Επίδομα μητρότητας: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις από μη μισθωτές μητέρες

Άνοιξε στις 17.04.24 η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το επίδομα μητρότητας για τις μη μισθωτές, δηλαδή τις επαγγελματίες, τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας 9 μηνών, η οποία εκκινεί μετά τη λήξη του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ, και συγκεκριμένα μετά το πέρας 14 εβδομάδων από την επομένη του τοκετού.

  • Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό (830 ευρώ), κατόπιν ελέγχου ασφαλιστικής ενημερότητας. Πρακτικά μια μητέρα μη μισθωτή (ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη, αγρότισσα) παίρνει στήριξη με καθαρά χρήματα (μετά από φόρους και εισφορές) στο χέρι 6.000 (καθαρός βασικός μισθός για 9 μήνες) +2.400 (επίδομα γέννας πρώτο παιδί) = 8.400 ευρώ για 9 μήνες, 8.900 για το δεύτερο, 9.000 για το τρίτο, 9.500 για το τέταρτο. Δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 1000 ευρώ/μήνα καθαρά (αν συνυπολογίσουμε και λοιπές παροχές).
  • Επισημαίνεται ότι έχει αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες, πριν από τη λήξη του 2023 και, ειδικότερα, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.
  • Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή, που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των 8 ετών.

Το 2022 επεκτείναμε από τους 6 στους 9 μήνες το επίδομα μητρότητας στις μητέρες εργαζόμενες μισθωτές του ιδιωτικού τομέα κατ’ αναλογία του 9μηνου που λάμβαναν οι μισθωτές του δημοσίου τομέα. Και τον Οκτώβριο του 2023 η επέκταση αυτή κατέλαβε και τις μη μισθωτές ώστε η προστασία της μητρότητας να είναι καθολική και δίκαιη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*