 ευρώ τον μήνα.

Αντιθέτως, η πρωθυπουργική εξαγγελία, που έφερε την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης τουλάχιστον 1,5 με 2 χρόνια νωρίτερα από τα προβλεπόμενα, δεν αφορά μισθωτούς που δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση σε ισχύ και λαμβάνουν μισθό υψηλότερο από τον κατώτατο.

Οπως επίσης δεν αφορά όλους τους μισθωτούς για το διάστημα μεταξύ 14 Φεβρουαρίου 2012 έως και 31 Δεκεμβρίου 2023, καθώς, όπως ξεκαθάρισε το υπουργείο Εργασίας, δεν μπορεί, και δεν θα έχει, αναδρομική ισχύ.

Στην πράξη, προκειμένου να υπολογιστεί το επίδομα προϋπηρεσίας, θα αναγνωριστεί ο χρόνος εργασίας που διανύθηκε από τον μισθωτό πριν από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 και αυτός που θα διανυθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.

Αναλυτικά, σύμφωνα και με τη γενική γραμματέα Εργασίας Αννα Στρατινάκη:

• Η διάταξη δεν θα έχει αναδρομικότητα. Το «ξεπάγωμα» αφορά περίπου 600.000 εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Αφορά και τους εργαζομένους σε ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), όπως επίσης και εργαζομένους μερικής απασχόλησης, εφόσον η αμοιβή τους είναι στα όρια του κατώτατου και δεν ορίζεται κάτι αντίθετο από ειδική σύμβαση.

• Για όσους προσλήφθηκαν μετά το 2012, το «χτίσιμο» της προϋπηρεσίας θα γίνει από 1/1/2024. Αυτό σημαίνει πως η υποχρέωση για τους νέους εργαζομένους έρχεται εμπροσθοβαρώς.

• Οι παλαιοί εργαζόμενοι είναι οι πλέον κερδισμένοι, καθώς γι’ αυτούς συνεχίζει να μετρά ο ασφαλιστικός χρόνος από εκεί που σταμάτησε.

• Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν συλλογική σύμβαση εργασίας που είναι σε ισχύ, καθώς ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλει όλα όσα αναφέρονται στη σύμβαση.

• Για όσους έχουν ατομικές συμβάσεις, ισχύει η συμψηφιστική διαδικασία. Δηλαδή, οι προσαυξήσεις που μπορεί να έχουν λάβει κατά τη διάρκεια αυτής της 12ετίας που μεσολάβησε, αν είναι μεγαλύτερες από τις τριετίες που δικαιούνται, συμψηφίζονται.

• Οσοι δεν έχουν ούτε κλαδική ούτε ατομική σύμβαση καλούνται να διαπραγματευτούν με τους εργοδότες τους την αύξηση του μισθού τους, με τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και τις τριετίες που θα τον συνοδεύουν από 1/1/2024 να αποτελούν το «δίχτυ ασφαλείας» τους.

Το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα και παραδείγματα, σύμφωνα με τα οποία:

Παράδειγμα Α: Υπάλληλος αμειβόμενος με τον κατώτατο μισθό που προσλήφθηκε την 1η Οκτωβρίου 2020. Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 η προϋπηρεσία δεν προσμετράται. Συνεπώς, θα συμπληρώσει την πρώτη τριετία την 1η Ιανουαρίου 2027, με τον μισθό του να διαμορφώνεται, με τα σημερινά επίπεδα, στα 858 ευρώ (780 ευρώ + 10%).

Παράδειγμα Β: Μάγειρας που προσλήφθηκε τον Οκτώβριο του 2005 και αμείβεται με την ισχύουσα κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων είχε αποδοχές 944,44 ευρώ. Από τον Αύγουστο 2024 οι αποδοχές του θα διαμορφωθούν σε 996,11 ευρώ.

Πηγή kathimerini.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*