Εκλογές στην Ισπανία: Πύρρειος νίκη για το Λαϊκό Κόμμα

Οι εκλογές στην Ισπανία δεν ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή.

Νικητής των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Ισπανία ήταν το δεξιό κόμμα και ο Φεϊχό, ο οποίος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Το αποτέλεσμα αυτό οδηγεί σε παρατεταμένες διαπραγματεύσεις προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ μεγάλων και μικρότερων κομμάτων.

Οι Ισπανοί ψηφοφόροι κινήθηκαν επιλέγοντας μεταξύ του δεξιού κόμματος του κ. Φεϊχό και του αριστερού κόμματος του κ. Σάντσεθ, χωρίς όμως να τους δώσει σαφή εντολή. Είναι επίσης πιθανό να μην βρεθεί πλειοψηφία και να κληθούν οι Ισπανοί να επιστρέψουν στις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση το κοινοβούλιο θα συνέλθει στα μέσα Αυγούστου.

Πολύ κοντά η διαφορά μεταξύ Σάντσεθ και Φεϊχό

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, ή PP, κέρδισε περίπου το 38% των εδρών στην Κάτω Βουλή, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα, αλλά λιγότερο από ό,τι ανέμεναν οι δημοσκοπήσεις. Ακόμη και με την υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος Vox, του πιο πιθανού εταίρου του σε συνασπισμό, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του PP δεν θα επιτύχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός υπό τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, στον οποίο συμμετέχει η αριστερή ομάδα Sumar, επίσης δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πλειοψηφία. Οι Σοσιαλιστές αύξησαν το ποσοστό τους από τις προηγούμενες εκλογές, εξασφαλίζοντας περίπου το 34% των κοινοβουλευτικών εδρών.

Στα μικρά κόμματα, περιλαμβάνονται το Μαζί για την Καταλονία, μια αυτονομιστική ομάδα υπό την ηγεσία του Κάρλες Πουιτζντεμόντ, ο οποίος εγκατέλειψε την Ισπανία πριν από πέντε χρόνια μετά τη διοργάνωση ενός παράνομου δημοψηφίσματος που ζητούσε την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Το κόμμα ήρθε πέμπτο στις εκλογές της Κυριακής, κερδίζοντας επτά έδρες στην κάτω βουλή.

Συμμαχία Σάντσεθ με τοπικά κόμματα

Ξεκινώντας από το δεδομένο ότι συμμαχία του PSOE και της Sumar έχουν 153 έδρες, θα χρειαστούν την υποστήριξη τοπικιστικών παρατάξεων ιδίως των Καταλανών του ERC ή των Βάσκων του Bildu, παράταξης που θεωρείται η κληρονόμος του άλλοτε πολιτικού βραχίονα της ETA.

Θα πρέπει παράλληλα να εξασφαλίσει την αποχή του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος του Κάρλες Πουτζντεμόν, του Junts per Catalunya (JxCat), η ηγεσία του οποίου έχει ήδη προειδοποιήσει πως θα δεν βοηθήσει τον κ. Σάντσεθ να παραμείνει στην εξουσία χωρίς αντάλλαγμα.

Αν λοιπόν, ο Σάντσεθ έρθει σε συμφωνία με τα τοπικιστικά κόμματα θα έχει στην διάθεση του 172 βουλευτές, πράγμα που αρκεί για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης κατά την δεύτερη ψηφοφορία στην οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία. Αυτό είναι ένα από τα σενάρια που οδηγεί σε κυβέρνηση και όχι σε νέα περίοδο πολιτικής αστάθειας.

Κυβέρνηση μειοψηφίας των δεξιών με αποχή Σοσιαλιστών

Αν και νικητής των εκλογών αναδείχθηκε το Λαϊκό Κόμμα, ο Φέϊχο δεν κατάφερε να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία με αποτέλεσμα να καλείται να βρει συμμάχους. Ο ίδιος ανέφερε την Κυριακή το βράδυ πως θα αρχίσει διάλογο με τις κοινοβουλευτικές παρατάξεις για να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα κάλεσε τους σοσιαλιστές να μην τον εμποδίσουν.

Καθώς το PP δεν έχει λάβει την απόλυτη πλειοψηφία μεζί με το Βοξ, ο κ. Φεϊχό θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, όπου για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται αποχή των Σοσιαλιστών για να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Σε περίπτωση που το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, θα πρόκειται για την πρώτη φορά που η άκρα δεξιά θα βρεθεί στην εξουσία στην Ισπανία σχεδόν μισό αιώνα μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο το 1975.

Πηγή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*