Επάγγελμα: Παρένθετη μητέρα – Πόσο «χρεώνεται» η κυοφορία ενός μωρού – Πού είναι νόμιμη η διαδικασία

Ο παγκόσμιος κλάδος της εμπορικής εκμετάλλευσης της παρένθετης μητρότητας εκτιμάται ότι για το 2022 θα ανέλθει σε 14 δισεκατομμύρια δολάρια Μέχρι το 2032, το ποσό αυτό προβλέπεται να αυξηθεί σε 129 δισεκατομμύρια δολάρια,

Η Ντιλαρά ζει στην Τιφλίδα της Γεωργίας εδώ και αρκετούς μήνες και κάνει όλες τις δουλειές, από κομμώσεις μέχρι κατασκευή παπουτσιών και σερβίρισμα. Αλλά στην πραγματικότητα, υπάρχει μόνο μία δουλειά που επιθυμεί: να κυοφορήσει το μωρό κάποιου άλλου.

Το κίνητρό της δεν είναι διόλου αλτρουϊστικό, κι εγείρει σημαντικά ηθικά ζητήματα με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ο κλάδος εκμεταλλεύεται τις ευάλωτες γυναίκες.

Η χήρα 34χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών άφησε τα παιδιά της με τους γονείς της στο Ουζμπεκιστάν πέρυσι, ελπίζοντας να  εργαστεί στην εκκολαπτόμενη βιομηχανία της παρένθετης μητρότητας της χώρας.

«Είχα χρέη από δάνεια στην τράπεζα και τέσσερα παιδιά να φροντίσω. Έχουν έξοδα, ξέρετε. Είναι δύσκολο να τα βγάλω πέρα μόνη μου», δήλωσε στο CNBC.

Οι γυναίκες όπως η Ντιλαρά που στρέφονται στην εκμετάλλευση της παρένθετης μητρότητας ως πηγή εισοδήματος, αυξάνονται συνεχώς καθώς τα προβλήματα υπογονιμότητας οξύνονται, ενώ μεγαλώνει ο αριθμός ζευγαριών του ιδίου φύλου αλλά και ανύπαντρων ατόμων που αναζητούν τρόπους για να αποκτήσουν παιδιά.

Η Λώρα από τη νοτιοανατολική Ιρλανδία, της οποίας ο γιος γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2021, δήλωσε ότι η παρένθετη μητέρα μπόρεσε με τα κέρδη της να αγοράσει ένα σπίτι για την ίδια και τις δύο κόρες της στην Ουκρανία.

Κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων

Ο παγκόσμιος κλάδος της εμπορικής εκμετάλλευσης της παρένθετης μητρότητας εκτιμάται ότι για το 2022 θα ανέλθει σε 14 δισεκατομμύρια δολάρια  Μέχρι το 2032, το ποσό αυτό προβλέπεται να αυξηθεί σε 129 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία ερευνών αγοράς Global Market Insights , αν και οι ακριβείς αριθμοί είναι δύσκολο να επαληθευτούν λόγω του ιδιωτικού χαρακτήρα πολλών συμφωνιών.

Η Ουκρανία η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, μέχρι πέρυσι

Οι νόμοι γύρω από την παρένθετη μητρότητα διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η πρακτική αυτή επιτρέπεται σε ορισμένες πολιτείες αλλά απαγορεύεται σε άλλες, ενώ στον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπεται μόνο η αλτρουιστική παρένθετη μητρότητα. Στη Γεωργία, εν τω μεταξύ, όπως και στην Ουκρανία και τη Ρωσία, και οι δύο μορφές είναι νόμιμες.

Πολλοί από τους επίδοξους γονείς αναζητούν διασυνοριακές υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας για να αποφύγουν τις μακρές λίστες αναμονής ή τις υψηλότερες αμοιβές στην πατρίδα τους ή επειδή οι εγχώριοι νόμοι απαγορεύουν την παρένθετη μητρότητα ή αποκλείουν συγκεκριμένες ομάδες – όπως τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια – από την πρακτική αυτή.

Μέχρι πέρυσι, η Ουκρανία ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παρένθετης μητρότητας στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, καθώς χρεώνονται χαμηλότερες αμοιβές και λειτουργεί ευνοϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο. Αυτό περιλαμβάνει, κυρίως, την δήλωση των ονομάτων των υποψήφιων γονέων στο πιστοποιητικό γέννησης του μωρού και όχι της παρένθετης μητέρας.

Οι νέες αγορές

Αλλά όλα αυτά άλλαξαν με την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

“Είχαμε πολλούς υποψήφιους γονείς που βρίσκονταν σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας, όταν ξέσπασε ο πόλεμος”, δήλωσε η Όλγα Πιζάνα, εταίρος στο ουκρανικό πρακτορείο παρένθετης μητρότητας World Center of Baby, το οποίο εκείνη την εποχή είχε 37 έγκυες παρένθετες μητέρες και 130 υποψήφιους γονείς στα βιβλία του. “Έπρεπε να βρούμε γρήγορα μια εναλλακτική λύση”.

Η σύγκρουση έσπρωξε τη βιομηχανία σε χώρες όπως η γειτονική Γεωργία, όπου οι νόμοι αντικατοπτρίζουν κατά πολύ τους νόμους της Ουκρανίας. Το World Center of Baby, το οποίο είχε ήδη δραστηριότητες στην Κύπρο το 2022, σχεδιάζει να ανοίξει το γραφείο του στη Γεωργία αυτόν τον μήνα. Το Μεξικό και μέρη της Λατινικής Αμερικής, εν τω μεταξύ, έχουν επίσης δει άνοδο σχετικών αιτημάτων.

Τα κόστη

Στη Γεωργία, όπως και στην Ουκρανία, τα εμπορικά προγράμματα παρένθετης μητρότητας κοστίζουν περίπου 40.000-50.000 δολάρια, ενώ στο Μεξικό είναι περίπου 60.000-70.000 δολάρια. Στις ΗΠΑ τα ποσά διπλασιάζονται και φτάνουν κατά μεσο όρο στα 120.000 δολάρια.

Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, μια παρένθετη μητέρα μπορεί να κερδίζει λιγότερο από το ένα τέταρτο των δεκάδων χιλιάδων δολαρίων που χρεώνονται στους υποψήφιους γονείς.

“Υπάρχει ένα θέμα που ερευνώ εδώ και δύο μήνες σχετικά. Οι γιατροί παίρνουν 50.000- 60.000 δολάρια από τους γονείς και δίνουν από 12.000 έως 20.000 δολάρια στην παρένθετη μητέρα”, δήλωσε η Ντιλαρά

Η Πιζάνα από την πλευρά της, υποστήριξε ότι οι αμοιβές του πρακτορείου της δικαιολογούνται λόγω των υψηλών ιατρικών εξόδων που συνεπάγεται η διαδικασία, καθώς και του κόστους στέγασης και σίτισης των παρένθετων μητέρων κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους.

naftemporiki.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*