Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να επιβάλει επί του πεδίου το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και να υπενθυμίσει τις παράνομες διεκδικήσεις της επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία, σε μια κίνηση επίδειξη ισχύος, ανέπτυξε έως και πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία σε περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, ζητώντας από το ιταλικό πλοίο «Ievoli Relume» να μην προχωρήσει στην ολοκλήρωση των εργασιών πόντισης καλωδίου με το επιχείρημα πως πρόκειται για περιοχή της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, ενώ στην περιοχή έχουν σταλεί δύο ελληνικά πολεμικά πλοία και ένα του Λιμενικού, τα οποία παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου. Ταυτόχρονα, η Αθήνα ζητά να παραταθεί η νέα NAVTEX (718/24) έως σήμερα για να ολοκληρωθούν οι εργασίες του ιταλικού πλοίου.
Το χρονικό: Το υπό ιταλική σημαία πλοίο, το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και η αντίδραση της Αθήνας
Το υπό ιταλική σημαία πλοίο πραγματοποιεί έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου (Great Sea Interconnector-GSI) και έχει ενηµερώσει για τη δραστηριότητά του στην περιοχή µε NAVTEX του σταθµού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (693/24). Η παρουσία του «Ievoli Relume» προκάλεσε σταδιακά την ανάπτυξη δύο τουρκικών φρεγατών και µιας κορβέτας και συγκεκριµένα των «Gokova», «Gokcu» και «Beykoz».
Αρχικά από την ελληνική πλευρά στην περιοχή των ερευνών βρισκόταν µόνο η κανονιοφόρος «Αήττητος», ενώ µετά την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας κρίθηκε απαραίτητη η αποστολή και της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στα στενά Κάσου – Καρπάθου, σε ικανή δηλαδή απόσταση από τις έρευνες του ιταλικού πλοίου. Το απόγευμα της Δευτέρας όμως στην περιοχή έφτασαν δύο ακόµη πυραυλάκατοι του τουρκικού ναυτικού, δίνοντας την αίσθηση ότι η Άγκυρα επιθυµεί ακόµη και να ακυρώσει τις έρευνες του «Ievoli Relume».
Από την Αθήνα επελέγη να µη δοθεί σήµα κλιµάκωσης, γι’ αυτό και στη συνέχεια απλώς κατέπλευσε στην περιοχή ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιµενικού. Μέχρι στιγµής πάντως δεν έχει γίνει προσπάθεια παρεµπόδισης του πλοίου από τις τουρκικές δυνάµεις.
Γιατί προκλήθηκε ένταση
Είναι εµφανές ότι η Ανατολική Μεσόγειος αγγίζει ευαίσθητες χορδές της τουρκικής επεκτατικής στρατηγικής και ως φαίνεται οδηγεί στην επιλογή δηµιουργίας συνθηκών έντασης. Οι νέες προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας είναι αδικαιολόγητες, καταδεικνύοντας τις επίµονες προσπάθειές της να περάσει το δόγµα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά και το παράνοµο τουρκολυβικό µνηµόνιο φτάνοντας τις διεκδικήσεις της µέχρι τα ανατολικά όρια των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών στην περιοχή. Το «Ievoli Relume» κατά κύριο λόγο πραγµατοποιεί έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Το σηµείο στο οποίο έχει προκληθεί η ένταση βρίσκεται ουσιαστικά σε ένα µικρό κενό νότια του στενού Κάσου – Καρπάθου, το οποίο δεν καλύπτεται από ελληνικά χωρικά ύδατα, τα οποία, όπως είναι γνωστό, έχουν έκταση 6 ναυτικών µιλίων. Αξίζει να σηµειωθεί ότι τη ∆ευτέρα καταγράφηκαν και τέσσερις παραβιάσεις του FIR Αθηνών από δύο ελικόπτερα και ένα UAV. Θυµίζουµε ότι το προηγούµενο διάστηµα η Τουρκία είχε εκδώσει µια σειρά από NAVTEX και για το ιταλικό σκάφος «Teliri», το οποίο επίσης εκτελούσε εργασίες για την πόντιση καλωδίων επικοινωνιών. Αµφισβητώντας ευθέως την περιοχή ευθύνης της Αθήνας, έκανε λόγο για ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή «τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας» και δήλωνε ότι αυτές θα πρέπει να συντονίζονται από τις αρµόδιες τουρκικές Αρχές. Παρέπεµπαν δε στην επιστολή που είχε στείλει η Άγκυρα στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020, µε την οποία µονοµερώς και αυθαίρετα δήλωνε τα εξωτερικά όρια της δικής της ΑΟΖ.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή
Κάντε το πρώτο σχόλιο